Nokia E71 arvostelu

Nokia E71

Nokia E71 oli pitkään huhuttu ja hartaasti odotettu älypuhelin, joka saapui vihdoin kauppoihin tänä kesänä (2008). Uusi E-sarjalainen saakin nyt kunnian olla ensimmäinen arvosteltava puhelin MobiiliBlogissa pienen arvostelutauon jälkeen, jota kesällä on pidetty.

E71 kuuluu Nokian E-sarjaan, joka tarkoittaa lähinnä sitä, että puhelin on suunnattu työ- ja yrityskäyttöön. Uutukainen onkin varustettu monilla yrityskäytössä hyödyllisillä ominaisuuksilla, kuten monipuolisilla yhteyksillä, QWERTY-näppäimistöllä ja hyvillä sähköpostiominaisuuksilla. Nokia itse kuvailee puhelimen sopivan käyttäjille, joille liikkuvuus on olennainen osa elämää ja jotka haluavat päästä sähköpostiinsa helposti ja nopeasti sekä työssä että vapaalla.

Puhelimesta löytyy myös tukuittain muitakin ominaisuuksia: 3.2 megapikselin automaattitarkennus kamera, HSDPA, WLAN, A-GPS ja Bluetooth. Kyseessä on siis ominaisuuksiltaan pätevä laite, eikä ihan heti tule mieleen, että E71-mallista jotain puuttuisi.

Nokia E71 -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian S60 3.1 Edition, Eseries
 • 3.2 megapikselin kamera, automaattitarkennus, LED-salama
 • Toinen kamera (CIF) videopuheluille
 • UMTS
 • HSDPA
 • WLAN
 • A-GPS
 • Bluetooth
 • 2.4 tuuman (320 x 240) näyttö, joka toistaa jopa 16 miljoonaa väriä
 • FM-radio, Visual Radio -tuki
 • microSD-muistikorttipaikka
 • micro-USB-liitäntä

Nokia E71 kädessä

Muotoilu ja rakenne

Ensimmäisenä Nokia E71 -mallissa pisti silmään sen yllättävän pieni koko. Odotin, että puhelin olisi kooltaan suurempi ja paksumpi, mutta sehän on varsin näppärän näköinen jopa ohuen Sony Ericsson W880i:n vierellä. Nokia E71:en tarkka koko on 114 x 57 x 10 mm ja se painaa 127 grammaa. Puhelin ei siis vain tunnu pieneltä, vaan se on sitä.

Nokia E71 vs Sony Ericsson W880i

Rakenteeltaan E71 on erittäin laadukkaan oloinen. Muovisuus on saatu karsittua olemattomiin ja sen rakenteessa käytetty ruostumaton teräs tekee E71:stä erittäin tukevan ja hyvän pitää kädessä. Äkkiseltään sanoisin, että lähes kaikissa näkyvissä osissa, näppäimistöä ja näytön päällystä lukuun ottamatta, on käytetty ruostumatonta terästä. Se selittää hyvin muuten ohuen ja pienen puhelimen varsin suuren painon, joka ei tässä tapauksessa ole yhtään pahasta.

Nokia E71

Uutukaisen etupuolelta löytyy 2.4 tuuman kirkas näyttö, joka toistaa siis jopa 16 miljoonaa väriä. E71:en näyttö poikkeaa monen muun saman kokoisen matkapuhelimen näytöstä, koska se on leveyssuunnassa isompi kuin pituussuunnassa.

Nokia E71 QWERTY-näppäimistö

Etupuolelta löytyy luonnollisesti myös QWERTY-näppäimistö, joka on Nokia E71:en yksi parhaimmista puolista ainakin omasta mielestäni. Pienistä näppäimistä huolimatta QWERTY-näppäimistöä on helppo käyttää ja omille sormille pienuus ei ole ongelma. Isompi sormisille se voi tuottaa ongelmia, mutta asia selviää parhaiten testaamalla.

On myös hienoa huomata, että Suomessa myytävässä E71:ssä on Ä-näppäin erikseen, eikä sitä tarvitse hakea esimerkiksi A-näppäimen takaa. Tämä nopeuttaa huomattavasti kirjoittamista.

