Sony Ericsson P1i arvostelu

Sony Ericsson P1i 

Sony Ericssonin P-sarjalla on jo pitkä historia ja ensimmäinen malli, P800 julkaistiin vuonna 2002. Sen jälkeen uudet P-sarjan mallit ovat noudattaneet ulkoisesti tuttua kaavaa, mutta P1i heitti vanhan tyylin romukoppaan ja siirtyi M600i:stä tuttuun tyyliin. P1i:ssä on toki paljon muutakin uutta P990i:hin verrattuna kuin pelkkä muotoilu. Siitä löytyy 3.2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, enemmän muistia ja uudempi versio UIQ 3 käyttöjärjestelmästä, joka ei tosin tuo suuria näkyviä muutoksia. Aivan kaikki ei kuitenkaan P1i:ssä ole parempaa, nimittäin P990i:ssä on isompi näyttö (2.8” vs 2.6”), mutta tämä voitaneen antaa anteeksi, koska pienemmän koon ansiosta P1i:stä (106 x 55 x 17 mm) on paljon mukavampi kantaa mukana kuin suurta P990i:tä (114 x 57 x 25 mm). Sony Ericsson P1i painaa 124 grammaa, joka on 26 grammaa vähemmän kuin P990i.

Sony Ericsson P1i:en keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian UIQ 3.1
 • 3.2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella 
 • Toinen kamera videopuheluita varten
 • UMTS
 • WiFi
 • 2.6 tuuman TFT kosketusnäyttö
 • M2 muistikorttipaikka
 • Bluetooth
 • FM-radio RDS tuella

Yllä oleva lista osoittaa, että P1i:ssä riittää ominaisuuksia, mutta jotain myös uupuu. Puhelimessa ei ole esimerkiksi EDGE:ä eikä HSDPA:ta.

Rakenne ja muotoilu

Muotoilun perusteella Sony Ericsson P1i:tä voisi luulla M600i:n seuraajaksi, mutta kuten nimi kertoo näin ei ole. Kuten jo mainitsin, P1i on huomattavasti pienempi ja kevyempi kuin P990i, mutta kuitenkin painavampi kuin M600i (124 g vs 112 g).

Sony Ericsson P1i 2 

Puhelimen etupuolelta löytyy suuri 2.6 tuuman kosketusnäyttö, joka toistaa 262 000 väriä. Näytön alla on M600i:stä tuttu QWERTY-näppäimistö, joka vaatii hetken totuttelua, mutta toimii sen jälkeen varsin mainiosti. Näppäimistö koostuu kaiken kaikkiaan kahdestakymmenestä näppäimestä, joista kaikki muut paitsi viisi viimeistä koostuu kahdesta puolesta (oikea ja vasen).

Sony Ericsson P1i 3 

Sony Ericsson P1i:en takaosa on varsin pelkistetty, lukuun ottamatta muutamaan katseen vangitsijaa. Ensimmäinen niistä on 3.2 megapikselin kamera dual LED -salamalla ja sen yläpuolella oleva hopean värinen heijastava pinta. Takaa löytyy luonnollisesti myös Sony Ericssonin logo.

P1i muistikortti 

Vasemmalta löytyy silmukka, johon voi kiinnittää P1i:en mukana tulevan hihnan (hand strap), rullanäppäin (jog dial) ja takaisin –näppäin. Oikealla on sen sijaan muistikorttipaikka, kameranäppäin ja Internet –näppäin.

Käyttöliittymä ja sen toiminta 

Kuten jo pariin kertaan on mainittu, Sony Ericsson P1i:stä löytyy Symbian UIQ 3 –käyttöjärjestelmä. Se ei tarjoa suuri yllätyksiä, jos olet aiemmin ollut tekemisissä esimerkiksi P990i:n tai M600i:n kanssa. Yksi merkittävimmistä eroista on se, että P1i:n käyttöliittymä on nopeampi ja vakaampi käyttää, mikä on tietenkin erittäin hyvä asia. Näkyviäkin muutoksia löytyy. P1:ssä on esimerkiksi mahdollista saada työpöydälle jopa viisitoista pikakuvaketta, kun esimerkiksi M600i:ssä tilaa on vain viidelle kuvakkeelle. 

