Nokia N81 8GB arvostelu

Nokia N81 8GB 2 e 

Tällä kertaa arvostelussa on Nokia N81 8GB -malli, joka tuli myyntiin viime vuoden lopulla. Hinnaltaan puhelin sijoittuu N-sarjan keskisarjaan, tosin puhelinta on haukuttu ominaisuuksiinsa nähden hieman kalliiksi, koska ero esimerkiksi Nokia N95 -malliin ei ole kovin suuri. Ominaisuuksiltaan N95 tarjoaa kuitenkin aika paljon enemmän kuin N81 8GB -malli.

Kaikesta huolimatta ei N81 8GB -mallin tarvitse hävetä. Siitä löytyy 2.4 tuuman QVGA-aktiivimatriisivärinäyttö (320 x 240 pikseliä), Symbian OS 9.2 -käyttöjärjestelmä, 2 megapikselin kamera, bluetooth ja WLAN. Ominaisuuksia siis löytyy! Puutteeksi voisi kuitenkin mainita GPS:n. Sitä puhelimesta nimittäin ei löydy.

N81 8GB -malli on suunnattu käyttäjille, jotka haluavat tallentaa puhelimeensa paljon musiikkia, kuvia ja videoita. Puhelimesta löytyy myös sisarmalli, josta ei löydy 8GB sisäistä muistia, mutta muistikorttipaikka sen sijaan löytyy. Puhelin on varustettu myös Nokia N-Gage pelipalvelulla, joka avattiin huhtikuun alussa.

Nokia N81 8G -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian OS 9.2 -käyttöjärjestelmä
 • S60 3rd Edition, Feature Pack (S60 3.1) -käyttöliittymä
 • 2 megapikselin kamera
 • Toinen kamera (CIF) videopuheluille 
 • UMTS
 • WLAN
 • 2,4 tuuman QVGA -näyttö, joka toistaa jopa 16.7 miljoonaa väriä
 • 8GB sisäinen muisti
 • Bluetooth
 • FM-radio

Muotoilu ja rakenne 

Kooltaan N81 8GB -matkapuhelin on varsin näppärä. Puhelin on tosin varsin painava. Se painaa 140 grammaa, kun esimerkiksi N95 8GB -malli painaa vain 128 grammaa. Muotoilultaan puhelin ei tarjoa mitään erikoista. Se on varsin tavallinen liukupuhelin. Väritykseltään se on tumman tyylikäs, mutta ikävä kyllä puhelin kerää sormenjälkiä ja pölyä erittäin helposti. 

Nokia N81 8GB 1 

Rakenteeltaan puhelin tuntui ainakin omaan käteen laadukkaalle, joskin ehkä hieman muoviselle. Puhelin ei nitise tai natise. Ainoa ääni lähtee ylhäällä olevasta näppäinlukkonäppäimestä, kun puhelinta heiluttaa. Huomasin myös, että sama näppäin jumittui joskus väärään asentoon.

Nokia N81 8GB 3 

N81 8GB -mallin etupuolelta löytyy luonnollisesti näyttö, kaiutin ja näppäimistö. Liukuläpän ollessa piilossa, lähes kaikkia puhelimen toimintoja on mahdollista käyttää näytön alta löytyvillä näppäimillä, joita on aika paljon. Omasta mielestäni jopa liikaa, tosin monessa N-sarjan puhelimessa näppäinmäärä on sama, joten paljon Nokian puhelimia käyttävälle näppäinasettelu on varmasti tuttu.

Oikealta löytyy kaiutin, nuolinäppäin ylös ja alas ja kameranäppäin. Vasemmalla on vain kaiutin. Ylhäältä löytyy näppäinlukkonäppäin, 3.5 kuuloliitäntä ja on/off -näppäin. Puhelimen pohjassa on latausliitin ja micro-USB paikka. Olin yllättynyt, että puhelinta ei ole mahdollista ladata micro-USB:n kautta mukana tulevalla USB-johdolla.

Nokia N81 8GB 4 

Numeronäppäimet ovat ehkä hieman tunnottomat, joka johtunee siitä, että ne eivät ole ollenkaan kohollaan. Onneksi niiden välissä on sentään pieni kohollaan oleva alue, joka erottaa näppäimet toisistaan. Suurempaa moitittavaa näppäimistä ei kuitenkaan ole. Yleisesti ottaen ne toimivat hyvin.

Käyttöliittymä 

Kuten alussa mainittiin N81 8GB -mallista löytyy tuttu Symbian OS 9.2 -käyttöjärjestelmä ja sen päällä on S60 3rd edition -graafinenkäyttöliittymä. Nokian älypuhelimia käyttäneille se on varmasti tuttu, eikä puhelimen käyttö tuota varmastikaan ongelmia.

N81 käyttöliittymä 1

Niille joille S60 3rd edition -käyttöliittymä ei ole tuttu, voin kertoa, että Nokian älypuhelimet toimivat varsin samalla periaatteella, kuin vaikka Sony Ericssonin puhelimet. Hankaluuksia tuottaa korkeintaan jonkin asetuksen löytäminen, jos uudet Nokialaiset eivät ole ennestään tuttuja.