Nokia E71 takaa kamera

Puhelimen takaosa on varsin pelkistetty, eikä siellä ole juurikaan mitään turhaa. Lähinnä huomio kiinnittyy ruostumattomasta teräksestä tehtyyn takakuoreen, joka on eri tukeva kuin halpispuhelimissa olevat muoviset läpyskät, jotka heiluvat ja nitisevät. Huono puoli takakuoressa on, että se kerää sormenjälkiä. E71:en takaa löytyy myös kamera, salama, ja pieni peili, joka on mainio, jos haluaa kuvata itseään.

Puhelimen sivuilta löytyy kaikki ne perinteiset näpyttimet ja nipputtimet, kuten äänenvoimakkuudensäädin, muistikorttipaikka ja micro-USB-liitin. E71:en pohjasta löytyy ainoastaan laturiliitin. Yläpäästä löytyy on/off-näppäin ja kaiutin.

Käyttöliittymä

E71 Työpöytä tilat

Uutukaisessa pyörii kaikille Nokian älypuhelimista tuttu S60, mutta muutamalla uudella ominaisuudella höystettynä. Ensimmäinen näkyvä muuton on uusi ominaisuus nimeltään tilat. Tilat ovat periaatteessa vain erilaisia työpöytänäkymiä, joita on helppo vaihtaa. Puhelimeen voi siis määritellä vaikkapa omat tilat työ- ja vapaa-ajalle. Tiloihin voi muun muassa määrittää oman teeman ja työpöydällä näkyvät pikakuvakkeet. Varsin kätevä ominaisuus niille, jotka käyttävät samaa puhelinta töissä ja vapaalla.

Puhelimeen on myös lisätty sähköpostin käyttöönottoa helpottamaan erillinen tunnuksen määritysvaihe, joka osaa parhaimmillaan luoda tunnuksen pelkän sähköpostiosoitteen ja salasanan avulla. Ilmeisesti käytössä pitää olla joku yleinen ja tunnettu sähköpostipalvelu, kuten GMail, jotta tunnuksen määritys onnistuu nopeasti.

E71 kalenteri

Kolmas selvä uudistus on tapahtunut kalenterissa, jonka ulkonäköä on muutettu selkeämpään suuntaan. Kalenterin päänäkymä on jaettu kahteen osaan. vasemmalla näkyy kuukausikalenteri ja oikealla kyseiselle päivälle tehdyt merkinnät. Muuten kalenterin toiminnot ovat pitkälti tuttuja. Siitä löytyy muun muassa kuukausi-, viikko- ja päivänäkymät. Kalenteriin voi lisätä neljänlaisia merkintöjä: kokous, muistiinpano, merkkipäivä ja tehtävä. Ikävä kyllä kunnon hakutoiminto loistaa edelleen poissaolollaan, mutta kalenterimerkintöjä voi onneksi etsiä erillisellä hakuohjelmalla. Olisi kuitenkin kätevää lisätä haku myös itse kalenteriohjelmaan, koska muuten hakutoiminto voi jäädä huomaamatta.

Käyttöliittymän nopeudessa ei ole suuremmin valittamista, mutta muutamia bugisuuksia oli havaittavissa. Itse sain puhelimen pariinkin kertaa jumiin käyttämällä sähköpostitilin määritysohjelmaa ja jouduin aloittamaan homman kokonaan alusta. Kertaalleen puhelin ei päästänyt ollenkaan päävalikkoon ja ongelmaan auttoi ainoastaan uudelleenkäynnistys.

Kamera

Nokia E71 -mallin kamera on lyhyesti kuvailtuna hyvä. Se päihittää monet muut 3.2 megapikselin kameralla varustetut puhelimet, koska siitä löytyy automaattitarkennus, joka tekee huomattavan eron, jos kuvaa lähellä olevia kohteita.

Puhelin tarjoaa myös LED-salaman, joka ei luonnollisesti pärjää kunnon Xenon-salamalle, mutta on kuitenkin apuna, jos kuvausmatka pimeällä ei ole liian suuri.

Kameravalikko ei tarjoa mitään erikoista. Valikoiden kautta löytyy säätö mahdollisuudet muun muassa seuraaviin asetuksiin: salamatila, itselaukaisin, värisävy ja valkotasapaino. Kuvakoko on mahdollista valita neljästä vaihtoehdosta: 3M, 2M, 1M ja VGA. Valikot toimivat ilman suurempia latailuja.

