Kuusi kysymystä Sony Ericsson XPERIA X1 -älypuhelimesta

Alla on vastaus kuuteen kysymykseen, joita MobiiliBlogin käyttäjät ovat tehneet koskien Sony Ericssonin uutta XPERIA X1 -älypuhelinta. Uutukaisesta on tulossa pidempi arvostelu, joka on näillä näkymin valmis ensi viikolla.

Kysymys: Sain Xperia X1:n käyttööni pari päivää takaperin. 800€ high end tuotteessa ei pysy akkukansi kiinni. Aluksi se tipahti kun puhelimesta otti väärin kiinni. Sitten se alkoi tipahdella kun aukaisi sliden ja nyt se ei mene paikoilleen enää ollenkaan. Sony-Ericssonin asiakasplvelu ei tiedä asiasta kuulema mitään. Kaverilleni tuli samassa tilauksessa toinen Xperia, jossa on täsmälleen sama ongelma. Tämä täytyy olla SE:n tiedossa.

Vastaus: Ikävä kuulla. Omassa testilaitteessa, jota olen nyt kohta pari viikkoa pyöritellyt, en ole huomannut vastaavia ongelmia. Takakansi tuntuu erittäin tukevalle ja sen kiinnitys on pitävä.

Kysymys: Toinen ongelma on stylus. Välillä stylusta voi käyttää ja välillä ei. Yleensä ei. Testaillessamme totesimme että styluksen pää on liian pieni että touch tunnistaisi painalluksen. Kun styluksen kääntää toisinpäin ja painaa riittävän kovaa jotta pinta-ala tulee riittäväksi saadaan aikaan valinta.

Vastaus: Tähän ongelmaan törmäsin itsekin. Vika ei ole kuitenkaan varsinaisesti puhelimessa, vaan näytön kalibroinnissa, joka tulee tehdä kynää käyttäen. Sinänsä ongelma on ikävä, koska puhelin ei kerro käyttäjälle, että näyttöä kalibroidessa tulee käyttää mukana tulevaa stylus-kynää.

Kysymys: Miten sulavasti käyttöjärjestelmä pyörii?

Vastaus: Yleisesti ottaen varsin hyvin. Ohjelmat aukeat varsin sutjakkaasti ja ilman suurempia viiveitä. Oman kokemuksen mukaan XPERIA X1 alkaa hidastella, jos taustalle jättää nettiselaimen lataamaan raskasta sivusto ja samalla yrittää tehdä jotain muuta. Hidastelua on myös havaittavissa tietyssä paneelikäyttöliittymän animaatioissa.

Kysymys: Onko email-ohjelmassa helppoa erilaisten ryhmien luonti?

Vastaus: Jos tarkoitat ryhmillä eri sähköpostitilejä, niin homma onnistuu helposti. Jokainen tili näkyy omanaan ja esimerkiksi niiden kansioita pääsee hallitsemaan ongelmitta.

Kysymys: Onko moniajon hallinta näppärää?

Vastaus: Aivan näytön oikeassa ylälaidassa on kuvake, jota painamalla avautuu valikko, josta näkee kaikki taustalla pyörivät ohjelmat. Ohjelmien nimien perässä on iso punainen rasti, jota painalla ohjelman voi helposti sammuttaa ilman, että sitä tarvitsee erikseen aktivoida. Ikävä kyllä kuvake on näkyvissä ainoastaan kun työpöytä on aktiivisena, joten käyttäjän täytyy palata työpöydälle, jotta voi katsoa avoinna olevat ohjelmat.

Moniajo on ainakin omissa testeissä toiminut varsin hyvin. Nettiselaimen jättäminen lataamaan sivustoa taustalle tahtoo kuitenkin hidastaa puhelinta.

Kysymys: Kuinka puhelimen käyttö onnistuu sormilla?

Vastaus: Sony Ericsson XPERIA X1 -puhelimen käyttö onnistuu sormilla, mutta tarkkana saa olla, koska käyttöliittymä on suunniteltu kynällä käytettäväksi. Itselläni on kohtalaisen pienet sormet ja silti monissa tilanteissa joutuu apuna käyttämään kynnenpäitä, jos haluaa selvitä ilman kynää. Pikku juttujen, kuten puheluiden tekeminen ja ohjelmien avaaminen onnistuu ilman kynää. Tarkemmissa tehtävissä sen käyttö on kuitenkin erittäin suotavaa.

11 kommenttia

 1. Xperian suojakansi-ongelma oli ainakin Digiexpossa jossain määrin tiedossa SE:n osastolla. Omassa koneessa oli sama takakansiongelma, johon sain messuilla ohjeet käydä vaihtamassa laite myyjällä. Vaihdettiin kuitenkin vain kansi myyjän demosta (koska uusia koneita ei luonnollisestikaan ollut varastossa vapaana) ja nyt kansi pysyy kiinni kuten pitääkin.

  Eli uusi kansi myyjäliikkestä tilalle.

 2. Voisiko ongelma koskea hopean värisiä laitteita? Itselläni ja kaverillani on hopean väriset laitteet. Viitsisittekö vielä tarkistaa montako kiinnityskäpälää akkukannessanne on. Meidän laitteissa niitä on vain kaksi, vaikka laitteen rungossa näyttäisi olevan neljä vastin kohtaa.

 3. Kommentti tuohon styluksella kalibrointiin. Kun laite kalibroidaan styluksella, kärsii sormikäytettävyys huomattavasti. Mutta kuten jo mainittua sormilla kalibroidussa laitteessa stylus ei toimi juuri ollenkaan.

 4. Hei TK. Omassa testilaitteessa on kaksi kiinnityskäpälää kannen yläpäässä ja pienet näpyttimet molemmilla sivuilla.

 5. Onko tänne muuten tulossa laajempaakin arvostelua tästä laitteesta?

 6. Kattava arvostelu on tulossa näillä näkymin ensi viikon lopulla 🙂

 7. Kiitos infosta Teemu. Laitteissamme on siis selkeä valmistusvirhe. Muuten kohtuu tyylikästä ulkonäköä ei paranna maalarinteippiläjä laitteen takakannen kiinnikkeenä. 🙂

  Asian vierestä: Saatiin tuossa juuri G1 unlockattua suomen celluverkkoon ja päästään sitä testailemaan. Onko teiltä tulossa arvostelua laitteesta?

 8. Valmistusvirheeltä ongelma tosiaan vaikuttaa.

  Ikävä kyllä G1:stä ei näillä näkymin testiin saada, koska puhelimen joutuisi luultavimmin kustantamaan itse. Mielelläni kuulisin kyllä teidän ajatuksia uutukaisesta, jos puhelimen olette kerta onnistuneet Suomeen tuomaan 🙂

 9. Pahoittelut jatkuvasta kommentoinnista, mutta takakannen kuvaa tarkemmin tutkittuani ja Teemun kommentin tarkemmin luettuani huomasin, että laitteissamme on juuri samanlaiset kannet kuin toimivissakin yksilöissä. Stockalle siis ihmettelemään tuotelaatua oikein joukolla ja reklaa vääntämään.

 10. ”Asian vierestä: Saatiin tuossa juuri G1 unlockattua suomen celluverkkoon ja päästään sitä testailemaan. Onko teiltä tulossa arvostelua laitteesta?”

  Minne sivustolle siis on tulossa arvostelu G1sestä? Ei oikein selvinnyt yllä olevasta viestistä…

Kommentointi on suljettu!