Windows Phone 8:n uudistukset koottuna

Microsoftin Windows Phone 8 -julkistusta voidaan pitää erittäin merkittävänä. Kyseessä on sisältäpäin täysin uudistunut paketti, sillä alustan ydin on nyt sama Windows 8:n kanssa. Tämän pitäisi helpottaa kehittäjien työtä merkittävästi. Samalla rautatuki laajenee huomattavasti, joka on niin ikään odotettu uudistus. Mitä kaikkea uusi Windows Phone 8:n sisältääkään? Alle olemme koonneet kattavan paketin alustan uudistuksista.

Rauta:

  • Tuki moniydinsuorittimille: Windows Phone 8 osaa hyödyntää moniydinsuorittimia.
  • Suuremmat näyttötarkkuudet: Alusta tukee 800×480 ja 1280×768 pikselin tarkkuuksia kuvasuhteella 15:9. Lisäksi käytössä on 1280×720 pikselin tarkkuus 16:9 kuvasuhteella.
  • Tuki muistikorteille: Windows Phone 8 ottaa vihdoin käyttöön ulkoiset muistikortit. Niille voidaan tallentaa sisältöä sekä asentaa sovelluksia.
  • Near Field Communication: Microsoftin tulevassa mobiilialustassa voidaan hyödyntää NFC:tä. Sen avulla on mahdollista muun muassa vaihtaa tiedostoja puhelimien välillä lyhyellä kosketuksella.

Ohjelmisto:

  • Internet Explorer 10: uusi selain on edeltäjäänsä nopeampi ja turvallisempi. Se jakaa saman moottorin työpöytäversion kanssa. Mukana on SmartScreen Filter, joka suodattaa haitalliset sivustot. Windows Phone 7.5:ään nähden JavaScript-suorituskyky on nelinkertaistunut ja HTML5-nopeus kaksinkertaistunut.
  • Wallet: digitaalinen lompakko. Se tuo puhelimeen muun muassa luottokortit, kupongit, alennuskortit ja lentoliput.
  • Karttapalvelut: Nokian kartat ovat nyt osa Windows Phonea. Mukana ovat offline-kartat sekä navigointi. Karttoihin pääsevät käsiksi myös kolmannet osapuolet.
  • Monipuolisempi kotinäkymä: Kahden tiilen sijaan Windows Phone 8:ssa kuvakkeita saa vierekkäin jopa neljä kappaletta. Samaan tilaan saa siis nyt enemmän tavaraa. Tiilien koko on muokattavissa (pieni, keskikokoinen ja suuri) ja niille on tarjolla nykyistä enemmän värivaihtoehtoja.

Kehittäjät:

  • Tuki natiivikoodille: Windows Phone 8:ssa on täydellinen tuki C:lle ja C++:lle.
  • Sovellusten sisäiset ostokset: Kehittäjät voivat myydä sisältöä suoraan Windows Phone 8:n sovelluksissa.
  • VoIP-integrointi: Pelkän Skype-integraation sijaan Microsoft luo API-rajapinnan VoIP-palveluille, jota kehittäjät voivat käyttää. Sen myötä Skypen kaltaiset sovellukset voivat integroitua kiinteästi puhelinsovellukseen, osoitekirjaan jne. Skype tulee tukemaan uudistuksia täydellisesti.
  • Kehittyneempi moniajo: Kovin tarkkoja tietoja tästä ei julkaistu. Luvassa on ainakin moniajotuki sijaintitietoihin perustuville sovelluksille, jotka voivat kerätä jatkossa dataa myös taustalla.

Yrityksille:

  • Puhelimen salaus: koko laitteen sisältö voidaan salata mukaan luettuna käyttöjärjestelmä ja tiedostot.
  • Parantunut turvallisuus: Windows Phone 8 tukee United Extensible Firmware Interfacea ja sisältää parannellun ”hiekkalaatikon”, joka suojaa viruksilta ja haittaohjelmilta.
  • Etähallinta: Yritykset voivat hallita sovelluksia ja puhelinta etänä. Työkalut ovat tuttuja työpöytämaailmasta.
  • Company Hub: Yrityksillä on mahdollisuus luoda sovelluksilleen oma hubi, johon voidaan sisällyttää kriittisiä ilmoituksia ja uutisia.

Muuta:

  • Uusia kieliä: Windows Phone 8 tukee kaikkiaan 50 eri kieltä. Marketplace-kauppa laajenee kattamaan yli 180 maata.
  • OTA-päivitykset: Puhelinta ei enää tarvitse kiinnittää tietokoneeseen. Windows Phone 8:ssa puhelimen voi päivittää suoraan verkon yli.
  • Päivitystakuu: Laitteille luvataan päivityksiä vähintään 18 kuukauden ajan niiden julkistuksesta.