Esimerkkikuvia: näppäimistö lähikuvassa, tarkennus tekstiin, ulkokuva

Sähköposti

Nokia kehuu uutukaisen sähköpostiominaisuuksia, mutta itse en kokenut E71-mallin tarjoavan tällä saralla mitään mullistavaa. En tarkoita, että sähköpostiominaisuudet olisivat huonot, mutta mitään erikoista on turha odottaa. Oikeastaan ainoa suurempi muutos on jo aiemmin arvostelussa käsitelty nopea sähköpostitilin määritys. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös lue ääneen -toiminto, joka lukee saapuneen sähköpotin ääneen. Viestin pitää luonnollisesti olla englanniksi, jotta ominaisuutta voi käyttää.

Nokia E71 sähköposti

Yleisesti ottaen Nokia E71 sähköpostiohjelma toimii hyvin. Sen on selkeä käyttää ja tarjoaa vähintäänkin kaikki perusominaisuudet. Muutamia ominaisuuksia mainittakoon, että viesteihin voi liittää muun muassa kuvia, äänitteitä, videoleikkeitä ja muistiinpanoja. Saapuneet sähköpostit voi järjestää päivämäärän, lähettäjän ja aiheen mukaan.

E71:en sähköpostiohjelma osaa myös hyvin käsitellä liitetiedostoja. Kuvan ja PDF-tiedoston sisältänyt sähköposti aukesi ongelmitta ja puhelin antoi valita mitkä liitteistä ladataan. Molempien tiedostojen tarkastelu puhelimella onnistui myös ilman ongelmia.

QWERTY-näppäimistön ansiosta puhelimella näpyttelee mielellään myös pidempiäkin sähköposteja. Viestien kirjoitus on luonnollisesti myös huomattavasti nopeampaa kuin perinteisellä näppäimistöllä.

Paikannusominaisuudet

E71-mallista löytyy sisäänrakennettu A-GPS, jota voi hyödyntää puhelimen mukana tulevalla Nokia Maps -ohjelmalla. En päässyt kokeilemaan puhelimen kaikkia ominaisuuksia, koska arvostelukappaleesta ei löytynyt navigointi-lisenssiä, joten ensimerkiksi käännös käännökseltä ohjaavaa navigointia en voinut testata. Pääsin kuitenkin kokeilemaan muutamia muita ominaisuuksia, jotka toimivat ilman lisämaksua.

Nokia E71 GPS

Itse olen käyttänyt hyvin vähän GPS-laitteita ja E71 on ensimmäinen GPS-ominaisuudella varustettu puhelin, jota olen päässyt testaamaan. En siis pysty vertailemaan sitä muihin puhelimiin.

GPS-signaalin löytyminen E71:llä kesti useita minuutteja ja sisällä se löytyi ainoastaan ikkunan läheisyydessä. Signaalin löydyttyä homma pelitti kuten piti ja esimerkiksi autossa Nokia Maps pysyi hyvin perässä, päivittämällä ”oman sijainnin” jatkuvasti. Omassa käytössä signaali ei ulkona katkennut kertaakaan. Harmillista vain, että GPS-ominaisuudesta ei juurikaan ole hyötyä ilman käännös käännökseltä toimivaan navigointia.

Internetselain

Internetselain kuuluu ehdottomasti E71-mallin hyviin puoliin, koska se tarjoaa Java- ja Flash-tuen. Selaimella pääsee siis nauttimaan monista sivuista, joihin perinteisesti matkapuhelimilla ei ole asiaa.

Nokia E71 selain

Internetin selaaminen sujuu varsin mukavasti E71:llä. Sen näyttö on vahvimmillaan muun muassa nettiselauksessa, koska vaakatasossa näytölle mahtuu enemmän tavaraa. Erityisesti tekstin lukeminen helpottuu vaakatasossa olevalla näytöllä.

Toiminnallisesti selain ei juurikaan tarjoa mitään uutta, jos sitä verrataan muihin S60-puhelimiin. Selaaminen sujuu pienen kursorin avulla hyvin ja tarvittaessa näytölle ilmestyy pienoiskuva koko sivusta, joka helpottaa navigointia. Mainittakoon myös, että selain tarjoaa sisäänrakennetun RSS-syötteiden lukijan, joka nopeuttaa monien sivujen seuraamista.

