Sony Ericsson W890i arvostelu

W890i a 1 

Nyt arvosteluun on päässyt Sony Ericssonin seuraavan sukupolven ohut Walkman -puhelin, joka jatkaa W880i:stä tuttua linjaa uudistetun ulkoasun ja parempien ominaisuuksien avustuksella. Uutuus tuli myyntiin täällä Pohjolassa maaliskuun paikkeilla ja tätä kirjoittaessa sen hinta pyörii halvimmillaan 350 euron tuntumassa.

Sony Ericsson W880i oli kaikin puolin erittäin vahva paketti ja W890i mallista huomaa selvästi, että Sony Ericsson on enemmänkin keskittynyt pieniin viilailuihin uuden mallin kohdalla. Se ei ole mitenkään huono asia, koska liian suuret muutokset olisivat voineet kostautua.

Tärkeimmät uudistukset W890i mallissa sen edeltäjään nähden ovat FM-radio, Walkman 3.0 -soitin, HSDPA ja 3.2 megapikselin kamera. Uuden mallin näyttö on myös kasvatettu kahteen tuumaan. Yksi keskeinen uudistus on myös siirtyminen A200 -käyttöliittymään, jollainen löytyy lähes kaikista uusista malleista. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin.

Yksi mielenkiintoinen uudistus on myös se että W890i:ssä näytön kirkkaus säätyy valon määrän mukaan. Pimeässä se himmenee, eikä käy silmiin. Valoisassa se päinvastoin kirkastuu. Näppäimistön taustavalo sammuu kokonaan päivänvalossa ja syttyy vasta pimeässä. Kätevää! Luultavasti tällä saadaan myös hieman akun kulutusta alas?

Puhelimesta puuttuu kuitenkin esimerkiksi automaattitarkennus ja salama, mutta koska kyseessä on Walkman-sarjan puhelin, voitaneen nämä puutteet antaa anteeksi.

W890i a 2 

Sony Ericsson W890i:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • 3.2 megapikselin kamera
 • Toinen kamera videopuheluille
 • UMTS
 • HSDPA
 • 2 tuuman näyttö
 • Bluetooth
 • FM-radio
 • Walkman 3.0 -soitin
 • M2-muistikorttipaikka

Muotoilu ja rakenne

Kooltaan puhelin on lähes W880i kaltainen, mutta hieman paksumpi ja painavampi, joten W880i säilyttää vielä paikkansa Sony Ericssonin ohuimpana puhelimena. Ero on kuitenkin niin mitätön, että vaikka puhelimet ovat pöydällä vierekkäin, niin on vaikea hahmottaa, kumpi on ohuempi. Sony Ericsson W890i:n viralliset mitat ovat siis 104.0 x 47.0 x 10.0 mm ja painoa puhelimelta löytyy 79 grammaa.

W890i a 3 

Rakenteeltaan W890i on vähintäänkin yhtä laadukas kuin edeltäjänsä, ellei jopa laadukkaampi. Rakenne on erittäin jämäkkä. Puhelin ei nitise tai natise, eikä siitä lähde inahdustakaan, vaikka sitä heiluttaa. Sony Ericsson on tehnyt yhden hieman erikoisen ratkaisun W890i rakenteen kanssa, jollaista ollaan harvemmin nähty Sony Ericssoneissa. Muistikorttia vaihdettaessa pitää irrottaa takakuori. Tämä ratkaisu hidastaa hieman muistikortin vaihtamista, mutta ei ole kuitenkaan ylitsepääsemätön ongelma.

Puhelimen etupuoli mukailee W880i:n linjaa. Ulkonäkö on tietysti erilainen, mutta puhelinten yhtäläisyydet on helposti nähtävissä. W890i:n näppäinasettelu eroaa hieman vanhemmista Sony Ericssoneista, koska puhelimessa on uusi A200 -käyttöliittymä.

Oikealta puolelta löytyy takakuoren irrottamisessa tarvittava painike, zoom-näppäin ja kameranäppäin. Vasemmalla on myös takakuoren irrottamisessa tarvittava painike, Walkman-näppäin ja laturiliitin.

W890i a 5 

Takakuori eroaakin sitten edeltäjästään aika merkittävästi, siellä jatkuu nimittäin etupuolelta tuttu metallinen tyyli. Takaa löytyy luonnollisesti myös kamera ja tyylikäs kultainen Walkman logo. Takakuoren irrotuksessa Sony Ericsson on myös käyttänyt hieman erikoisempaa ratkaisua. Kuten jo mainitsin, niin oikealla ja vasemmalla on painikkeet, joita ylös työnnällä takakuori irtoaa. Parin viikon testauksen aikana kyseinen ratkaisu toimi hyvin ja piti takakuoren hyvin paikoillaan.

