Kiinaan myyntiin riisuttu iPhone 3G?

iPhone on rantautunut myyntiin jo pitkin maailmaa. Kiinassa iPhonea ei ole virallisesti saanut ostettua ollenkaan (Lukuun ottamatta lähes autonomista Hong Kongia), mutta tulossa se kuitenkin on.

Todennäköisesti iPhone 3G:tä tullaan myymään Kiinassa ilman 3G:tä ja WLAN:ia. Syytä, miksi kiinalaiset saavat riisutun iPhonen, ei tiedetä. Yksi syy voisi olla operaattori, joka tuo iPhonen Kiinaan. Kyseinen operaattori on China Mobile, joka rakentaa 3G-verkoksi kiinalaiskehitteistä TD-SCDMA-verkkoa. Kyseinen verkkotyyppi on rakenteilla ja osittain käytössä Kiinassa, muttei muualla. Kansainvälinen standardi WCDMA löytyy kyllä Kiinasta, mutta eri operaattorin rakennuttamana.

Itse näen ongelmana sen, että nykyinen iPhone 3G käyttää WCDMA-verkkoa eikä kiinalaista TD-SDMA-verkkoa. Se voisi olla looginen syy, miksi jättää 3G pois, mutta entäs sitten WLAN? Kiinassa käytetään samaa langatonta WLAN-tyyppiä, kun meillä täällä lännessä, joten en itse näe mitään järkevää syytä jättää WLAN:ia pois. iPhonen etu onkin juuri internet-sopivuus, mm. ison näyttönsä ansiosta.

Apple eikä China Mobile ole kumpikaan kommentoineet asiaa. Saamme todennäköisesti enemmän tietoa, kun iPhone rantautuu myytäväksi asti Kiinassa.

Lähde: MocoNews.net