Nokian myynti laski loppuvuonna

Kotimainen Nokia tahkosi vuoden 2010 loka-joulukuussa 1,09 miljardia euroa voittoa ennen kertaluontoisia eriä. Yhtiön liikevoitto nousi selvästi kolmannen neljänneksen luvuista, mutta laski 26 prosentilla vuoden 2009 vastaavasta ajankohdasta. Liikevaihto nousi kuudella prosentilla 12,6 miljardiin euroon.

Matkapuhelimia Nokia myi viimeisellä neljänneksellä 123,7 miljoonaa kappaletta. Luku on kolme prosenttia vuoden 2009 loka-joulukuun myyntiä pienempi. Kuvaavaa on, että valmistajan myynti laski kaikilla muilla markkina-alueilla paitsi Kiinassa, jossa myynti kohosi vuodentakaisesta peräti 24 prosentilla. Samaan aikaan Pohjois-Amerikan myynti vajosi 32 prosentilla. Nokia myi viimeisellä neljänneksellä Amerikassa ainoastaan 2,6 miljoonaa puhelinta.

Älypuhelinten myyntiä Nokia onnistui kasvattamaan vuoden 2009 viimeisestä neljänneksestä 36 prosentilla. Älypuhelimia valmistaja sai kaupaksi 28,3 miljoonaa kappaletta. Kehittyneemmät luurit kattoivat näin ollen noin 23 prosenttia Nokian myynnistä. Niiden keskihinta nousi vuodentakaisesta 20 eurolla ollen 156 euroa. Sitä voidaan pitää yhtiön kannalta positiivisena merkkinä.

Kokonaisuutena katsottuna Nokian matkapuhelin maksoi vuoden 2010 loka-joulukuussa 69 euroa. Se on viisi euroa vuodentakaista enemmän.

Viimeisen vuosineljänneksen suorituksemme oli vankka kaikilla kolmella liiketoiminta-alueellamme, mikä tuotti erinomaisen kassavirran. Lisäksi matkaviestinmarkkinan yleiset kasvutrendit jatkuvat rohkaisevina. Nokialla on kuitenkin merkittäviä kilpailu- ja suorituskykyyn liittyviä haasteita. Lyhyesti sanottuna toimialamme on muuttunut, ja nyt on aika Nokian muuttua nopeammin”, kommentoi tulosta toimitusjohtaja Stephen Elop.

Nokian mukaan matkapuhelinten heikentynyt myynti johtui ensisijaisesti tiukasta kilpailuympäristöstä ja joidenkin komponenttien puutteesta sekä komponenttien niukasta saatavuudesta aiheutuneista toimitus- ja logistiikkahaasteista. Markkinaosuutensa Nokia arvioi laskeneen toissa vuoden 35 prosentista 31 prosenttiin.

Muita kiinnostavia poimintoja Nokian tulostiedotteesta:

  • Nokiasta tuli vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä sen arvion mukaan QWERTY-näppäimistöllä varustettujen puhelinten johtaja kappalemääräisellä myynnillä mitattuna, mitä edesauttoi sen edullisen QWERTY-mallin Nokia C3:n myynti.
  • Ovi Kaupasta ladattavien sovellusten ja sisällön kasvu jatkui. Kaupassa tehdään nyt yli 4 miljoonaa latausta päivittäin, kun latauksia lokakuussa 2010 kerrottiin olevan yli 2,7 miljoonaa päivittäin.
  • Vuosineljänneksen lopun jälkeen julkistetun iResearchin tutkimuksen mukaan Ovi Kauppa on Kiinan johtava sovelluskauppa latauksien määrällä mitattuna. Muihin Kaupan avainmarkkinoihin kuuluvat Venäjä ja Turkki, joissa Kaupasta tehdään jo yli miljoona latausta viikossa.
  • Nokia N8 -laitteen käyttäjistä on nopeasti tullut yksi Ovi Karttojen aktiivisimmista käyttäjäryhmistä ja he käyttävät karttoja ja navigoivat jopa neljä tuntia kuukaudessa.

Lähde: Nokia

15 kommenttia

  1. Tärkein asia unohtui: Nokian markkinaosuus älypuhelimissa oli vain 31%, vaikka se oli edellisellä neljänneksellä 38%. Vuotta aikaisemmin se oli 40%. Pudotus oli siis todella hurja, vaikka Nokia sai uudet älypuhelimet myyntiin. Varsinkin Android-puhelimet söivät Nokian markkinaosuutta. Ilmeisesti Android on viimein ohittanut Symbianin. Tarkat lukemat tulevat todennäköisesti kohta julkisuuteen, sillä lähes kaikki valmistajat ovat jo ilmoittaneet tuloksensa.

    1. Unohditko, että on jo ilmoitettu paljonko tappioita LG teki ja myös muut näkyvät tekevän tappioita, kun kinkit puhelimet tuli halvoilla hinnoilla mukaan Android-kisaan? Android-alustat ovat matkineet paljon iPhonen käyttistä, joten pääpaino taitaa olla iPhonen vastustaja.

      1. Mitkä ”muut” valmistajat? HTC, Motorola ja Samsung tekevät kaikki voittoa matkapuhelimilla. Lisäksi kaikki kolme kasvavat kovaa vauhtia älypuhelimissa. LG tekee tappiota, mikä johtuu yksinkertaisesti tuotevalikoiman heikkoudesta.

