Sony Ericsson W980 arvostelu

Sony Ericsson W980 on tyylikkään musta Walkman-musiikkipuhelin, joka ei ulkoisesti muistuta aivan perinteistä Sony Ericssonia. Uutukainen on viime aikoina kerännyt tunnustusta erityisesti sen musiikkiominaisuuksien ansiosta. EISA valitsi uutukaisen Euroopan parhaaksi musiikkipuhelimeksi ja useat käyttäjät ovat kehuneet W980-mallin hyvää äänenlaatua. Ennakko-odotuksen puhelinta kohtaan ovat siis varsin korkealla ja sen vuoksi puhelin päätettiin myös ottaa MobiiliBlogin testipenkkiin.

W-sarjalle tyypillisellä tavalla myös W980-mallin kohdalla on keskitytty erityisesti musiikkiominaisuuksiin. Siitä löytyy uusin Walkman 3.0 -soitin, joka tukee muun muassa useita tiedostomuotoja, mahdollistaa musiikin lajittelun soittolistoihin ja paljon muuta. Uutukainen on myös varustettu 8 GB:n sisäisellä muistilla ja Walkman-sarjan puhelimista tutuilla SensMe- ja Shake Control -toiminnoilla. Sony Ericsson W980 -mallin mukana toimitetaan HPM-77-stereokuulokkeet, joten uutukaisesta löytyy oikeastaan kaikki, mitä hyvältä musiikkipuhelimelta odotetaan: tarpeeksi muistia, hyvä soitin ja laadukkaat kuulokkeet.

Sony Ericsson W980 -mallista löytyy toki paljon muutakin kuin pelkkiä musiikkiominaisuuksia. Uutukainen on nimittäin varustettu 3.2 megapikselin kameralla, Bluetoothilla, kiihtyvyysanturilla ja FM-radiolla.

Uutukainen on siis varsin hyvin varusteltu, vaikka siitä puuttuvat esimerkiksi kuvausvalo ja WiFi. W980 on kuitenkin tuotu markkinoille musiikkipuhelimena, joten esimerkiksi kameraominaisuudet eivät ole etusijalla. Sitä varten on muita puhelimia, kuten Sony Ericsson C902 -malli. Itse pitäisi W980-mallin suurimpana puutteena muistikorttipaikan puuttumista. Puhelimen 8 gigan muisti riittää varmasti suurimmalle osalle hyvin, mutta esimerkiksi puhelimen käyttöikää ajatellen muistikorttipaikka olisi ollut hyvä lisä.

Puhelimen myyntipakkauksesta löytyy itse puhelimen lisäksi seuraavat tarvikkeet: akku (BST-38), laturi (CST-70), HPM-77-stereokuulokkeet, Sony Ericsson PC-ohjelmisto, Media Manager -ohjelmisto ja käyttöohjeet.

Sony Ericsson W980:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • 3.2 megapikselin kamera
 • Toinen kamera videopuheluille
 • 8 gigan sisäinen muisti
 • HSDPA
 • 2.2 tuuman näyttö + värinäyttö kannen päällä
 • Bluetooth
 • FM-radio
 • Sisäänrakennettu FM-lähetin
 • Walkman 3.0 -soitin

Muotoilu ja rakenne

Sony Ericsson on jälleen onnistut luomaan rakenteeltaan laadukkaan puhelimen. Testin aikana puhelin tuntui erittäin jämäkältä ja oikeastaan ainoa huolenaihe rakenteen osalta kohdistui takakuoren kiinnitykseen. Takakuori tuntui kyllä jämäkälle, mutta sen irrottamiseen vaaditaan vain kevyt painallus oikeaan kohtaan. Testin aikana takakuoren kanssa ei ollut kuitenkaan ongelmia. Puhelin on siis rakenteeltaan pääsääntöisesti erittäin tukeva ja laadukas.

Puhelimen kannen päältä löytyy värinäyttö, joka on tarkkuudeltaan 176 x 176 pikseliä. Näyttö on mukavan iso ja sen kautta näkee muun muassa kellonajan, kuuluvuuden, akun tason ja mikä profiili on käytössä. Ulkoinen näyttö antaa siis paljon informaatiota, mutta itse puhelimen toimintoja, musiikkisoitintaja ja radiota lukuun ottamatta, sen kautta ei ole mahdollista käyttää.

Ulkoisen näytön alapuolelta löytyy kosketusherkät musiikkinäppäimet. Ne kuuluvat ehdottomasti puhelimen parhaisiin puoliin etenkin, jos käytät musiikkisoitinta paljon. Niiden avulla on mahdollista muun muassa selata soittolistoja, pysäyttää/jatkaa soittoa ja kelata kappaletta. Näppäinten tuntuma on hyvä ja ne toimivat kuten pitääkin.

Uutukaisen kansi on kiiltävä ja peilimäinen. Pinta on ehdottomasti tyylikäs, mutta se kerää myös helposti likaa ja sormenjälkiä. Se ei kuitenkaan naarmuunnu liian herkästi, mutta siitä huolimatta en laittaisi puhelinta samaan taskuun avainten kanssa.

