Sony Ericsson täyttää kymmenen vuotta: näistä yhtiö muistetaan

Sony Ericsson T610 on valmistajan yksi tunnetuimmista puhelimista.

Japanilainen Sony ja ruotsalainen Ericsson löivät hynttyyt yhteen lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2001 ja pystyttivät yhteisen matkapuhelinosaston, jonka nimeksi muodostui Sony Ericsson. Pian tuosta on kulunut kymmenen vuotta ja valmistajan tarina onkin ollut markkinoilla varsin vaiherikas. Mukaan mahtuu sekä nousuja sekä pahoja tappioita, joiden osalta Sony Ericsson on ollut viime vuosina esillä.

Yhtiöt ajoi yhteen kaksi selkeää tekijää. Pitkään suosiota matkapuhelinmarkkinoilla nauttinut Ericsson oli ajautunut ongelmiin ja tappiokierteeseen. Samaan aikaan Sony ei kyennyt nousemaan marginaalivalmistajan asemasta varteenotettavaksi kilpailijaksi suuria vastaan. Niinpä valmistajat päätyivät yhteistyöhön, jonka katkeamisesta on viimeaikaisten tappioiden vuoksi huhuttu muutamaan otteeseen. Yhtiöt ovat kuitenkin toistuvasti vakuutelleet työskentelevänsä matkapuhelinmarkkinoilla tulevaisuudessakin yhteisvoimin.

Sonyn ja Ericssonin ensimmäinen yhteinen puhelinmalli julkaistiin vuonna 2002 ja kantoi nimeä T68. Se oli itse asiassa pienen kasvojen kohotuksen kokenut versio vuoden 2001 lopulla julkaistusta Ericsson T68 -puhelimesta. Se oli aikanaan erittäin moderni matkapuhelin, josta löytyi värinäyttö, Bluetooth, GPRS, T9-tekstinsyöttö, MMS-viestit, sähköposti ja liitettävä kamera.

Parhaiten Sony Ericsson muistetaan markkinoilla kuitenkin ensimmäisistä Walkman– ja Cyber-shot -puhelimistaan, jotka nostivat valmistajan asemia 2005-2007 vuosien aikana. Niitä ennen valmistaja julkaisi vuonna 2003 Sony Ericsson T610 -mallin, joka lukeutuu valmistajan alkuajan menestysmalleihin. Sony Ericsson T610 oli yksi markkinoiden ensimmäisistä puhelimista, joka yhdisti samaan pakettiin kameran, Bluetoothin, värinäytön ja joystickin.

Vuonna 2005 käyttöön otettiin Walkman-brändi. Ensimmäinen musiikkipainotteinen Walkman-puhelin oli W800. Se vastasi ominaisuuksiltaan pitkälti K750-mallia, mutta sisälsi hieman monipuolisemman musiikkisoittimen. Puhelimen merkkipaaluihin kuuluivat 176 x 220 pikselin värinäyttö, Memory Stick Micro -muistikorttipaikka, kahden megapikselin kamera, FM-radio ja LED-salama.

Walkman-puhelinten hyvä menestys markkinoilla sai Sony Ericssonin ottamaan käyttöön myös Cyber-shot-merkinnän, jota käytettiin osoittamaan yhtiön parhaat kamerapuhelimet. Sony Ericsson K800 sai kunnian olla ensimmäinen Cyber-shot-puhelin. Vuonna 2006 esitelty K800 sisälsi 3,2 megapikselin automaattitarkenteisen kameran, Xenon-salaman, ja BestPic-tekniikan, joka mahdollisti nopean sarjakuvauksen. Se kykeni pyörittämään 3D-grafiikalla höystettyjä Java-sovelluksia kiitos ATI:n grafiikkapiirin. Sony Ericsson K800 nähtiin James Bondin puhelimena vuonna 2006 ilmestyneessä Casino Royale -elokuvassa.

Pioneeri kosketusnäyttöpuhelimissa

Älypuhelinmarkkinoilla Sony Ericsson muistetaan kosketusnäyttöpuhelimistaan, joita valmistaja esitteli markkinoille useita ennen varsinaista buumia, jonka voidaan katsoa alkaneen vuonna 2007 Apple iPhonen saavuttua markkinoille. Kosketusnäyttöluurien historia yhtiön osalta ulottuu aina vuoteen 2000, jolloin Ericsson lanseerasi R380-mallin, joka oli samalla maailman ensimmäinen kaupallinen Symbian-laite.

Sony Ericssonin ensimmäinen kosketusnäyttöluuri esiteltiin vuonna 2002. Sitä voidaan pitää Ericsson R380:n seuraajana, sillä sen suunnittelusta vastasi pitkälti Ericsson. Se pohjautui Symbian-järjestelmään, jonka päällä lepäsi UIQ 2.0 -ohjelmistoalusta. P800:n rakenne oli varsin mielenkiintoinen ja se tarjosi aikaansa nähden edistyksellisiä ominaisuuksia kuten 4096 värin kosketusnäytön, muistikorttipaikan, VGA-kameran ja HTML-selaimen. Kooltaan se oli kuitenkin varsin massiivinen: 117 x 59 x 27 mm.