Valikkoja N81:ssä pääsee muokkaamaan mielensä mukaan. Kansioita voi luoda pitämään tiedostot järjestyksessä, ohjelmia voi siirrellä kansiosta toiseen ja teemoja voi vaihdella.

Työpöydälle voi lisätä kaikkein tärkeimmät ja eniten käytetyimmät ohjelmat. Työpöydältä näkee myös, jos kyseiselle päivälle on kalenterimerkintöjä. Musiikkisoittimen ollessa päällä, työpöydälle ilmestyy myös soivan kappaleen nimi.

Kamera

Nokia N81 8GB:n kamera on peruskamera, eikä se tarjoa mitään ihmeellisyyksiä mobiilikameroiden joukossa. Puhelimessa on siis 2 megapikselin kamera (resoluutio 1600 x 1200), jolla voi kuvata myös VGA-tasoista videokuvaa (15 kuvaa sekunnissa). N81 8G -mallissa on myös toinen kamera (CIF) videopuheluita varten ja salama helpottamaan kuvausta hämärässä.

Kamera kännistyy varsin nopeasti, noin kolmessa sekunnissa. Kameravalikko toimii hyvin ja nopeasti ilman suurempia viiveitä. Vaikosta voi säätää kaikkein yleisimpiä asioita, kuten valkotasapainoa ja valoherkkyyttä (ISO). Käyttäjät voivat myös lisätä erilaisia tehosteita, kuten seepia tai negatiivi.

Enemmän kuin tuhat sanaa kuvan laadusta kertoo seuraavat esimerkkikuvat: Kuva 1Kuva 2Kuva 3Kuva 4

Kuten esimerkkikuvista näkyy, niin kyseessä ei ole mikään huippuluokan kamera. Lähinnä kamera toimii pahemman puutteessa, jos on sattunut esimerkiksi unohtamaan digikameran kotiin. 

Musiikkisoitin 

Nokia N81 8GB -mallin musiikkisoitin on identtinen muiden Nokian puhelimien kanssa, joissa pyörii S60 3rd edition. Jotain uutta N81 onnistuu kuitenkin tarjoamaan, nimittäin siinä on niin sanottu Navi Wheel, joka helpottaa erityisesti isojen soittolistojen selausta. Navi Wheel toimintaan on hieman vaikea selostaa, mutta se toimii periaatteessa samalla tavalla, kuin iPodin Click Wheel, eli sormea pyörittämällä Navi Wheelin ympärillä. Käyttökokemuksena Navi Wheel ei kuitenkaan pääse iPodin vastaavan ratkaisun tasolle.

N81 Musiikkisoitin 

Musiikkisoitin tukee kaikkia yleisimpiä formaatteja, kuten MP3-, eAAC+-, AAC+-, WMA/M4A- ja WAV-tiedostoja. Puhelimen sisäiseen muistiin on mainospuheiden mukaan mahdollista tallentaa jopa 6000 kappaletta, mutta realistisempi arvio saadaan kun lasketaan, että yksi MP3 kappale vie tilaa noin 5 megaa, jolloin N81 8GB -malliin mahtuisi noin 1600 kappaletta. Kaikki tietenkin riippuu käytetystä formaatista ja kappaleiden pituudesta. 

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, musiikkia on mahdollista selata artistin, albumin ja vaikka genren mukaan. Käyttäjä voi luonnollisesti luoda myös omia soittolistoja pitämään kappaleet järjestyksessä.

Puhelimeen on helppo siirtää tiedostoja esimerkiksi bluetoothin kautta. Siirtoon ei välttämättä tarvita apuohjelmaa, vaan siirtämällä kappaleet puhelimeen, musiikkisoitin etsii kappaleet automaattisesti ja lisää ne soittolistaan.

Musiikkisoitinta käyttäessä vastaan tuli eräs kummallinen ominaisuus. Jos musiikkisoittimen avaan, sitä ei mahdollistaa sammuttaa mistään, vaan se jää taustalle pyörimään. Ainoa keino sammuttaa soitin, on käynnistää puhelin uudelleen. Foorumeita selattuani selvisi, että tämä on ilmeisesti ihan yleinen ”ominaisuus” Nokia uusissa älypuhelimissa.

Kaiken kaikkiaan soitin toimii hyvin ja nopeasti, ilman suurempi viiveitä!

WLAN ja Internet 

Nokia N81 8GB -mallissa on WLAN, kuten on jo mainittu. Nykyään ilmaisia ja avoimia langattomia verkkoja löytyy ainakin suurimmista kaupungeista. Esimerkiksi Oulussa ilmaisia verkkoja löytyy kirjastosta ja keskustan alueelta. Ilmaisten langattomien verkkojen yleistyessä, on myös entistä tärkeämpää, että puhelimesta löytyy WLAN tuki.

