Apple loikkasi maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi

Applen hurja nousu matkapuhelinmarkkinoilla jatkuu, eikä sille näytä tulevan loppua. Tutkimusyhtiö Canalysin luvut kertovat, että Apple on onnistunut nousemaan iPhone-puhelimellaan jo maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Selvä ykkönen älypuhelimissa on edelleen Nokia, joka kuitenkin menetti asemiaan huomattavasti tämän vuoden kolmannen neljänneksen aikana.

Älypuhelinmarkkinat kasvoivat tämän vuoden kolmannen neljänneksen aikana 27.9 prosenttia verrattaessa viime vuoden vastaavaan aikaan. Markkinat kasvoivat siis huomattavasti, mutta samana aikana Nokian myynti laski 3.4 prosenttia. Yhtiön markkinaosuus älypuhelimissa on vuositasolla tippunut huimasta 51.4 prosentista 38.9 prosenttiin. Nokia on toki edelleen selvä ykkönen, mutta suuri lasku kertoo omaa kieltään Applen vaikutuksesta markkinoihin.

Nokian perässä tulee nyt siis Apple, joka on onnistunut haalimaan huimat 17.3 prosenttia älypuhelinmarkkinoista. Kolmantena on RIM 15.2 prosentin osuudellaan. Seuraavana tulevat Motorola ja HTC, joilla molemmilla on 5.8 prosentin markkinaosuus älypuhelimissa.

Apple ei ole toki ainut valmistaja, joka Nokian osuutta on onnistunut nakertamaan. RIM ja HTC ovat myös onnistuneet kasvattamaan osuuksiaan useita prosentteja, joten Nokian tulee saada markkinoille jotain uutta tai muuten sen markkinaosuus uhkaa tippua edelleen.

Lähde: Canalys