W890i a 4 

Käyttöliittymä

W890i k 1

Kuten jo pariin kertaan on mainittu, W890i perustuu uuteen A200 -käyttöliittymään, joka muuttaa puhelimen toimintalogiikkaa hieman. Esimerkiksi W890i:ssä ei ole ollenkaan erillistä takaisin-näppäintä, mutta A200 puhelimet on varustettu erillisellä vastaus- ja hylkäys-napilla. Myös päävalikko on kokenut hienoisia muutoksia, kun esimerkiksi tiedostonhallinta-kuvake on siirretty päävalikosta järjestelyvalikkoon. Uusi käyttöliittymä tuo myös mukanaan muun muassa uuden media-valikon, joka mahdollistaa kuvien, videoiden ja musiikin selaamisen. A200 käyttöliittymään perustuvia puhelimia W890i:n lisäksi ovat muun muassa K850i, W910i, K660i ja Z770i.

Kamera

Sony Ericsson W890i:ssä on perus 3.2 megapikselin kamera. peruskameralla tarkoitan sitä, että kamerassa ei ole automaattitarkennusta, eikä puhelimessa ole kuvausvaloa. Kuvanlaadussa ei ole suurta edistystä tapahtunut, jos puhelinta verrataan esimerkiksi W880i -malliin. Otin vertailun vuoksi muutaman kuvan samasta kohteesta molemmilla kameroilla. Pienennin kuvat ja laitoin ne vierekkäin, jotta kuvia olisi mahdollisimman helppo verrata: Vertailu 1Vertailu 2

Suurin muutos vanhaan malliin verrattaessa on tapahtunut kamerakäyttöliittymässä, joka on nyt entistäkin parempi ja nopeampi käyttää. Paras uudistus on, että suljinäänen saa vihdoin pois! W880i:ssä ja muissa vanhemmissa Sony Ericssoneissa suljinäänen sai pois ainoastaan laittamalla puhelimen äänettömälle.

Asetuksissa sinänsä ei ole mitään erikoista. Käyttäjä voi vaikuttaa muun muassa kuvan kokoon (3 MP, 2 MP, 1 MP, VGA), valkotasapainoon ja toki mukana ovat perinteiset tehosteet, kuten mustavalkoinen, negatiivi ja seepia.

Esimerkkikuvia: Kuva 1Kuva 2 , Kuva 3

Walkman 3.0 -musiikisoitin ja radio

Sony Ericsson W890i:stä löytyy Walkman -soittimen uusin ja hienoin versio, joka tarjoaa muun muassa uuden SensMe -toiminnon, joka mahdollistaa musiikin järjestämisen mielialan mukaan. SensMe -toiminnon avulla käyttäjä voi valita sopivan musiikin oman aktiivisuuden ja mielialan perusteella. Ensimmäinen SensMe -toimintoa tukeva puhelin oli W910i.

Soitin mahdollistaa toki musiikin järjestelemisen myös perinteisemmilläkin tavoilla, kuten esittäjän, levyn, tyylilajin tai kansikuvan perusteella. Käyttäjät voivat myös luoda omia soittolistoja ja järjestää musiikin mielensä mukaan.

Uusi Walkman 3.0 -soitin tukee muun muassa seuraavia formaatteja: MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV ja M4A. Siitä löytyy myös Sony Ericssoneista tuttu Mega Bass taajuuskorjain.

Puhelimesta löytyy myös FM-radio, jollaista ei löydy W880i -mallista ollenkaan. Radion kuuntelu onnistuu tässäkin mallissa vain jos mukana tullut kuuloke on kytkettynä puhelimeen.

Radio tarjoaa tilaa 20 kanavalle ja RDS -toiminnon ansiosta näytöllä näkyy kanavatiedot. 

Paikannuspalvelut

W890i k 2 

Uutta W890i:ssä on myös paikannuspalvelut, jotka löytyvät viihdevalikon takaa. Käytännössä paikannuspalvelu koostuvat Google Maps -ohjelmasta, joka osaa näyttää sijaintisi ilman GPS-ominaisuutta, puhelimen ollessa yhteydessä Internettiin. Ohjelma koostuu kartta- ja satelliittinäkymästä. Karttoja voi myös zoomata ja käyttäjien on mahdollista suunnitella reittejä määrittelemällä aloitus- ja päätepiste. Paikannuspalveluista saa kaiken irti, jos on valmis maksamaan Sony Ericssonin HGE-100 GPS-lisälaitteesta, jonka avulla on mahdollista navigoida käännöskäännökseltä. GPS-lisälaitteen avulla oma sijainti on myös mahdollista määrittää huomattavasti tarkemmin. 

