Vuosi 2014 tuo tullessaan kuuden tuuman 2560 x 1600 pikselin näytöt?

2560 x 1600

Suurista tietokonenäytöistä tutut tarkkuudet laajenevat jatkossa entistäkin pienempiin paneeleihin. Korealaisen ETNewsin mukaan aasialaisvalmistajat työstävät parhaillaan seuraavan sukupolven näyttöpaneeleja mobiililaitteille. Lähteen mukaan ensi vuonna odotettavissa on kuuden tuuman näyttöjä, joiden tarkkuus on huimat 2560 x 1600 pikseliä. Tämä tarkoittaisi noin 500 pikseliä tuumaa kohden. Nykyisissä huippulaitteissa, joiden paneeli on viisi tummaa ja 1920 x 1080 pikseliä, pikselitiheys on noin 440 ppi:tä.

Tabletin ja älypuhelimen väliin tiiviisti sijoittuvan kuuden tuuman kokoluokan odotetaan nostavan suosiotaan tulevaisuudessa. Tällä hetkellä markkinoille rynnivät ensimmäiset kuuden tuuman laitteet, joten ensi vuonna niiden voi odottaa olevan jo arkipäivää. Tämä vaatii tietenkin ensin kuluttajien hyväksynnän, sillä ilman kysyntää laitteita tuskin on järkevää kehittää.

Suuri 2560 x 1600 pikselin tarkkuus on tänä päivänä tuttu lippulaivatason tableteista. Esimerkiksi Nexus 10:ssä on kyseiseen resoluutioon kykenevä kymmenen tuuman näyttö. Jos ennustus osuu oikeaan, saadaan 2560 x 1600 pikselin tarkkuus ensi vuonna taskukokoiseen laitteeseen. Aika näyttää, kuka markkinoille ehtii ensimmäisenä. Villi veikkaus osoittaa aasialaisten suuntaan, jotka ovat tunnetusti innokkaita paukuttelemaan rautaominaisuuksilla.

Lähde: Phone Arena

25 kommenttia

  1. kuulostaa hyvältä!

    todennäköisesti ensimmäiset laitteet tulevat aasiasta. siellä ymmärretään/halutaan toteuttaa myös vaativien asiakkaiden tarpeet… hyvä niin!

    mukava lueskella tarkkaa tekstiä isolta näytöltä!

    t. osakkeenomistaja

  2. Ei jestas, kohta laittavat varmaan 4K näyttöjä 7″ älypuhelimiin…

    1. toivottavasti 4k-näytöt tulevat suurimpiin älypuhelimiin ja tabletteihin.

      ensi vuonna todennäköisesti televisioissa nähdään jo 8k-näyttöjä!

      t. osakkeenomistaja

  3. 2560 x 1600 pikseliä on ”passeli” tabletti malleihin,joissa on 7-11.6 tuuman näyttö!.

  4. Megapikselisodasta resoluutiosotaan. Käytännön hyöty=nolla tai miinuspuolella kun akulta ja tehoilta vaaditaan enemmän. Android fanien silmät loistaa pimeässä.

    1. ^niin onhan se 720p paljon parempi kuin full hd koska se on lumioissa.

      1. Otit vähän turhan henkilökohtaisesti. Siihen asti hommassa on järkeä kun silmä pystyy eron huomaamaan.

        1. Ai eikö se ollutkaan Steve Elob jonka sana on laki näissä speksiasioissa?

        2. Käytännön järki on laki näissä asioissa. Ei mua speksien kohennus haittaa jos spekseistä on käytännössä hyötyä. Jos taas näytön resoja kohennetaan yli siitä mitä ihmissilmä erottaa akun kustannuksella vain sen takia että resoluutio on nyt pop- en näe järkeä.

        3. Paronilla näyttää olevan ihme pakkomielle tulla aina jankuttamaan Microsoftista ja Elopista. Yritä ”Paroni” pysyä asiallisena, äläkä aina tule solvaamaan muita.

          ”::jake::”:han vain sanoin miten asia on. Haitat vain ajavat hyötyjen ohi tässä asiassa. Ero esim. 720p:n näyttöön on mitätön siihen nähden kuinka paljon esim. virrankulutus ja hinta kasvaa. 720p on varsin riittävä.

        4. Silmissä on vikaa jos ei eroa huomaa 720p ja fullhd välillä. Joku virrankuluksen ero on mitätön. Ja uudempi fullhd ruutu muutenkin vie vähemmän sähköä kuin vanha 720p. (Esim S3 amoled vs S4 amoled)
          Kyllä se mieli muuttuu kun alusta antaa myöden paremmille näytöille. Fakta.