P1i UIQ3 1 

Moniajo on tärkeää kun puhutaan älypuhelimista. Kuinka P1i selviää moniajosta? Suoriutuuko se paremmin moniajosta kuin P990i? Ovat varmasti kysymyksiä, joita monet miettivät, erityisesti ne, jotka ovat omistaneet aikaisemmin jonkin muun UIQ 3 –puhelimen. Voin kertoa, että P1i suoriutuu moniajosta paremmin kuin P990i ja M600i. Se johtuu pääsääntöisesti paremmin optimoidusta käyttöjärjestelmästä ja ennen kaikkea suuremmasta muisti määrästä. Itse kohtasin paljon ongelmia M600i:n kanssa. Puhelin kaatui usein ja hidasteli. Sony Ericsson P1i korjaa suurimman osan ongelmista ja pystyy vaivatta pyörittämään suurtakin määrää ohjelmia yhtä aikaa, mutta sekään ei ole täydellinen. Muista älypuhelimista tuttu hidastelu on edelleen läsnä. 

Kamera 

Sony Ericsson P1i:ssä on 3.2 megapikselin kamera, josta löytyy myös automaattitarkennus. Kamera on varsin hyvä, mutta sitä ei voi verrata esimerkiksi K850i:n, mutta se päihittää monet muut Sony Ericssonit, varsinkin ne, joissa ei ole automaattitarkennusta.

Parhaiten kuvanlaatu selviää seuraavista esimerkkikuvista: Kuva 1Kuva 2Kuva 3

Surffaaminen netissä WiFi:llä

Kiitos WiFi:n Sony Ericsson P1i:llä on halpaa surffata netissä paikoissa, joissa tarjotaan ilmaista langatonta yhteyttä. Nykyään monet kaupunkien tilat, kuten kirjastot tarjoavat yleiseen käyttöön tarkoitettuja langattomia verkkoja, joita mielellään käyttää, koska se on halvempaa ja nopeampaa, kuin esimerkiksi GPRS:n käyttäminen nettisurffauksessa.

UIQ 3 2 

Ennen aloitusta, täytyy WiFi kytkeä päälle. Homma on helppoa! Annat P1i:en miettiä hetken, jonka jälkeen se listaa kaikki saatavilla olevat yhteydet. Kokeilin P1i:tä kotona ja kirjastossa. Molemmilla kerroilla yhteys muodostui ongelmitta ja toimi ilman katkoksia.

Puhelimen ollessa yhteydessä nettiin, voi alkaa tutustua P1i:en nettiselaimeen. Sony Ericsson P1i:ssä on Opera 8.0 -nettiselain, joka taitaa netin yleisimmät standardit (HTML, XHTML, JavaScript, CSS) ja SSL ja TSL salausprotokollat. Selain on yleisesti ottaen ihan hyvä, mutta suosittelen kaikkia myös kokeilemaan Opera Miniä.

Selain tarjoaa paljon työpöytäselaimistakin tuttuja ominaisuuksia, kuten välilehdet. Selain mahdollistaa myös sivujen tarkastelun kokonäytöllä tai vaakatilassa. P1i:en selain tarjoaa myös käteviä pikakomentoja. Esimerkiksi kun painaa ALT –näppäintä ja ykköstä, selain tuo esiin osoiterivin. Pikakomennot tekevät selaimen käytöstä varsin nopeaa. 

Kalenteri, sähköposti ja RRS-lukija

Kalenteri on monelle älypuhelimen käyttäjälle varsin tärkeä ohjelma ja yleensä on myös tärkeää voida synkronoida kalenteritiedot tietokoneen kanssa. P1i –mallin kalenteri on hyvä ja aiempien Sony Ericsson UIQ 3 –puhelinten käyttäjät tuntevat olonsa heti kotoisaksi.

