Tarkempi katsaus Nokia 5800 XpressMusic -puhelimeen

Nokia vihdoin julkaisi tällä viikolla jo pitkään odotetun ja huhutun Tube-koodinimellä kulkeneen 5800 XpressMusic -puhelimen, jolla yhtiö hyppäsi vihdoin mukaan kosketusnäytöllisten puhelinten markkinoille. Täytyy toki muistaa, että 5800 XpressMusic -malli ei ole Nokian ensimmäinen kosketusnäytöllä varustettu puhelin. Yhtiöltähän löytyy muun muassa 7710-malli, josta löytyy myös kosketusnäyttö. Nokia 5800 XpressMusic on kuitenkin ehdottomasti ensimmäinen kosketusnäyttöpuhelin Nokialta, jolla pyritään houkuttelemaan suuria massoja ja kilpailemaan muun muassa Apple iPhonen kanssa ja muiden samankaltaisten laitteiden kanssa.

Nokialla kesti kauan saada markkinoille oma kilpailija Apple iPhonelle. Muut suuren valmistajat toivat markkinoille omat iPhone-kopionsa jo kauan aikaa sitten, mutta Nokia hyppäsi mukaan vasta nyt. Monet ehtivät jo arvella, että Nokialla käy kosketusnäyttöpuhelinten kanssa samalla tavalla kuin sille aikoinaan kävi simpukkapuhelinten kanssa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Nokia ei menettänyt suuremmin asemiaan markkinoilla, vaikka siltä ei kunnon kilpailijaa iPhonelle löytynytkään. Nyt asia on kuitenkin korjattu ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten Nokian uutukainen otetaan markkinoilla vastaan.

Nokia 5800 XpressMusic vs Apple iPhone 3G

Ominaisuuksia tarkasteltaessa Nokian uutukainen vie ehdottomasti pidemmän korren, mutta toisaalta Apple ei olekaan pyrkinyt pullistelemaan suurilla megapikselimäärillä. Nokia 5800 XpressMusic -puhelimesta löytyy muun muassa iPhone 3G:tä parempi kamera, suurempi näytön resoluutio ja enemmän värejä näytössä. Uutukaisesta löytyy myös muistikorttipaikka. iPhone 3G pistää kuitenkin kampoihin suuremmalla näytöllä ja sisäisen muistin määrällä.

Nokia 5800 XpressMusic -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian S60 5th Edition -käyttöliittymä
 • 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 16 miljoonaa väriä, 360×480 pikseliä
 • HSDPA
 • A-GPS
 • WiFi
 • Kiihtyvyysanturi
 • 3.5 mm:n kuulokeliitin
 • 3.2 megapikselin automaattitarkenteinen kamera, Carl Zeiss -optiikka, salama
 • 81 MB:n sisäinen muisti
 • microSDHC-muistikorttipaikka

Symbian S60 5th Edition -käyttöliittymä

Uuden puhelimen myötä Nokia siirsi myös S60-käyttöliittymän uudelle aikakaudelle. Merkittävin uudistus, jonka S60 5th edition tuo mukanaan on luultavasti tuki kosketusnäytöille. Olisiko juuri S60-käyttöliittymän taivuttaminen kosketusnäyttöpuhelimelle sopivaksi ollut suurin syy Nokian hitauteen saada markkinoille iPhone-kilpailija? Onkin jännittävää nähdä, kuinka käyttöliittymä toimii uudessa ympäristössä ja pystyykö se alkuunkaan taistelemaan iPhonen käyttöliittymää vastaan. Täytyy muistaa, että juuri hieno ja hyvin toimiva käyttöliittymä on ollut iPhonen menestyksen takana, ei megapikselit.

S60 5th Edition -käyttöliittymän keskeisimmät uudistukset:

 • Tuki suuremmille resoluutiolle ja laajakuvatilalle
 • Osaa hyödyntää erilaisia sensoreita
 • Adobe Flash Lite 3 -tuki
 • Uusi kuva- ja videoeditori
 • Kosketusnäytölle optimoidut valikot
 • Tuki tactile feedback -toiminnolle

Miten tästä eteenpäin?

Mitä luultavimmin 5800 XpressMusic on vasta alkua Nokian kosketusnäytöllisten puhelinten osalta ja lisää on tulossa. Milloin seuraava puhelin tulee? Sitä on vaikea arvioida, mutta voisi ainakin luulla, että nyt kun S60 on sovitettu kosketusnäytöille sopivaksi, olisi yhtiön helppo tuoda markkinoille lisää 5800 XpressMusic -mallin kaltaisia puhelimia. Jääkää me siis odottamaan Nokian seuraavaa iskua, jota toivottavasti ei tarvitse odottaa yhtä kauaa kuin 5800 XpressMusic -mallia!

1 kommentti

 1. Mainita voisi ainakin että tube pystyy 30 fps videokuvaamiseen, näytössä on 50 % enemmän pikseleitä kuin iphonessa paremman resoluutionsa johdosta ja hinta tyrmäävä 270 e + verot.. eli suomessa jossain 400 e – (halvin unlocked iphone 748 ranskassa)…

  Nokia tosin oli taas tuttuun tapaansa typerä kun esittelee keskeneräistä protoa.. myyntiversiota odotellessa…

Kommentointi on suljettu!