Google: Tulevaisuus on webissä, ei ohjelmistokaupoissa

iPhone Web Apps

Ohjelmistokauppa löytyy jo lähes kaikille suurille matkapuhelinalustoille ja viimeistään vuoden loppuun mennessä hitaimmatkin saavat omat kauppapaikkansa auki. Villityksen aloittanut Applen App Store on ollut ensimmäisenä toimintavuotenaan huikea menestys. App Storesta löytyy jo yli 65 000 sovellusta, joita on ladattu yli 1,5 miljardia kertaa. Applen menestyksestä huolimatta Google uskoo, että ohjelmistokauppojen sijaan tulevaisuus on web-pohjaisissa sovelluksissa.

Googlen Vic Gundotran jakoi ajatuksiaan viime viikolla pidetyssä Mobilebeat-konferenssissa San Franciscossa. Hänen mukaan matkapuhelinkäyttäjät saavat tiedon ja viihteen tulevaisuudessa mobiiliselaimien kautta.

Gundotran mukaan edes Google ei ole tarpeeksi vahva tukeakseen kaikkia mahdollisia ohjelmistokauppoja, joita löytyy Applen lisäksi Nokialta, BlackBerryltä, Androidilta ja pian myös Windows Mobilelta.

Tulevaisuudessa tulemme näkemään siirtymisen erittäin tehokkaisiin nettiselaimiin”, sanoo Gundotran ja jatkaa ”Monet ohjelmista voidaan jakaa nettiselaimien kautta, joka pienentää kustannuksia merkittävästi.

Uuden HTML 5 -standardin myötä nettipohjaiset sovellukset voivat hyödyntää matkapuhelinten ominaisuuksia entistä paremmin. HTML 5 mahdollistaa muun muassa kiihtyvyysanturin ja sisäänrakennetun GPS-ominaisuuden hyödyntämisen.

Applen iPhonen vaiheita alusta seuranneet muistavat myös Steve Jobsin hehkuttaneen nettisovellusten mahdollisuuksia ennen App Storea. Alun perin kolmansien osapuolien oli mahdollista kehittää iPhonelle ainoastaan nettipohjaisia sovelluksia, mutta App Storen tulon jälkeen ne ovat jääneet taka-alalle. Jos Googlen ennustukset pitävät kutinsa, tullaan nettisovelluksiin kuitenkin palaamaan.

Lähde: Financial Times

1 kommentti

  1. Nokian uusille Symbian puhelimille on mahdollista tehdä webruntimea käyttäviä sovelluksia eli widgettejä jotka on joko itsenäisiä sovelluksia tai hyödyntää jotakin webbipalvelua. Näitä on olemassakin jo vaikka kuinka. ja tällä ei siis ole mitään tekemistä vanhan Widsets sovelluksen kanssa.

Kommentointi on suljettu!