Vain murto-osa matkapuhelimista päätyy kierrätykseen

Kierratys matkapuhelin

Nokian tänään julkistaman tutkimuksen mukaan vain kolme prosenttia matkapuhelinten käyttäjistä vie vanhat laitteensa kierrätykseen. Kyselyyn vastanneista kolme neljäsosaa ei edes harkitse käytöstä poistuneen matkapuhelimen viemistä kierrätykseen. Yllättävää tuloksessa oli, että lähes puolet ei tiennyt, että matkapuhelinten kierrätys on ylipäänsä mahdollista. Tuloksen perusteella vanhat puhelimet jäävät siis ihmisten kotinurkkiin pyörimään.

Tutkimukseen osallistui 6 500 matkapuhelin käyttäjää kolmessatoista maassa: Suomessa, Saksassa, Italiassa, Venäjällä, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Yhdysvalloissa, Nigeriassa, Intiassa, Kiinassa, Indonesiassa ja Brasiliassa. Tarkoituksena oli jakaa tutkimuksen avulla tietoa Nokian takaisinotto-ohjelmasta ja selvittää ihmisten asenteita kierrätystä kohtaan.

Tutkimuksen perusteella selvisi myös, että vaikka puhelimia ei viedä ahkerasti kierrätykseen, niin vain neljä prosenttia vanhoista puhelimista päätyy kaatopaikalle. Suurin osa (44 %) puhelimista unohtuu käyttämättömänä ja tarpeettomana kotiin. Neljäsosa kaikista vastaajista kertoi antaneensa vanhan puhelimensa perheenjäsenelle tai ystävälle, ja 16 prosenttia ilmoitti myyneensä vanhan puhelimensa eteenpäin.

Tulosten perusteella puhelinten kierrätysaste on pieni, koska käyttäjillä ei ole tarpeeksi tietoa puhelinten kierrätysmahdollisuudesta. Nokia tuleekin käynnistämään tutkimustulosten pohjalta useita kampanjoita kierrätystietoisuuden lisäämiseksi. Esimerkiksi Suomessa on juuri päättynyt huhti-kesäkuussa voimassa ollut matkapuhelinten kierrätyskampanja, jossa jokaista palautettua matkapuhelinta kohden lahjoitetaan kaksi euroa WWF:n Itämeri-suojelutyöhön.