EU ja matkapuhelinvalmistajat sopivat yhtenäisestä laturistandardista

Euroopan unionin komissio kertoo suurien matkapuhelinvalmistajien päässeen yhteisymmärrykseen yhtenäisen laturistandardin luomisesta. Ensimmäisten uudella standardilla varustettujen puhelinten pitäisi rantautua EU:n alueelle jo ensi vuonna.

Uuden laturistandardin keskuksena on micro-USB-liitin, jota tullaan käyttämään puhelinten lataamiseen. Yhtenäinen liitin takaa sen, että vanhasta laturista ei tarvitse tulevaisuudessa hankkiutua eroon uuden puhelimen hankinnan yhteydessä. Toimilla pyritään siis helpottamaan asiakkaiden elämää, mutta samalla myös vähentämään jätteiden määrää.

Sopimuksessa mukana ovat Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson ja Texas Instruments.

Suuret matkapuhelinvalmistajat ja teleoperaattori sopivat yhtenäisestä laturiliittimestä ensimmäisen kerran jo helmikuussa. Tuolloin joukosta tosin puuttuivat muun muassa RIM ja Apple, jotka ovat kuitenkin mukana EU:n kanssa tehdyssä sopimuksessa. Helmikuussa tehdyn sopimuksen aikataulu on myös huomattavasti löyhempi, sillä ensimmäisiä puhelimia uudella laturistandardilla odotettiin markkinoille vasta vuonna 2012.

Yhteisesti sovittu micro-USB-liitin ei sinällään ole mikään uusi asia. Sellainen löytyy jo monista puhelimista, mutta vain harvoissa, kuten esimerkiksi Sony Ericsson XPERIA X1:ssä se toimii myös pääasiallisena liittimenä puhelimen latauksessa.