Nokia 3110 Evolve arvostelu

Nokia 3110 Evolve 

Tulevaisuudessa niin sanotut ekokännykät tulevat varmasti valtaamaan alaa entistäkin enemmän, joten päätin ottaa arvosteluun 3110 Evolve -mallin, joka on Nokian ensimmäinen yritys ottaa askel vihreämpään suuntaan. Ominaisuuksiltaan kyseessä on noin 140 euron hintaan sijoittuvan Series40 -käyttöliittymään perustuva puhelin, josta löytyy muun muassa 1.3 megapikselin kamera ja microSD-muistikorttipaikka. Kyseessä on siis ihan peruspuhelin, jossa huomio kiinnittyy ominaisuuksien sijaan niihin vihreisiin arvoihin, joilla yhtiö 3110 Evolve -mallia mainostaa.

Mikä tekee 3110 Evolve -matkapuhelimesta vihreämmän kuin muista? Nokian tuoteselostuksen mukaan uutukaisessa on otettu ympäristö huomioon käyttämällä puhelimen valmistuksessa biomateriaaleja. Esimeriksi puhelimen kuoren valmistusaineista yli 50 prosenttia on uusiutuvia. Puhelimen laturi on valmistettu minimoimaan kuormittamattoman kulutuksen ja pakkauksen materiaaleista 60 prosenttia on kierrätettyjä. 

Ominaisuuksiltaan tämä Nokian ekopuhelin on perustasoa. Puhelimesta löytyy 128×160 pikselin TFT -näyttö, joka toistaa 262 00 väriä. Näyttö on ihan kohtalainen, mutta jos olet tottunut käyttämään puhelimia, joiden näytöistä löytyy esimerkiksi 240×320 pikseliä, niin 3110 Evolven näyttö tuntuu varsin vaatimattomalle. Se ajaa kuitenkin asiansa. Muita puhelimen ominaisuuksia ovat muun muassa EDGE, bluetooth, microSD-muistikorttipaikka, 1.3 megapikselin kamera ja FM-radio.

Nokia 3110 Evolve -mallin keskeisimmät ominaisuudet: 

  • 1.3 megapikselin kamera
  • EDGE
  • MicroSD-muistikorttipaikka
  • Bluetooth 
  • FM-radio
  • Infrapuna

Muotoilu ja rakenne

Nokia 3110 Evolve kädessä

3110 Evolve on hyvin perinteisen Nokialaisen näköinen. Se ei tarjoa mitään yllättävää tai mullistavaa. Sen etupuoli koostuu kiiltävästä muovista, joka kieltämättä luo puhelimelle ihan hyvän ilmeen, mutta toisaalta kerää pölyä, likaa ja sormenjälkiä erittäin helposti. Näppäintuntuma on varsin hyvä. Näppäimet ovat tarpeeksi suuria, joten niiden käyttö onnistuu hieman isommillakin sormilla.

Nokia 3110 Evolve nappäimistö 

Nokia 3110 Evolve on rakenteeltaan tukeva ja tuntuu kohtalaisen laadukkaalle. Mitään suurempia nitinöitä tai natinoita en testin aikana havainnut. Takakuoren kiinnitys tuntui myös hyvälle ja tukevalle.

Nokia 3110 Evolve muistikortti 

Kuten jo mainitsin, niin puhelimesta löytyy microSD-muistikorttipaikka. Ikävä kyllä muistikortin vaihtaminen on tehty vaikeaksi. Sitä vaihtaessa pitää nimittäin ensin sammuttaa puhelin, poistaa takakuori ja akku. Ei hyvä! Paljon parempi ratkaisu olisi ollut lisätä muistikorttipaikka oikeaan tai vasempaan kylkeen.

Nokia 3110 Evolve kamera 

Kaikin puolin 3110 Evolve on siis varsin laadukas tämän hintaluokan puhelimeksi. Ainoita miinuksia ovat sormenjälkiä keräävä etukuori ja muovisuus. Nykyään myös alle sadan euron puhelimistakin alkaa löytyä laadukkaita materiaaleja, kuten Sony Ericsson on näyttänyt esimerkiksi T250i:n kanssa. Muovisuus voitaneen antaa anteeksi, koska osat ovat kuitenkin osittain uusituvista materiaaleista.

