Sony Ericsson C902 arvostelu

Sony Ericsson C902

Nokia E71 -mallin jälkeen MobiiliBlogin testipenkkiin pääsee Sony Ericssonin 5 megapikselin kamerapuhelin, C902. Uutukainen sijoittuu ehdottomasti Sony Ericssonin kamerapuhelinten kärkeen, mutta ei tule roikkumaan siellä kovin pitkään, koska loppuvuodesta markkinoille saapuu C905, joka tulee valtaamaan ykköspaikan 8 megapikselin kamerallaan.

Uutukaista voidaan pitää K850i-mallin kehitysversiona. Puhelimista löytyy paljon samankaltaisuuksia, kuten hyvä kamera, HSDPA ja paljon muuta. Puhelinten ulkonäkö ja muotoilu ovat toisistaan eroavia ja molempia puhelimia testanneena sanoisin, että C902-malli miellyttää omaa silmää ja kättä enemmän. Puhelin on varsin ohut (10.5 mm), joka luo sille tyylikkyyttä. Puhelin painaa 107 grammaa.

Hyvistä ominaisuuksista huolimatta puhelimesta puuttuu muutamia olennaisia ominaisuuksia, joita tämän hintaluokan puhelimesta tulisi löytyä. Puhelimesta puuttuvat siis muun muassa WiFi, GPS ja Xenon-salama. Puhelimen näytössä on myös säästelty, sillä se on ”vain” 2 tuumaa.

Sony Ericsson C902

Sony Ericsson C902:en keskeisimmät ominaisuudet:

  • 5 megapikselin kamera, automaattitarkennus, kasvojentunnistus
  • Salamavalo (ei Xenon)
  • Toinen kamera videopuheluille
  • UMTS
  • HSDPA
  • 2 tuuman näyttö
  • Bluetooth
  • FM-radio
  • M2-muistikorttipaikka

Muotoilu ja rakenne

Tällä osa-alueella puhelin ei petä! Uutukainen on nimittäin rakenteeltaan erittäin laadukas, kuten Sony Ericssonin puhelimet yleensäkin. C902 on rakenteeltaan suurimmaksi osaksi muovia, mutta se tuntuu silti yllättävä tukevalta, eikä sen osat, kuten näppäimistö nitise käytön aikana.

Sony Ericsson C902 kamera

Sony Ericsson C902 tarjoaa muotoilun osalta hieman uuttakin. Sen kamera tulee nimittäin esiin yläosaa vetämällä. Äkkiseltään puhelinta katsomalla voisi luulla, että uutukaisessa ei ole olenkaan kameraa, mutta kyllä siitä sellainen löytyy. Se on vain hyvin piilotettuna. Uusi ratkaisu toimii hyvin ja sen ansiosta puhelimen takaosa on saatu varsin pelkistetyksi.

Sony Ericsson C902

Puhelimen etupuoli ei tarjoa mitään erikoista ja muun muassa puhelimen näppäinasetelma on tuttu uusia Sony Ericssoneita käyttäneille. Uutukaisen näytön voisi valmiustilassa luulla olevan jopa 2.2 tuumaan, mutta kuten jo mainittiin, se on vain 2 tuumaa. Näytön koko on kohtuullinen, mutta sen toivoisi olevan suurempi. Näytön sivuilta löytyy hipaisulla toimivat kameranäppäimet, jotka tulevat näkyviin ainoastaan kuvattaessa. Näppäimet nopeuttavat kameran hallintaa.

Sony Ericsson C902 muistikortti

C902-mallin takaosa on tyylikkään pelkistetty. Sieltä löytyy lähinnä pakolliset logot ja kaiutin. Takakuoren avaaminen paljastaa kuitenkin hienoisen yllätyksen. Sen takaa löytyy nimittäin akun ja SIM-kortin lisäksi muistikortti, jonka saa onneksi vaihdettua ilman akun poistamista.

Sony Ericsson C902

Oikealta sivulta löytyy kameranäppäin ja nuolet ylös ja alas. Vasemmalla on laturiliitin.

Käyttöliittymä

Puhelimesta löytyy tuttu A200-käyttöliittymä, jollainen löytyy muun muassa W890– ja Z770-malleista. Käyttöliittymää on toki päivitetty, mutta sitä on vaikea huomata juurikaan mistään. Ikävä kyllä Sony Ericsson ei ole ilmeisesti jaksanut viimeistellä uusinta versiosta loppuu, koska valikoissa liikkuminen tuntuu välillä tahmealta. Käyttöliittymä ei ole aivan yhtä nopea kuin monissa muissa Sony Ericssoneissa ja animaatioissa on huomattavissa selvää tökkimistä. Toivottavasti asia korjaantuu päivityksellä!

C902 käyttöliittymä

Totuttuun tapaan käyttöliittymä on ulkoasultaan erittäin tyylikäs. Sitä voi muutella taustoilla ja teemoilla, joita netti on pullollaan. Arvostelukappaleessa mukana oli viisi teemaa.

Muutamia käyttöliittymän tarjoamia ominaisuuksia mainittakoon, että käyttäjä voi määrittää navigointinäppäimen jokaiselle suunnalle (ylös, oikea, alas, vasen) oman pikatoiminnon. Käyttöliittymän hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös niin sanottu Activity Menu, johon käyttäjä pääsee yhdellä napin painalluksella. Activity Menusta näkee muun muassa taustalla pyörivät ohjelmat ja saapuneet viestit ja puhelut. Sinne on myös mahdollista lisätä pikakuvakkeita eniten käytettyihin ohjelmiin. Kätevä toiminto, joka jää helposti unholaan.

