First Else -kosketusnäyttöpuhelin erottautuu massasta

[viddler id=6dba3970&w=545&h=349]

Applen iPhone mullisti matkapuhelinten käyttöliittymäsuunnittelun vuonna 2007, jonka myötä näyttävyyden ohella helppokäyttöisyys nousi keskeiseksi tekijäksi älypuhelimissa. Markkinoiden seuraavaa mullistusta on mahdotonta ennustaa, mutta israelilaisella yhtiöllä nimeltään Else on siihen hyvät mahdollisuudet.

Else esitteli hiljattain Lontoossa pidetyssä tilaisuudessa hieman erikoisesti nimetyn First Else -kosketusnäyttöpuhelimen, jonka israelilaisvalmistaja on rakentanut lähes nollasta. Yhtiö tavoittelee puhelimellaan erilaisuutta ja tärkeä osa kokonaisuutta on täysin uudenlainen käyttöliittymä. Puhelimen käyttöjärjestelmän pohjana pyörii Linux, mutta se onkin oikeastaan ainoa yhteys esimerkiksi Google Androidiin, joka ei yhtiön mielestä kykene tarjoamaan tarpeeksi hyvää käyttökokemusta.

First Elsen futuristisen käyttöliittymän perustana on peukalolla käytettävä valikko, jonka toimintalogiikka on yksinkertainen: tartu, raahaa ja pudota. Sen kautta käyttäjä pääsee käsiksi muun muassa yhteystietoihin, viesteihin, valokuviin ja erillisiin sovelluksiin. Tarkemmin asian ytimeen pääsee yllä olevan videon kautta, jossa käydään läpi First Elsen käyttöliittymää, joka näyttää sekä erilaiselta että myös nopealta.

Käyttöliittymän ohella myös First Elsen tekniikka on vakuuttavaa, vaikka siltä osin se ei markkinoiden huippupuhelimista eroakaan. Sisällä jyrrää OMAP 3430 -alusta, joka löytyy muun muassa iPhone 3GS– ja Nokia N900 -puhelimista. Laitteen muut tiedossa olevat ominaisuudet ovat HSDPA, viiden megapikselin kamera ja 3,5 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 854 x 480 pikseliä. Sisäistä tallennustilaa First Else tulee tarjoamaan enimmillään 32 gigatavua, mutta lopullista määrää ei ole vielä varmistettu.

Yhtiö kertoo lisäksi työskentelevänsä läheisessä yhteistyössä operaattoreiden kanssa luodakseen ohjelmistokaupan, joka ei vaadi käyttäjältä luottokorttitietoja. Tarkoituksena on luoda systeemi, jossa ostokset laskutetaan kuukauden päätteeksi operaattorin toimesta. Tämä suoraviivaistaisi ohjelmistokaupan käyttöä, koska käyttäjän ei tarvitsisi tehdä ylimääräisiä määrityksiä.

Israelilaisvalmistajan tavoitteena on saada puhelin ensimmäisille markkinoille jo ensi vuoden toisen neljänneksen aikana. Aikataulu kuulostaa aika kovalta, koska puhelimen yllä leijuu vielä paljon kysymysmerkkejä, jotka liittyvät muun muassa hintaan, lopullisiin ominaisuuksiin ja alustan käytettävyyteen loppukäyttäjän kannalta.

Lähde: Engadget

4 kommenttia

  1. ETTÄ ON PSYKEdeelinen taustamelu ko. videossa. 😀

    Mutta mielenkiintoinen käyttis, kyllä!

  2. Kaipa tuollaisen ui:n pystyy tekemään vaikka Androidiin. Ei kyllä mikään vasurille suunnattu kylläkään.

  3. pitkä loikka suoraan raskaaseen sarjaan… onnittelen!

    tällaista innovatiivisuutta kaipaisi suurilta (vielä) valmistajilta. markkinoille jo ensi vuoden toisen neljänneksen aikana. aikataulu on kova mutta pienen valmistajan on ehkä helpompi (en kyllä ymmärrä miksi) toimia ripeästi.

    siunausta uudelle yrittäjälle!

    t. osakkeenomistaja

  4. – On järjetöntä jättää ikonit pois käyttöliittymästä
    – Käyttöliittymä vaikutti olevan pääasiallisesti hierarkinen valikkohelvetti
    – Toiminnot tuottavat odottamattomia tuloksia: klikkaa kuvaa -> kuva tuskin suurenee, vaikka näyttöä laitteessa piisaisi

    Tuo koko käyttöliittymä vaikutti jotenkin sellaiselta viimevuosituhannen tietokone/internet visiolta, jossa käyttäjä on sidottu ”ergonomisesti” laitteeseen ja hän saa selailla ihanaa tekstiä, tekstiä, tekstiä.

Kommentointi on suljettu!