Sama mustan kiiltävä pinta jatkuu myös puhelimen kannen ollessa auki. Kannen sisältä löytyy kirkas 2.2 tuuman näyttö, joka toistaa 262 000 väriä ja on tarkkuudeltaan 240 x 320 pikseliä. Näytön yläpuolella on kamera videopuheluita varten. Puhelimen näppäintuntuma on hyvä ja erityisesti numeronäppäimet ovat mukavan suuret.

Kamera

Sony Ericsson W980 -mallista löytyy perus 3.2 megapikselin kamera. Siitä ei löydy automaattitarkennusta tai muitakaan hienouksia, kuten salamavaloa. Kuvanlaatu on kohtalainen ja kuvia katsoo ihan mielellään jopa tietokoneen ruudulta, jos kuvausolosuhteet ovat olleet hyvät. Luonnollisestikaan puhelimesta ei ole lähikuvaukseen, mutta yleiskuvia sillä kyllä napsii, kunhan ei suhtaudu kuvalaatuun liian kriittisesti

Kameran käynnistäminen vie pari-kolme sekuntia. Kameravalikot toimivat sutjakkaasti ilman suurempi viiveitä.

W980-mallin kamera on sijoitettu hieman huonosti puhelimen takaosaa, ei kanteen. Ainakin omalla kohdalla sormet tahtoivat väkisellä hakeutua kameralinssin päälle.

kameravalikosta löytyy seuraavat säätö mahdollisuudet:

 • Kuvaustila: normaali, panoraama, kehykset, sarja
 • Kuvankoko: 3 megapikseliä, 2 megapikseliä, 1 megapikseli, VGA
 • Hämärätila: pois, päällä
 • Vitkalaukaisin: pois, päällä
 • Valkotasapaino: automaattinen, päivänvalo, pilvinen, loisteputki, hehkulamppu
 • Tehosteet: pois käytöstä, mustavalkoinen, negatiivi, seepia
 • Kuvanlaatu: tarkka, normaali
 • Tarkastele: pois käytöstä, käytössä
 • Lisää sijainti: käytössä, pois käytöstä
 • Suljinääni: ääni 1, ääni 2, ääni 3, ääni 4, pois käytöstä

Esimerkkikuvat: Kuva 1, Kuva 2, Kuva 3, Kuva 4

Musiikkisoitin

Sony Ericsson W980 -musiikkipuhelimesta löytyy Walkman 3.0 -soitin, joka tukee monia eri formaatteja (esim. AAC, MP3) ja tarjoaa useita taajuuskorjaimia. Soitin on myös varustettu SensMe-toiminnolla ja Shake Control -ominaisuudella, joka hyödyntää puhelimen sisäänrakennettua kiihtyvyysanturia.

Soittimen käyttöliittymä on selkeä ja helppo käyttää. Se toimi yleisesti ottaen varsin nopeasti, mutta välillä oli havaittavissa pientä hidastelua. Walkman-soitin osaa hyödyntää puhelimen sisäänrakennettua kiihtyvyysanturia, joten soitinta on mahdollista käyttää pysty- ja vaakatasossa. Kyseessä on kuitenkin simpukkapuhelin, joten soitinta on huomattavasti parempi käyttää pystytasossa.

Kiihtyvyysanturia hyödynnetään myös ShakeMe-toiminnossa, joka mahdollistaa kappaleen vaihtamisen puhelinta heilauttamalla. Käyttäjän tarvitsee vain painaa Walkman-näppäin pohjaa ja heilauttaa puhelinta kerran oikealle tai vasemmalle. Yllättävän kätevä toiminto, joka myös toimi testin aika ilman suurempia ongelmia.

Puhelimesta löytyy myös niin sanottu Walkman-näppäin, joka vie käyttäjän suoraan musiikkisoittimeen. Näppäin löytyy kannen sisältä, joten nopein tapa päästä käsiksi soittolistoihin on käyttää puhelimen ulkoista näyttöä ja kannen päällä olevia musiikkinäppäimiä, joiden avulla Walkman-soittimen käyttö onnistuu ilman ongelmia.

Ulkoisen näytön kautta voi helposti ja nopeasti selata koko musiikkikirjastoa. Sen kautta pääsee esimerkiksi käsiksi soittolistoihin. Soittolistojen tai kappaleiden lisääminen ei luonnollisestikaan onnistu ulkoisen näytön kautta, mutta soittimen peruskäyttö sillä onnistuu vallan mainiosti.

Puhelimen mukana tulevat HPM-77-stereokuulokkeet ovat mainiot! Itse en ole mikään hifisti, mutta sen voin kertoa, että yhdistelmä W980 + HPM-77 hakkaa äänenlaadussa oman W880i ja sen mukana tulleet perus Walkman-kuulokkeet. HPM-77-kuulokkeista löytyy 3.5 mm:n liitin, joten siihen voi tarpeen tullen liittää omat kuulokkeet. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kolme vaihtopäätä: pieni, keskikoneinen ja suuri, joista luultavasti löytää omaan korvaan sopivan mallin. 

