Varoittava esimerkki: serveri petti, T-Mobile Sidekick -käyttäjien tiedot katosivat

T-Mobile Sidekick

Viime vuosina niin sanotut pilvipalvelut ovat kasvattaneet merkittävästi suosiotaan. Tällaisiin palveluihin lukeutuvat myös useille alustoille tarjolla olevat varmuuskopiointipalvelut, joissa käyttäjän puhelimeen tallentamat tiedot kopioidaan talteen esimerkiksi valmistajan palvelimille. Kyseessä on käyttäjän kannalta erittäin kätevä toiminto, jonka luomaan turvallisuuteen ei pitäisi kuitenkaan tuudittautua liikaa. On suositeltavaa, että käyttäjä tekee myös omaan talteen varmuuskopion tasaisin väliajoin.

Pilvipalveluiden epävarmuudesta onkin saatu nyt varoittava esimerkki, sillä T-Mobile Sidekick -käyttäjien henkilökohtaista dataa on kadonnut serverin pettämisen vuoksi. T-Mobile ja datapalveluja ylläpitävä Danger, joka on Microsoftin omistuksessa, pahoittelevat tilannetta. Yhtiöt kertovat, että tiedostot, jotka eivät ole enää käyttäjien laitteissa ovat lähes varmuudella kadonneet. Useat asiakkaat ovat siis menettäneet muun muassa kalenterimerkintöjä, yhteystietoja ja kuvia.

T-Mobilen neuvo Sidekick-käyttäjille on, että laitetta ei saa päästää missään tapauksessa sammumaan. Tämä johtaisi myös puhelimessa sijaitsevan tiedon katoamiseen.

Yhtiöt kertovat virallisessa tiedotteessa ymmärtävänsä tilanteen vakavuuden. T-Mobile suunnitteleekin ylimääräisiä hyvityksiä osoittaakseen, kuinka tärkeinä asiakkaita pidetään.

Tilanteesta entistäkin kiusallisemman tekee huhu, jonka mukaan datahäviö johtuisi Dangerin huolimattomuudesta. Huhut väittävät, että meneillään oli servereille tehtävä SAN-päivitys (Storage Area Network), joka ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan. Yleensä ennen tällaisia päivityksiä talteen otetaan varmuuskopiot, mutta jostain syystä niin ei olisi toimittu tällä kertaa.

Olipa tiedostojen katoamisen syy mikä tahansa, niin se osoittaa, että käyttäjien tulisi huolehtia tärkeimmästä datasta varmuuskopiot kahteen paikkaan. Toivottavasti tämän kaltaisilta katastrofeilta säästytään tulevaisuudessa, vaikka se palveluiden suosion kasvaessa hyvin epätodennäköiseltä näyttääkin.

Lähde: TechCrunch