Sony Ericsson P800:lle esiteltiin useita seuraajia: P900, P910, P990 ja hieman erilaiseen rakenteeseen luottava P1. Kaikki mallit esiteltiin ennen Applen iPhone-julkistusta. Yhtiön pitkä historia kosketusnäyttöpuhelimista ei ole kuitenkaan auttanut Sony Ericssonia viime vuosina, sillä valmistajan alamäen voidaan katsoa alkaneen pian kosketusnäyttöbuumin käynnistyttyä vuonna 2008.

P-sarjan tultua päätökseen valmistaja esitteli vuoden 2008 Mobile World Congress -messuilla Windows Mobile 6.1 -pohjaisen Xperia X1 -kosketusnäyttöluurin fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä. Se ei tuonut markkinoilla haluttua tulosta, joten seuraavana vuonna valmistaja siirtyi jälleen Symbianin pariin ja esitteli 12 megapikselin kameralla varustetun Sation. Vuonna 2010 Sony Ericsson otti käyttöön Androidin ja esitteli neljä siihen pohjaavaa luuria. Xperia-sarjaan kuuluvia Android-puhelimia yhtiö myi vuonna 2010 kaikkiaan yhdeksän miljoonaa kappaletta. Tulos ei ole kovin mairitteleva, sillä samassa ajassa Samsung sai kaupaksi yli kymmenen miljoonaa Galaxy S -puhelinta.

Ainutlaatuinen on kaunista

Sony Ericssonin historiaa katsottaessa on pakko nostaa esille yllä mainittujen puhelinten lisäksi ainakin T600– ja S700-mallit. Ne eivät kuulu valmistajan tunnetuimpiin puhelimiin, mutta olivat, tai ovat itse asiassa yhä edelleen, varsin veikeitä ilmestyksiä.

Sony Ericsson T600 on yhä edelleen eräs markkinoiden pienimmistä ja kevyimmistä puhelimista. Laitteella on kokoa vaatimattomat ja 92 x 41 x 20 millimetriä ja se painaa ainoastaan 60 grammaa. Laite esiteltiin markkinoille vuonna 2002.

Toinen hauska ilmestys on vuoden 2004 Sony Ericsson S700. Niin sanottuun Swivel-rakenteeseen perustuva puhelin oli suunnattu viimeisintä tekniikkaa haluaville käyttäjille. Puhelin oli olemukseltaan aavistuksen futuristinen, joskin kookas (107 x 49 x 24 mm). Puhelimen ominaisuudet olivat aikaansa nähden edistykselliset: 240 x 320 pikselin näyttö, 1,3 megapikselin kamera, Bluetooth, GPRS, FM-radio ja muistikorttipaikka.

Tulevaisuus

Sony Ericssonin tilanne markkinoilla on tukala. Vaikka yhtiö on onnistunut nousemaan leikkauksilla tappiolta voitolle, on sen markkinaosuus vajonnut jo alle kolmen prosentin. Sony Ericsson ei mahdu enää viiden suurimman valmistajan joukkoon, jossa näinkin vahvan taustatuen omaavan yhtiön paikka on ehdottomasti. Aika näyttää, pystyykö Sony Ericsson nousemaan jälleen suurimpien matkaviestinvalmistajien kastiin. Helppoa se ei tule olemaan, sillä samaa yrittää muun muassa Motorola. Samalla kilpailua kiristämässä ovat kiinalaisvalmistajat ja Apple, jotka taistelevat viiden kärjen loppusijoista Nokian, Samsungin ja LG:n takana.

4 kommenttia

  1. Kiitos tästä historiikistä!

    Todella faktapitoista tekstiä, taisi mennä hetki näitä faktoja kalastellessa? 🙂

    Todella hyvää työtä!

    1. Tietoja sai toisiaan hieman haeskella. 🙂

      Mukavaa, että artikkelista tuli onnistunut!

  2. Tällaisia ei enää valitettavasti tehdä. Erityisesti T-sarja herättää positiivisen nostalgiafiiliksen, vaikken koskaan yhtään omistanutkaan (köyhällä teinillä ei ollut varaa).

    Hieman huvittavaa mielestäni, kun nykyään kehutaan esim. Galaxy S:n tai Desire HD:n muotoilua. Itse olen sitä mieltä, että muotoilusta on tullut kosketusnäyttöbuumin myötä tappavan tylsää. Vain Apple ja Nokia erottuvat enää jotenkin joukosta.

    Mutta hieno katsaus. Löytyisiköhän jostain vastaavaa Nokian viime vuosikymmenestä? Etenkin aika ennen N-sarjaa sisälsi muutamia ihan ehdottomia muotoiluhelmiä. Joskus toki järjettömiä sellaisia, esim. 7600, mutta ostaisin kyllä nyt jos jossain halvalla tulisi vastaan.

  3. Nostalgista.

    Harmi että tuollaisia ”erikoismalleja” (esim. S700) ei enää nykyään näe.

Kommentointi on suljettu!