Käyttöliittymä 

Nokia 3110 Evolve menu 

Puhelimessa pyörii Nokian peruspuhelimista tuttu Series40 -käyttöliittymä, joka ainakin peruskäytössä tuntui nopealta ja hyvin toimivalta. Työpöydältä löytyy älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia, kuten pikakuvakkeet ja kalenteritiedot, jotka nopeuttavat ja helpottavat tiettyjen ominaisuuksien käyttöä.

Käyttöliittymän ulkoasua voi helposti muuttaa teemojen avulla. Omassa arvostelukappaleessa oli mukana neljä teemaa, joista kaikki oli selkeitä ja hyviä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että työpöydän tekstien väri on muutettavissa. Joidenkin toimintojen tekstin koko on myös vaihdettavissa, kuten tekstiviestien. Käyttöliittymää pystyy siis muokkaamaan mieleisekseen varsin hyvin.

Hyötyohjelmat 

Puhelimesta löytyy kaikki tavanomaiset hyötyohjelmat, kuten herätyskello, kalenteri, muistio, laskin ja niin edelleen. Laskin oli ehkä pienoinen yllätys minulle, koska sillä onnistuu hieman monimutkaisemmatkin laskut. Hyvä juttu! Yleensä matkapuhelinten peruslaskimet eivät tarjoa jakolaskuja monimutkaisempia vaihtoehtoja.

Kalenteri ei tarjoa mitään ihmeellisyyksiä. Sen käyttö on varsin sujuvaan. Kalenteriin voi tehdä viidenlaisia  merkintöjä: tapaaminen, puhelu, syntymäpäivä, muistio ja muistutus. Kalenterista löytyy viikko- ja kuukausinäkymät. Kalenteri ei tarjoa hakutoimintoa.

Kamera 

Puhelin on siis varustettu 1.3 megapikselin kameralla ja 8x digitaalisella zoomilla. Kamerasta ei ole suurempaa kerrottavaa, koska se ei todellakaan kuulu 3110 Evolven keskeisimpiin ominaisuuksiin.

Kameran valikoista on mahdollista säätää muun muassa tehosteista ja valkotasapainoa. Sieltä löytyy myös automaattilaukaisin. Yleisesti ottaen valikot toimivat varsin nopeasti, mutta itse kuvaaminen on hieman tahmaista. Kuvan tallentaminen kestää kauan ja kuvan ottamisen jälkeen kuvausvalmiuteen pääseminen kestää.

Esimerkkikuvia: Kuva 1Kuva 2Kuva 3

Yhteenveto 

Nokia 3110 Evolve loppu 

Nokia 3110 Evolve on näppärän oloinen peruspuhelin. Siitä löytyy kohtalainen kamera, musiikkisoitin, FM-radio ja kaiken lisäksi puhelimen pitäisi olla myös hieman ”vihreämpi” kuin muut puhelimet. Puhelimen näyttö on tosin aika vaatimaton ja kuorissa olisi voitu käyttää hieman muitakin materiaaleja, kuin muovia. Hyvää 3110 Evolve -mallissa on myös käyttöliittymän nopeus. Ainostaan kameraa käytettäessä puhelin tuntui hieman takkuavan, mutta sekään ei ole mitään vakavaa. Plussaa on myös bluetooth, joka helpottaa tiedostojen siirtoa ja mahdollistaa langattomien kuulokkeiden käytön.

Tämä puhelin sopii käyttäjälle joka hakee peruspuhelinta, jolla voi näppäillä kuvia ja kuunnella musiikkia silloin kun sille päälle sattuu. Musiikkipuhelinta tai kunnon kamerapuhelinta etsivän kannattaa kuitenkin kääntää katseensa muualle. 3110 Evolvea voisi toki suositella myös vihreitä arvoja vaaliville, vaikka puhelimen todellista ”vihreyttä” onkin vaikea arvioida.

3 kommenttia

  1. Noi kuvat näytti ihan kohtuullisilta mitkä oli puhelimen kameralla otettuja,Vaan eikus ostamaan!

  2. no ihab hyvä valikko on kyllä kuvien mukaan per***stä mutta ´muuten hyvä kun on bt ja infrapuna

  3. Muuten hyvä puhelin,mutta omasta näyttö pimeni puolen vuoden kuluttua ostopäivästä! Ostettu elokuussa-08, että sellaista vikaa!

Kommentointi on suljettu!