        Androidin tavoitteena on vallata älypuhelinten massamarkkinat, joten sen kovin kilpailija on tietenkin ollut Symbian. iOS jäänee vähemmistöön aivan kuten Mac-tietokoneet. Apple ei ikinä ole pyrkinyt massamarkkinoille eikä se tee sitä nytkään. Applen käyttäjille riittää, että alustalle on saatavilla sisältöä ja sovelluksia kuten nyt.

      2. ”Unohditko, että on jo ilmoitettu paljonko tappioita LG teki ja myös muut näkyvät tekevän tappioita”

        No just… Samsung kertoi, että nimenomaan Galaxy S ja, yllättäen, Galaxy Tab siivittivät _koko_ yhtiön ennätystulokseen, vaikka televisiomyynti oli pakkasella, eikä kaikilla muilla osastoillakaan kovin hyvin mennyt.

        Ja niin kuin SamiM jo sanoikin, LG:llä on tulos ollut jo jonkin aikaa laskusuuntainen ja se on ihan täysin heidän omaa syytään, yhtiö on pidemmän aikaa epäonnistunut houkuttelevien mallien julkaisemisessa.

        Ja entä sitten muut: Motorola pääsi vihdoinkin plussan puolelle, HTC ilmoitti _jälleen_ ennätyssuuresta tuloksesta ja Apple porskuttaa yhä suuremmilla myyntituloksilla.

        Joten voisitko siis vielä kertoa, että mitä ”muita” valmistajia loppujen lopuksi tarkoitit?

        Pitää muistaa, että iso osa ihmisistä tekee kuitenkin matkapuhelinostoksensa aivan muilla perusteilla kuin hintalapun. Esim. itse en ikinä tule ostamaan ZTE:n tai Huawein puhelinta vain koska se on edullinen, moni muukin asia vaikuttaa. Ja on yksi asia, jossa halpikset eivät menesty, nimittäin palveluissa. Samsung ja muut tuovat paljon aktiivisemmin omia palveluitaan puhelimiin kuin halpisvalmistajat.

  2. nokian nousu alkaa sinä päivänä kun älypuhelimien muotoilusta vastaavat pistetään pihalle… toivottavast uusi tj tajuaa missä mättää!!!

    t. osakkeenomistaja

    1. Joo siinä vaiheessa kun heitetään paras osa tämän hetken Nokiaa pihalle niin hyvää tapahtuu!

      t: Melkein yhtä fail nimimerkki

    2. Melko kaveri kyllä tämä osakkeenomistaja, kun joka paikassa kehutaan esimerkiksi E7:n rautapuolta yhdeksi kaikkien aikojen parhaaksi, siis etenkin ulkonäön ja mekaniikan puolesta.

      Ja posiitiviset asiat, jotka jutustakin taitaa puuttua:
      – N8 on myyty niin paljon kun tehtaalta on tullut
      – S^3 laitteita on mennyt kaupaksi kolmessa kuukaudessa yli 5 miljoona kappaletta

      Odotan innolla miten tänä vuonna kalliimmaat Androidit pystyvät laittamaan kampoihin halvoille kiinalais vastineille.

      1. Millä perusteella halvat kiinalaiset puhelimet ovat uhka vain Androidille? Onko Symbian muka täysin koskematon tässä kilpailussa?

      2. Symbian tappelee omilla plussillaan ja se on kymmenille miljoonille tuttu käyttis. Nostetaan plussina nyt sitten tietoturva, customointi, navigointi, puhelintoiminnot ja liitettävyys esille.

      3. Symbianilla on omat vahvuutensa, mutta heikkouksia riittää enemmän kuin tarpeeksi, mikä näkyy myös markkinaosuuksissa. Vielä muutama vuosi sitten Symbianilla oli yli puolet markkinoista ja Androidista ei edes keskusteltu. Nyt Symbianin markkinaosuus on alle kolmannes ja Android on hyvin suurella todennäköisyydellä noussut tai on nousemassa ohi. Aikamoinen noksupoju saa olla, jos ei kykene edes tätä tosiasiaa myöntämään.

  3. Niin tosiaan, vuoden 2010 loppupään hittituote myöhästyi, jolloin myyntiluvut siirtyvät vuoden 2011 kvartaalille. Samalla tosiaan tuo kannataa muistaa, että valmistusvajeet tarkoittavat toisinsanoen myös sitä, että puhelimet myytiin loppuun.

    Jos miettii Nokian Symbian mindsharea, niin tuntuu että C7 ja N8 nostivat kurssia jonkin verran. C7 oli monelle varmasti todella tervetullut ”kompromissi” N8:sta, ja kovimmat hifistelijät ostivat N8:n. Samalla koko loppuvuoden (2010) Sympparin käyttäjät nauttivat jatkuvista päivityksistä ja virallisista uusista ohjelmista.

    1. Siis siirtyivät vuoden 2011 ykköskvartaalille.

    1. Oho! Pikaisen selaamisen perusteella Nokian osavuosikatsaus antaa aihetta suurempaan huoleen. Pitää lukea tuo artikkeli kunnolla alusta loppuun viikonloppuna.

      Qt-koodarina näkisin Nokian mielelläni menestyvän, mutta valitettavasti näin ei ole tapahtunut. Pitänee alkaa harkita myös Android- ja iOS-alustaa, jos käännettä ei ala tapahtumaan. Toisaalta allekirjoittanut on tähän mennessä koodannut Qt:llä vain desktop-sovelluksia ja näiltä osin ei ole syytä huoleen, sillä Qt on desktop-sovelluksissa paljon vahvempi kuin gtk+.

Kommentointi on suljettu!