UIQ3 RSS ja emal 

Sony Ericsson P1i:en kalenteri perusnäkymä näyttää meneillään olevan kuukauden ja sen alapuolelta löytyvät tulevat tapaamiset. Kalenterista löytyy kuukausi-, viikko- ja päivänäkymät. P1i:en kalenteri tarjoaa myös varsin mukavan hakutoiminnon, jolla voi hakea kalenterimerkintöjä.

Kalenteriin on mahdollista tehdä neljänlaisia merkintöjä: Tapaaminen, muistutus, koko päivän kestävä tapahtuma ja syntymäpäivä.

P1i:en sähköpostiohjelma löytyy viesti-valikon alta. Ennen käytön aloittamista on tietenkin luotava sähköpostitili, jonka tekeminen onnistuu varsin vaivatta, jos tietää mitä tekee. Sähköpostiohjelma tukee POP3-, IMAP- ja SMTP-protokollia.

Sähköpostitilin asetuksia pystyy säätämään varsin mukavasti. Käyttäjä pystyy muun muassa valitsemaan haluaako ladata vain viestien otsikot vai koko viestin. Itse suosin pelkkien otsikoiden lataamista, koska se on nopeampaa. Jos haluaa kuitenkin ladata koko viestin, niin valikosta voi määrittää että esimerkiksi yli 100KB viestejä ei ladata.

Sähköpostiviestin kirjoittaminen ei juurikaan eroa normaalin SMS-viestin kirjoittamisesta. Viesteihin on toki lisättävissä elementtejä, joita tavallisissa SMS-viesteissä ei ole. Esimerkiksi fontin tyyliä voidaan muuttaa ja viestiin voidaan lisätä liitteitä.

Sony Ericsson P1i:stä löytyy myös RSS-lukija, joka ei tarjoa mitään ihmeellisyyksiä, mutta ajaa asiansa. RSS-lukijassa on mahdollista määrittää haluaako päivittää syötteet manuaalisesti vai tietyin väliajoin. 

Toimistosovellukset  

Kuten kaikista kunnon älypuhelimista, myös Sony Ericsson P1i -mallista löytyy muutamia toimistosovelluksia, kuten Quickoffice ja PDF+. Quickoffice on tarkoitettu MS Word, MS Excel ja MS Powerpoint tiedostojen tarkasteluun tai editoimiseen. Ohjelma ajaa asiansa ihan hyvin, mutta näyttö on sen verran pieni, että suuria muutoksia tiedostoihin ei viitsi tehdä. PDF+ on nimensä mukaan tarkoitettu PDF -tiedostojen tarkasteluun. Yksinkertaiset dokumentit näkyvät ihan hyvin, mutta monimutkaisten kanssa tulee ongelmia.

Yhteenveto 

P1i loppu 

Kaiken kaikkiaan P1i on varsin näppärä älypuhelin. Se on pieni, kevyt ja mukava kuljettaa mukana. Sen vahvuus on pieneen tilaan sopiva QWERTY-näppäimistö, joka toimii varsin hyvin pienen opettelun jälkeen. Puhelin ei ole kuitenkaan täydellinen. Siinä esiintyy edelleen turhaa hidastelua, vaikkakin ongelma on pienempi kuin P990i:ssä tai M600i:ssä. Sony Ericsson P1i -älypuhelinta ei kannata tilata netistä suuna päänä. Suosittelen, että jokainen P1i:en ostamista harkitseva käy kokeilemassa puhelinta kaupassa, koska siihen joko ihastuu tai siitä ei pidä ollenkaan.

4 kommenttia

 1. En varsinaisesti. Yleensä Sony Ericssonit ovat erittäin hyviä puhelimia, mutta P1i ei vain vakuuttanut. Symbian UIQ 3 -käyttis on liian hidas…

 2. Ithe ostin tämän kännykän Kiinasta. Sain 275€ :D, että ihan tarpeeksi halvalla pääsin. Onkos teillä muuten tietoa saako tähän mitenkään netistä laitettua suomen kieltä? Kai sen liikkeessäkin voisi tehdä, mutta jos se maksaa?

Kommentointi on suljettu!