Lähteet: Windows Phone Blog & The Verge

23 kommenttia

  1. No niin. Nyt Nokiakin pääsee mobiilimaailmaan oikein kunnolla ja tasavertaisesti muiden valmistajien kanssa.Toivotaan vaan, että Nokia julkaisisi ensimmäisen WP8, puhelimen, jolloin uutta käyttistä testaavat ostaisivat tod.näköisesti Nokian 🙂

  2. Naurettavaa kuinka suurin uudistus se että saa enemmän ikoneja vierekkäin XD Moniydintukea, muistikorttitukea ja NFC:tä ei voi laskea uudistuksiks koska ne ois pitäny olla jo ajat sitten

    1. Ei windowsi tarvinut moniytimiä ku toimi singlecorella paremmin ku antero 4-ydinhirviöllä. Nyt tulee vaan niin paljon ominaisuuksia että tarvitsee lisää tehoa. Muistikorttiakaan ei oikeastaan tarvi kun on pilvipalvelut.. Ja se NFC.. ootko muka ite käyttänyt sitä koskaan:DD

    2. WP 7.5:den typerin ominaisuus oli nimenomaan aloitusnäyttö. Nyt mentiin kerralla muiden ohi.

      NFC on ollut tulossa todelliseen käyttöön pitkän aikaa, mutta ei se vielä ole mikään hitti, mutta ehkä WP8 muuttaa tilanten.

      Moniydin tukea on kaipaillut lähinnä myyntiosato, koska specksit myy, kuten huomataan Android laitteista. Käytössä useampaa ydintä tuskin huomaa.

      1. WP8 menee vain WP7,5:n ohi. Androidia ja iOS:ia se on edelleen vuosisatoja jäljessä

        1. Väärin. iOS ja Android jäivät selvästi WP 8:n jalkoihin. Siitä tulee samalla lailla standardi kuin Windows on PC:eissä.

          ”Resistance is futile”

        2. @Kalle

          Toivottavasti ei. Siitä ei hyötyisi kukaan. Pikemminkin toivon PC-puolellekin mahdollisimman tasaista kilpailua, kuten selaimissa ja mobiilipuolella.

        3. iOS ja Android eivät tule ikinä jäämään jälkeen WP:n vaan ne ovat aina monta askelta edellä. Vaikka iOS:n ja Androidin kehittäminen lopetettaisiin niin WP ei saisi niitä ikinä kiinni

        4. Onkos Ragsilta jäänyt aamun lääkkeet ottamatta?

        5. Ei vaan en ole microsoftin talutusnuorassa vaan luotan parhaaseen eli Appleen

        6. Vai luotat Appleen? iOS:n kehitys on käytännössä loppunut. Jobsin jälkeen kukaan ei Applella uskalla/osaa tehdä mitäään. Apple tekee Nokiat parin vuoden sisällä.

  3. Miksi ohjelmoida moniydintuki ennen kuin sille on oikeaa käyttöä?

    1. Ketä ohjelmoi useampaa ydintä käyttäviä sovellukia jos käyttöjärjestelmä ei tuo moniytimiä? Aivan oikein. Ei ketään. Ensin mahdollistetaan tietyn tekniikan käyttö ja sitten se yleistetään/yleistyy.

  4. Milloin se Windows Phone 7.8 versio tulee Lumia 800?

  5. Tuleekos sitten Windows Phone 8 puhelimiin HDMI OUT liitäntää?

  6. Android (ICS) on teknisesti ja ominaisuuksiltaan sen verran kehittyneempi,kuin nykyinen WP versio että tarvitsee enemmän tehoa…moni muukin asia vaikuttaa.Windows Phone 7.5 on paljon yksinkertaisempi.

  7. Samsung Galaxy S3 varustettuna (ei omalla neliydin prossulla) Windows Phone 8 käyttiksellä,jonka näyttö tukee1280x768 pikselin tarkkuutta!. 😉

  8. Samsungpa ehti julkaista läjällisen WP 8-uutuuksia omassa tilaisuudessaan ennen Nokiaa. Mm. Samsung Ativ S ja Samsung Ativ Tab.

    1. Onhan se etu että on laitteet nopeasti markkinoilla, mutta sen ovat näkösiäkin että on rutistanut ne tunnissa kasaan. Ittelläni riittää kyllä kärsivällisyyttä venata tyylikkäämpiä laitteita.

  9. Voitaisiin ottaa näihinkin keskusteluihin käytännöksi se, että ei lauota ”iOS ja Android on valovuosia edellä ja that’s it” kommentteja. Näitä näkee niin paljon, mutta perustelut jää melko vähäiselle.

Kommentointi on suljettu!