3G-puhelinten kytkykauppa sallitaan myös tulevaisuudessa

Hallitus on vihdoin saanut valmiiksi esityksensä uudesta kytkykauppalaista, joka sallisi myös tulevaisuudessa 3G-puhelinten kytkykaupan. Kytkykauppa sallitaan siis pysyvästi, mutta kuluttajan asemaa pyritään parantamaan muun muassa sopimusehtoja selventämällä.

Uuden lain perusteella kytkykauppa on edelleen sallittua vain 3G-puhelinten osalta. Muutama poikkeus kuitenkin löytyy, sillä uusi laki mahdollistaa muun muassa GSM-pöytäpuhelinten myymisen kytkypaketteina.

Kytkysopimuksen enimmäispituutena pysyy edelleen kaksi vuotta, mutta nyt kuluttajalle olisi myös tarjottava yhden vuoden mittaista sopimusta. Sopimuksen päätyttyä operaattorin täytyy poistaa puhelimen SIM-lukitus kahden viikon sisällä, jonka jälkeen puhelinta on mahdollista käyttää myös muiden operaattorien SIM-korteilla.

Uudesta laista ei löydy kuitenkaan pykälää, joka takaisia, että puhelin on saatava ostaa myös ilman liittymää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Sonera voi jatkaa iPhone 3G -älypuhelimen myyntiä entiseen malliin.

Lähde: Tietokone