FM-lähetin

Sony Ericsson W980 -mallin ehkäpä erikoisimpiin ominaisuuksiin kuuluu sisäinen FM-lähetin. Lähettimen tarkoitus on helpottaa musiikin jakamista puhelimesta muihin laitteisiin, joista löytyy FM-vastaanotin. Musiikin jakaminen omasta W980:sta vaikkapa auton stereoihin on sisäisen FM-lähettimen ansiosta erittäin helppoa.

FM-lähettimen käyttö on hyvin yksinkertaista. Puhelimesta valitaan vapaa taajuus, jonka jälkeen sama taajuus valitaan laitteesta, josta musiikkia halutaan toistaa. Helppoa ja kätevää.

Äänenlaatu on ihan hyvä, mutta ei luonnollisestikaan paras mahdollinen. Ominaisuus on kuitenkin varsin kätevä, jos sattuu tulemaan yllättävä tarve jakaa musiikkia vaikkapa kavereiden kesken, mutta puhelimen kaiuttimista loppuu puhti kesken.

Mediavalikko

Sony Ericsson esitteli mediavalikon uuden A200-käyttöliittymän yhteydessä. Sellainen löytyy luonnollisesti siis myös W980-musiikkipuhelimesta ja esimerkiksi Z770i-simpukkapuhelimesta ja C902-kamerapuhelimesta.

Mediavalikon ideana on koota yhteen toimintoja kuten musiikkisoitin, videot, kuvat, pelit ja RSS-syötteet. Sen kautta pääsee siis helposti käsiksi niin sanottuihin viihdeominaisuuksiin. Ulkoasultaan mediavalikko on Walkman-soittimen kaltainen ja se käyttö onnistuu myös pysty- tai vaakatasossa.

Yhteenveto

Lyhyesti sanottuna Sony Ericsson W980 on mainio musiikkipuhelin, mutta ei kuitenkaan täydellinen sellainen. Ikäväkseni olen huomannut, että Sony Ericssonin uusimpien mallien käyttöliittymän nopeudessa on otettu hieman takapakkia. Tilanne ei ehkä ole niin huono W980-mallin kohdalla, kuin se oli C902:en kanssa, mutta edelleenkin minusta käyttöliittymä tuntuu hitaammalle, kuin esimerkiksi vanhemmassa W880i-mallissa. Hidastelu on kuitenkin enimmäkseen ajoittaista, joten suurimmaksi osaksi puhelinta on varsin miellyttävä käyttää.

Pientä käyttöliittymän takkuamista lukuun ottamassa W980 on erittäin vahva paketti. Se on ulkoiselta olemukseltaan persoonallinen ja ainakin omaan silmään erittäin tyylikäs. Sony Ericsson W980 tarjoaa myös mukavan määrän ominaisuuksia, vaikkakin sen kamera on ehkä hienoinen pettymys. Pitää kuitenkin muistaa, että musiikkiominaisuudet ovat W980-mallin erikoisalaa. Siitä kertoo muun muassa FM-lähetin, jota ei kilpailevista puhelimista löydy.

Ikävä kyllä tästä tyylipaketista joutuu vielä tällä hetkellä pulittamaan noin 450 euroa, joka on ehkä hieman liikaa. Esimerkiksi W890i irtoaa hieman päälle 300 eurolla ja se tarjoaa, FM-lähetintä ja 8 GB sisäistä muistia lukuun ottamatta, lähes samat ominaisuudet. Toisaalta, jos puhelimen ostaa nyt, voi olla melko varma, että kaupungilla ei ihan heti samanlaista tule vastaan.

3 kommenttia

 1. Hienon näköinen värkkihän se on, ja tuo FM-lähetys erityisesti sellainen, jota ei ihan jokaisella kilpailijalla ole. Vaan kyllä musiikkipuhelimessa pitäisi olla liitäntä tavallisille kuulokkeille, se on kumminkin ihan perusjuttuja…

 2. Mielenkiintoisen näköinen luuri ja tuo FM-lähetys on aika hieno lisä.

  Ihan pikkupikku toivomus. Olisiko mahdollista, että tulevaisuudessa voisimme lukea arvosteluja myös muista merkeistä kuin Nokia ja Sony Ericsson?

 3. Omistan kyseisen puhelimen ja puolen vuoden sisään on puhelin päättänyt jumiutua jo kolmesti… Ensimmäisellä kerralla vaihdoin sim-kortin ja vaihdon jälkeen puhelin tyhjensi kaikki musiikki,- valokuva- ja videotiedostot. Sen jälkeen puhelin on kahdesti koneeseen liittämisen jälkeen ollut käynnistymättä uudelleen ilman ohjelmiston uudelleen asennusta mikä tarkoittaa kaikkien tietojen menettämistä!
  EN SUOSITTELE TÄTÄ PUHELINTA KENELLEKKÄÄN!!!!!

Kommentointi on suljettu!