Kamera

Kamera on ominaisuus, jonka vuoksi tämä puhelin luultavasti ostetaan. Kertauksen vuoksi mainittakoon, että C902 on varustettu viiden megapikselin automaattitarkenteisella kameralla. Siitä löytyy myös LED-salama, mutta täytyy vain ihmetellä, miksi yhtiö on jättänyt puhelimesta Xenon-salaman pois. Ehkäpä tarkoitus on vielä hetki pönkittää K850i:n asemaan parhaana kuvauspuhelimena.

Sony Ericsson C902 kamera

Puhelimen kamerakäyttöliittymä on tuttu muun muassa Sonyn digipokkareilla kuvanneille ja toki myös aiempia Cyber-Shot-puhelimia käyttäneille. Valikoissa liikkumista nopeuttaa huomattavasti näytön yla- ja alareunoilla olevat hipaisunäppäimet, jotka ilmestyvät ainoastaan kameratilan ollessa päällä. Hipaisunäppäimien kautta voidaan muun muassa nopeasti kytkeä päälle salamavalo ilman, että tarvitsee selata valikoita.

Valikoiden kautta voidaan muun muassa vaikuttaa kuvakokoon (5 MP, 3 MP, 1 MP, VGA), valkotasapainoon, kuvanlaatuun (hyvä, normaali) ja laukaisin ääneen, joka on myös mahdollista kytkeä kokonaan pois.

Kameran automaattitarkennus toimii hyvin ja se osaa myös tarketaan yllättävän lähelle, kuten esimerkkikuvista näkyy. Kamerasta löytyy myös kasvojentunnistustekniikka, joka pikaisella testauksella toimi hyvin, mutta en osaa arvioida, kuinka paljon se vaikuttaa itse kuvanlaatuun tai väriasetuksiin. Kameran näytöllä kasvojen ympärille ilmestyy neliö, joka seuraa kasvoja hyvin, vaikka kohde liikkuisi. Homma toimii siis kuten pitääkin!

Esimerkkikuvia: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4

Musiikkisoitin ja radio

Sony Ericsson C902 -mallin musiikkisoitin on tuttu muista A200-käyttöliittymän puhelimista. Se on periaatteessa aivan sama soitin kuin esimerkiksi W890-mallista löytyvä Walkman 3.0 -soitin, mutta sillä erotuksella, että siitä ei löydy ominaisuuksia kuten SensMe ja Shake Control. Uutukainen sopii siis vallan mainiosti myös musiikkikäyttöön, vaikka siitä Walkman brändäys puuttuukin.

Radion osaltakaan puhelin ei tarjoa uutta. Kuuntelu onnistuu ainoastaan mukana tulevien kuulokkeiden kanssa. Kanavia puhelimeen on mahdollista tallentaa kaikkiaan 20. Radiosta löytyy RDS-tuki, joka tarkoittaa, että ruudulla näkyy kanavatiedot, kuten esimerkiksi radioaseman nimi.

Muut ohjelmat

Puhelin on täynnä jo monista Sony Ericssoneista tuttuja ohjelmia, kuten laskin, kalenteri, koodimuistio, ajastin ja ajanotto. Kannattaakin siis vilkaista myös MobiiliBlogin muut Sony Ericsson arvostelut, jotka löydät täältä.

Kyseisissä ohjelmissa ei ole havaittavissa suurempia muutoksia. Huomasin ainostaan pienen visuaalisen muutoksen kalenterissa, jota en ole vielä nähnyt muissa Sony Ericssoneissa. Uutukaisen kalenterissa nimittäin viikonloput (la ja su) on merkitty eri väreillä, kuten yllä olevasta kuvakaappauksesta näkyy. Pieni muutos, mutta se selkeyttää kalenterin näkymää.

C902 on myös varustettu paikannuspalveluilla, joihin kuuluu lähinnä Google Maps -ohjelma. Puhelimestahan ei löydy sisäänrakennettua GPS-ominaisuutta, joten suurta apua paikannuspalveluista ei ole. Google Maps osaa kuitenkin määrittää sijainnin ilman GPS:ää, mutta jos ohjelmasta haluaa irti täyden hyödyn, täytyy käyttäjän ostaa erillinen GPS-vastaanotin.

Yhteenveto

Sony Ericsson C902 -mallista jäi hieman kahtiajakoinen tunnelma. Toisaalta puhelin näyttää ja tuntuu hyvälle. Sen kamera on myös hyvä, mutta puhelimesta puuttuu tärkeitä (WiFi, GPS, Xenon-salama) ominaisuuksia, kuten aiemmin on mainittu. Uutukaisen käyttöliittymä oli myös ajoittain tahmea, mutta uskon asian korjaantuvan tulevilla päivityksillä. Välillä on vaikea ymmärtää, miksi Sony Ericsson pihtailee WiFi:n ja GPS-ominaisuuden kanssa. Tämäkin puhelin jää varmasti monelta kauppaa juuri kyseisten puuteiden takia.

Muilta osin Sony Ericsson C902 on taattua Sony Ericsson laatua. Sen rakenne on hyvä ja se on mukavan ohut. Puhelinta voisi suositella hyvää kamerapuhelinta haluaville, mutta joilla ei ole tarvetta esimerkiksi WiFi-ominaisuudelle. Toisaalta, kannattaa miettiä suuntaako katseensa tulevaan C905-malliin, joka on tulossa myyntiin tämän vuoden lopussa. Tulevaisuudessa on toki aina tulossa uutta ja parempaa, joten jos puhelinta tarvitsee nyt, niin C902 on varsin mainio vaihtoehto kamerapuhelimeksi.