Internetselain 

Sony Ericsson W890i:stä löytyy NetFront -nettiselain, joka tukee seuraavia standardeja: HTML 4.01, xHTML 1.0, CSS, JavaScript ja WAP 2.0. Selain tuo mukanaan muutamia uusia ominaisuuksia, joita esimerkiksi W880i:stä ei löydy. Ensimmäisenä silmään osuu uusi etusivu, joka tarjoaa muun muassa osoitekentän, Google hakukentän ja linkin RSS-syöteisiin. Toinen uudistus on osoitin, joka helpottaa ja nopeuttaa halutun linkin valitsemista nettisivuilla. Kolmas ja varsin pieni, mutta hyvä uudistus on, että käyttäjä voi muuttaa aloitussivun mieleisekseen. Tämä ei onnistunut W880i:ssä.

Selailu onnistuu puhelimella hyvin, mutta 2 tuuman näyttö on nettiselauksessa varsin pieni. Esimerkiksi Nokia N81:en 2.4 tuuman näytöllä netin käyttäminen on huomattavasti miellyttävämpää. W890i:n selain tarjoaa Sony Ericssoneita käyttäneille tuttuja ominaisuuksia. Siitä löytyy niin sanottu Smart-Fit ominaisuus, joka skaalaa sivut näytölle sopivaksi. Käyttäjä voi luonnollisesti myös valita haluaako ladata kuvat ja animaatiot vai pelkän tekstin. Selain mahdollistaa myös sivujen katsomisen vaakatasossa. 

Kaikin puolin selain on ihan pätevä ja sillä selailee mielellään nettiä silloin tällöin. Jos puhelimella on kuitenkin tarkoitus selata nettiä useamminkin, niin sitten kannattaan etsiä älypuhelin, jossa näyttö on reilusti suurempi, kuin 2 tuumaa. Onneksi W890i:stä löytyy RSS-lukija, jolla on helppo ja mukava seurata esimerkiksi päivän uutisia ilman että selainta tarvitsee avata.

Yhteenveto 

W890i y 

W890i on ilman epäilystäkään yksi tämän hetken parhaista puhelimista. Ominaisuuksiltaan se ei toki yllä kärkipäähän, mutta kokonaisuutena se on erittäin vahva paketti omassa hintaluokassaan. Se tarjoaa tyylikkäässä kuoressa hyvän musiikkisoittimen, johon pääsee yhdellä napin painalluksella ja paljon muita ominaisuuksia, kuten kameran ja HSDPA:n. Pienet hienoudet, kuten valon määrän mukaan säätyvä näytön kirkkaus, tekee puhelimesta viimeistä piirtoa myöten hienon paketin.

Kannattaako W880i:tä päivittää tähän uuteen malliin? Hankala sanoa. Entiseen malliin verrattuna puhelin ei tarjoa kovinkaan paljon uutta ja jos olet vasta ostanut W880i:n, niin päivittäminen ei lienee ole järkevää. Kannattaa myös muistaa, että W880i on edelleen ohuin Sony Ericsson ja se luo puhelimelle omanlaisensa statuksen.

11 kommenttia

 1. Tuo näytön himmeneminen on tuttu jo Nokian puhelimista. Ainakin tässä omassa N73 on kyseinen ominaisuus.

 2. hei. olen ihmetellyt sitä, kun googlen kuvahaussa näkyy joissain kuvissa että W890i :n näyttö kääntyisi mukana toisin päin jos käännät kännykän vaakasuoraksi? onko totta vai onko kyseiset kuvat muokattuja. kiitos 🙂

 3. Hei, Jepjep! Kyseisessä mallissa ei ole kiihtyvyysanturia, joten näyttö ei käänny automaattisesti puhelimen mukana. Jos muista oikein, niin mediavalikosta on kutenkin mahdollista säätää näyttö vaakatasoon. Ominaisuus on kuitenkin käytössä vain mediatilassa…

 4. Olen hankkimassa tuon w890i:n ja on minusta hieno. Eikö siinä ole kiihtyvyysanturia? Ominaisuudet rittävät minulle täysin. Hintaa vaan on vähän liikaa..

  1. Kyseessä on tosiaan varsin mainio puhelin! 🙂

   Ikävä kyllä W890i:ssä ei ole kiihtyvyysanturia.

 5. Ok. Harmi. Ehkä se vaakatasotoiminto sitten on jokseenkin toimiva juttu 😛

 6. Tän ostan ku nokiat menny jo nii monta kertaa hajalle.

 7. osaakos joku sanoa, kumpi on parempi, tämä w890i vai w595?

 8. Minkä hintainen tämä w880i on?(Nopea vastaus kiitos!)

  Kiitos jo etukäteen? 😀

  1. Tarkoittanet siis W890i-mallia? 🙂 Sen hinta pyörii tällä hetkellä 200-300 euron välillä. Heittoa on siis aika paljon. Muistaakseni Gigantista puhelimen sai jossain veiheessa jopa alle 200, mutta ainakaan enää W890i-malli ei sieltä löytynyt.

Kommentointi on suljettu!