WLAN-yhteyden luominen onnistui N81 8GB -mallia ilman ongelmia. Kokeilin muodostaan yhteyden kotona ja kirjastossa. Molemmilla kerroilla yhteys toimi mainiosti! Yhteys on helppo muodostaa, koska työpöydältä löytyy pikakuvake, jota painamalla puhelin etsii avoimia verkkoja. Toki voi vain avata nettiselaimen ja muodostaa yhteyden siinä samalla.

N81 Internet

Puhelimesta löytyy muista Nokia älypuhelimista tuttu nettiselain, joka yllätti minut positiivisesti. Se tarjosi varsin miellytän nettikokemuksen ja hakkasi omasta mielestäni esimerkiksi Sony Ericsson P1i:n Opera 8 -selaimen mennen tullen.

Nokian selaimen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa mahdollisuus tarkastella sivuja vaakasuunnassa, etsiä tekstiä nettisivuilta ja sivujen zoomaus. Selain sisältää myös RSS-lukijan.

Selain on varustettu myös kätevillä pikanäppäimillä. Esimerkiksi painamalla ”*” tai ”#” on mahdollista zoomata sivuja.

Kaiken kaikkiaan surffaaminen Nokia N81 8GB -älypuhelimella on erittäin miellyttävää. Se näyttää vaativatkin sivut, kuten Suomi24:n ja MTV3:n nettisivut ilman ongelmia tai turhia hidasteluita.

Kalenteri 

Kalenteri näyttelee tämän päivän älypuhelimissa entistä suurempaa osaa. On tärkeää, että kalenteri tarjoaa tarvittavat ominaisuudet ja että sen voi synkronoida tietokoneen kanssa.

Itse olen Mac-käyttäjä ja testasin miten synkronointi onnistuu. Apple iSync ei suoraan tue Nokia N81 8GB -mallia, mutta onneksi Nokia tarjoaa ilmiasia plug-ineja. Kävin hakemassa N81 iSync plug-inin ja homma toimi mainiosti. Ei valittamista!

N81 Kalenteri 

Sitten itse kalenteriin. Se tarjoaa kaikki perinteiset ominaisuudet, kuten kuukausi-, viikko- ja päivänäkymät. Kalenteriin on mahdollista lisätä neljänlaisia merkintöjä, jotka ovat tapaaminen, vuosipäivä, muistutus ja to-do. Kalenteri toimi hyvin, mutta jäin kaipaamaan hakutoimintoa, jollainen löytyy esimerkiksi Sony Ericsson P1i -älypuhelimesta.

Yhteenveto 

M600i N81 W880i 

En ole käyttänyt ennen tätä testiä Nokian puhelimia vuosiin, mutta totuin S60 -käyttöliittymään nopeasti. Yleisesti ottaen N81 8GB -malli jätti varsin positiivisen kuvan Nokian älypuhelimista. Erityisesti käyttöliittymän nopeus yllätti, koska puhelin oli mielestäni paljon sutjakkaampi käyttää kuin esimerkiksi Sony Ericsson P1i. Tykästyin myös Nokialaisen tarjoamaan nettiselaimeen, joka näytti sivut hyvin ja sai mobiiliselauksen tuntumaan jopa siedettävältä.

Suurimmat miinukset puhelimessa kohdistuvat sen kokoon ja erityiset painoon. N81 8GB -mallin on yksinkertaisesti liian painava nykymittapuun mukaan. Esimerkiksi Sony Ericsson W960i ja Nokian tuleva lippulaiva N96 ovat kevyempiä kuin N81 8GB.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin toimiva paketti. Hinnan hieman vielä tippuessa, paketista tulee entistä houkuttelevampi.

3 kommenttia

 1. Hieno artikkeli! o/
  Tuosta musiikkisoittimesta sen verran että muistaakseni kaverin N95:ssa ainakin sai suljettua niin että vasemmalla ylänapilla sai valikon auki josta alhaalla exit ja toinen että kun pitää valikko näppäintä pohjassa (N81:ssa vihreän napin alapuolella) aukeaa lista missä on käynnissä olevat ohjelmat, sieltä menee ohjelman kohdalle ja C:tä painamalla känny kysyy haluaako sulkea, näin ainakin N93:ssa.

 2. Mitenkäs pelit, tätähän on nimenomaan mainostettu pelipuhelimena?

  Itse olen laitetta kaupassa kuivakäpisteltyäni kovasti skeptinen suuntaohjaimen toimimisesta pelikäytössä… Tunnoton ohut rinkula jonka ympärillä on liki kymmenen muuta nappia ei ihan vaikuta samantasoiselta kuin Nintendo DS:n ristiohjain.

 3. En peleihin hirveästi ehtinyt tutustumaan. Kokeilin kuitenkin muutaman kerran hiljattain avattua N-Gage pelipalvelua, joka toimi hyvin. Pelit pyörivät ongelmitta.

  Kyllähän tuolla ihan hyvin pelaa, varsinkin kun ruudun yläpuolella on pari nappia, jotka saa peleissä käyttöön. Mielestäni pelien valikoima on vaan aika köyhä, jonka vuoksi pelaaminen ei ainakaan minua innostanut.

Kommentointi on suljettu!