Muut ohjelmat

Nokia E71:stä löytyy internetselaimen, sähköpostin ja Nokia Maps -ohjelman lisäksi tukuittain muitakin ohjelmia, kuten laskin, PDF-lukija, viivakoodinlukija ja käyntikorttiskanneri.

Käyntikorttiskanneri on ainakin uusi ohjelma, joka löytyy ilmeisesti tällä hetkellä vain E71- ja E66-malleista. Ohjelma on varsin yksinkertainen. Laitetaan käyntikortti tasaiselle alustalle ja napataan siitä kuva puhelimen kameralla. Kuvaamisen jälkeen puhelin yrittää lukea käyntikortissa olevia tietoja, mutta oman kokemuksen perusteella homma jää lähinnä puolitiehen. Kokeilin skanneria kolmella käyntikortilla, joista yhtään en saanut luettu ohjelmalla läheskään täydellisesti. Joitain tietoja, kuten nimen ja puhelimennumeron skanneri saattoi ainakin osittain tunnistaa, mutta yleensä niitäkin olisi joutunut täydentämään manuaalisesti. Ohjelmasta ei siis ole todelliseen käyttöön. Suosittelenkin naputtelemaan käyntikortin tiedot puhelimeen QWERTY-näppäimistön avulla.

Yhteenveto

Nokia E71

Onko Nokian uutukaisesta sitten loppujen lopuksi mihinkään? Kyllä siitä on, vaikka en itse sitä luultavasti ostaisikaan. E71 on varmasti loistava puhelin, jos töissä on tarvetta käyttää sähköpostia ja Internettiä puhelimella. Uusi tilat-ominaisuus mahdollistaa myös saman puhelimen käyttämisen vapaa-ajallakin ilman, että tarvitsee joka kerta muuttaa työpöydän pikakuvakkeita ym. asetuksia manuaalisesti.

Nokia E71 ei ole kuitenkaan täydellinen. Oman testauksen aika sain puhelimen jumiin muutamia kertoja, kuten jo aiemmin mainitsin. Ohjelmistossa on siis parannettavaa, mutta niinhän asia tahtoo olla nykyään lähes kaikkien puhelimien kanssa. Toivottavasti muutamat jumiutumiset saadaan korjattua päivityksellä.

Puhelimen parhaita puolia ovat ehdottomasti laadukas rakenne, QWERTY-näppäimistö ja internetselain. E71 on myös mukavan pieni ja suunnittelun osalta Nokia onkin tehnyt hyvää työtä. On mukava nähdä, että puhelimeen on saatu suurehko näyttö ja QWERTY-näppäimistö, mutta puhelin itsessään ei ole silti kasvanut liian suureksi.

Omalla kohdalla puhelimessa tökkii käyttöjärjestelmä, joka vain tuntuu aikansa eläneeltä. Muuten siinä ei oikeastaan ole mitään vikaa, mutta toivoisin todella, että Nokia panostaisi enemmän käyttöliittymän visuaaliseen ulkoasuun. Toki, businesspuhelimessa käyttöliittymän visuaalisuus ei välttämättä ole se tärkein, mutta ainakin omalla kohdalla puhelinta on miellyttävämpi käyttää, jos käyttöliittymä on visuaalisesti tyylikäs.

12 kommenttia

 1. Kannattaa vielä loppuyhteenvetoon korjata E71, muuten hyvä arvostelu. Lisää näitä! =)

 2. Hups, tätä pelkäsin! Jostain syystä E71 halusi väkisellä pyörähtää N71:ksi 🙂

  Kiitoksia kommentista! 🙂

 3. Vähän kyseistä arvostelua liipaten pieni huomio.
  Olisi mukava nähdä arvosteluja muiltakin merkeiltä kuin Noskulta ja Sonieikalta.

 4. Ok. Pitänee yrittää ottaa jossain vaiheessa yhteyttä ainakin Samsungiin. Uutta iPhonea yritin testiin, mutta Suomen Applelta en vastausta ole saanut.