        5. ::jake:: oli nyt asian ytimessä. Lassilla ja Paronilla on tosin kummallakin hyvä pointti, mutta.

          a) 720p -> FullHD on todellakin eroa, ellei näyttö ole aivan mitättömän pieni. (tällä menolla kohta kellossakin on isompi näyttö 🙂 Tämän kieltäminen on ihan turhaa tai itsensä harhauttamista. FullHD:sta on näytön selkeydessä paljonkin eroa, kunhan puhutaan (about) 4″ tai isommista näytöistä.

          b) Virrankulutus kyllä kasvaa, mutta se suurin merkkaava asia on näytön fyysinen koko, ei niinkään niiden pikseleiden määrä ellei näytöstä yhtälailla tule yhtäpaljon kirkkaampi, koska akun kulutus on suorassa suhteessa näytön kirkkauteen. Samankokoisen 720p/FullHD näytön akun kulutus on samalla tekniikalla lähestulkoon sama. kahden 720p näytön virrankulutus taas saattaa heittää paljonkin, jos niiden fyysinen kokoero on huomattava (esim. 3.5″ ja 7″).

          c) Laitteen prosessorin/GPU:n vaatima teho taas nousee suhteessa pikseleihin, koska niiden on silloin tehtävä enemmän työtä. Eli periaatteessa isompi resoluutio ”syö enemmän akkua”, mutta ei niinkään suoraan näytön takia, vaan sen kuvan aikaan saamisen takia. Tätä taas toisaalta kompensoi huimat hyppäykset GPU teknologiassa ja ”kakkos prosessorin” mukana oleminen (tyyliin S4 Octa).

          Omasta mielestäni tuo järkevyyden raja on tuossa nykyisessä n. ~400ppi+ pinnassa. Itse en ainakaan erota pikselin pikseliä erikseen HTC One:n näytöltä, enkä usko että erottaisin vaikka se tiheys vähän pienempikin olisi. Ehkä jotain 5.5″ luokkaa / FullHD saattaisi olla se ”sweet spot” tuossa. Henkilökohtaisesti minulle riittäisi 7″/FullHD, vaikka siinä ehkä yksittäiset pikselit vielä tutkimalla erottaisi.

          10.1″ taas ehdottomasti vaatii enemmän kuin 1280×800 mikä ilmeisesti on jäänyt Samsungin päähän jumiin. (Paitsi tämänpäiväisen Ativ Q:n jäljessä tähän on ehkä tulossa muutosta, Q tosin hieman eri luokassa kuin muut. 1.3kg/13″ ei ole tavallinen tabletti.)

  5. 10″ (esim. tableteissa) on ehdoton minimikoko 2560*1600 resoluutioisille laitteille, jolloin ppi on n. 300.

  6. aikoinaan yx mun kaveri kehui ja kehui ladaansa. annoin sen kerran ajaa mun länsiautollani. meni pari viikkoa siitä kun kaveri vaihtoi ladan toyotaan. ihmetteli mulle kun sitä ei tarvii ajaa ollenkaan, menee kuulemma ihan itsestään ja pysyy omalla kaistalla vaikka vilkuilee välillä maisemia.

    kannattaa kokeilla muitakin malleja, voi löytää paremman ja toimivamman.

    ps. 4k-näytöissä on teksti sata kertaa terävämpää kuin 720p näytöissä. lisäksi uudet 4k-näytöt kuluttavat vähemmän virtaa kuin aataminaikaiset 720p-näytöt.

    t. osakkeenomistaja

  7. No, kyllä tuo 2560×1600 pikselin näytöt saisivat tulla, mutta 6 tuumaa on liikaa. 5 tuuma on ehdoton pelkäksi puhelimeksi luokittelun raja, sitä suuremmat ovat epäkäytännöllisiä ja liikaa virtaa syöviä puhletteja 7″ asti, josta alkaa minitabletit. Toivottavasti valmistajat näitä suurempitarkkuuksisia näyttöjä suunnitellessa muistavat pitää akunkeston VÄHINTÄÄN entisellään, lyhetä se ei saa missään tapauksessa.

  8. Aikas älyttömiin on jo mennyt toi puhelimien reso kun 50″ tuumaisen telvision pitäisi olla vastaavasti jo jotain 100k (19200×10800) luokkaa jotta siinä olisi sama ppi luku kuin nykyisissä huippuluureissa!

    1. Ota huomioon, että katseluetäisyys vaikuttaa myös.

    2. Liikkuva kuva (telkku) on hyvin hyvin eri asia resoluution, pakkaamisen ym. suhteen kuin staattinen kuva (kännykkä/tabletti). Siksi jopa VHS-videokasetin kuva – kunhan siinä on liikettä – näyttää ”ihan ok”:lta isollakin ruudulla. Heti kun liike loppuu, niin surkea tarkkuus alkaa näkymään ja yhtäkkiä kuva näyttääkin huonolta.

      1. 4k ois ihan ok telkkuun mutta siellä pitäs panostaa enemmänkin liiketoistoon. Vähintään 60 kuvaa sekunnissa ois hyvä alku. Itsellä ainakin myös näkökyky vaikuttanee vrt 5″ vs 50″:n katseluetäisyyksillä.

  9. Joo kiva. Yrittäkää saada tuollaiset luvut ensin vaikka televisioihin ja tietokonenäyttöihin, joissa niistä on ainakin oikeasti hyötyä.

Kommentointi on suljettu!