 5. Hei Jari! Kiitos palautteesta 🙂 Kyllä muisti riitti ainakin omassa käytössä hyvin nettiselaamiseen. E71 on saanut viime aikoina paljon hyviä arviota, joten puhelin on varmasti hyvä valinta työkäyttöön!

 6. Moro kaikille sopiiko tuo muuhunkuin työkäyttöön. esim webbailuun ja musiikin kuunteluun ps.voiko tolla ”hökötyksellä” kattoa elokuvia? näin joulun alla saattas vaikka pukinkonttiin tommonen kilahtaa mutta ensin vastauksia!

 7. Loistava puhelin on, tuli hommattua reipas viikko siten ja ei ole kaduttanut kuin hetken:) se kadutus tapahtui paivityksen yhteydessä, kun tuo nokian päivitysohjelma sekoilee ihan hulluna, viidestoista kerta onnistui:) On pelottavaa kun päivitystyökalu keroo, ettei puhelinta pitäisi irroittaa kesken päivityksen, mutta heti kun painan ”päivitä” nappia niin windows alkaa herjaamaan, että puhelin on irroitettu. Siinä vaiheessa valuu tuskan hiki eikä uskalla liikkua, toivoo vaan, että kaikki onnistuu silti. Tosiaan ensimmäiset neljätoista päivitysyritystä epäonnistuivat, mutta viidestoista onnistui ja toi mukanan jopa hieman lisää suorituskykyä.
  Kirjoitin itsekin pienimuotoisen arvostelu, joten jos haluatte katos, niin:
  http://www.tekniikkapiste.palvelee.fi/blogi/2008/12/02/3
  pahoittelen kuvien huonoa laatua.

 8. Sama mullakin tuon päivityksen kanssa. Otin johdon kesken pois, kun olin näkevinänin ohjeen siitä. Päivitys kuitenkin onnistui ensiyrittämällä.

  Jumittumisia tai kaatumisia ei ole ilmaantuntut. Sen sijaan jotkut wlania käyttävät sovellukset varaavat sen niin, että toinen sovellus ei saa verkkoyhteyttä. Selain kertoo, jos yhteyd on varattu, mutta käyttämäni vpn ei siätä tee. En ole keksinyt muuta tapaa saada taustalle jääneitä sovelluksia vapauttamaan verkkoyhteyden, kuin katkaista kapulasta virta. Saisi olla jokin luettelo ajossa olevista sovelluksista, josta voisi vielä sulkea niitä. Tuo olisi tarpeen virransäästämiseksikin. Jotkut sovellukset pitävät kapulan kättä lämpimämpänä, minkä huomaa aina siihen tarttuessaan.

  1. Vähän myöhäinen vastaus, mutta kuitenkin: Pidä Home-näppäintä pohjassa jonkin aikaa, niin saat listan ajossa olevista sovelluksista. Sitä kautta pääset sulkemaan turhat sovellukset. Joskus se on virransäästönkin kannalta tarpeen.

 9. Ihmetyttää miten communikaatorin kehittämisen jälkeen on ryssitty niin monta hommaa. Puhelinmuistiosta ei voi hakea nimeä numerolla.Näppäimet on pyöreät, pienet ja liukkaat. Kirjoitusvirheitä tulee tuhottomasti. Puhelin numeroihin ei voi laittaa välilyöntiä, joka helpottaa numeron lukemista. Gps:ää en ole saanut toimimaan ulkomailla.Sähköposti ei toimi ulkomailla. YM, Ym.
  Pahin kaikista, joka on suorastaan rikosluontoista, josta on aiheutunut taloudellista menetystä = Käyttöohje ei ollut yhtenevä puhelimen käytön kanssa.
  Turhan pieni kokoinen ja käyttöjärjestelmän sekavuus communikaattoriin verrattuna aivan huikea. Kameran pikselimäärä huikea vaikkei sillä ole merkitystä kuvatessa pullonpohjan läpi. Säädöt ja asetukset on hajautettu ympäriinsä niin että ne on vaikea löytää.Ei hintansa väärti.
  No … Musikin toisto on mahtava.Siihen kun tälläät 8 G muistikortin niin kuuntelet sitä koko päivän.
  Näin lyhyesti Timo Myllylä

Kommentointi on suljettu!