Pikatestissä Samsung U800 Soulb

MobiiliBlogin toimitukseen saapui testiin Samsungin tyylikäs U800 Soulb -puhelin, mutta hieman kiireisen aikataulun vuoksi sitä ehditty käymään läpi aivan yhtä laajasti kuin on tapana. Kyseessä on kuitenkin erittäin tyylikäs puhelin ja se kiinnostaa varmasti monia, joten aivan ilman testiä uutukaista ei kuitenkaan viitsitty jättää.

Samsung Soulb on tyylikkään ohut, metallikuorilla varustettu 3G-puhelin, joka muistuttaa hyvin paljon yhtiön jo pidempään myynnissä ollut Soul-mallia. Ominaisuuksiltaan Soulb sijoittuu pykälän alemmas Soul-malliin verrattaessa, mutta ainakin omasta mielestäni se päihittää isoveljensä tyylikkyydessä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Soul on varustettu viiden megapikselin kameralla ja 2.2 tuuman näytöllä, kun taas Soulb-mallista löytyy kolmen megapikselin kamera ja 2 tuuman näyttö.

Samsungin uutukaisen keskeisiin ominaisuuksiin kuuluvat 2 tuuman näytön ja kolmen megapikselin kameran lisäksi ainakin HSDPA, FM-radio, yhden gigatavun sisäinen muisti, microSD-muistikorttipaikka, Bluetooth, RSS-lukija ja HTML-selain. Mainitsemisen arvoista on myös puhelimen ohut rakenne. Soulb on ainoastaan 9.9 millimetriä paksu. Puhelin on siis samaa luokkaa Sony Ericsson W890i– ja W880i-mallien kanssa.

Puhelin on rakenteeltaan erittäin jämäkkä ja todella laadukkaan tuntuinen. Rakenteen osalta on vaikea löytää moitittavaa, niin hyvältä puhelin tuntuu kädessä. Kuoret eivät nitisi ja takakannen kiinnitys on hyvä.

Soulbin vasemmalta sivulta löytyy microSD-muistikorttipaikka ja näppäin äänenvoimakkuuden säätämiseen. Oikealla on sen sijaan laturiliitin ja kameranäppäin, jota painalla saa kamerasovelluksen auki.

Uutukaisen käyttöliittymä on tuttu muita Samsungin puhelimia, kuten Soul-mallia käyttäneille. Sen nopeudessa ei ole juurikaan valittamista ja muutenkin kaikki tuntuu tapahtuvan käyttöliittymän osalta mukavan jouhevasti. Käyttöliittymää voi muokata teemoilla, joita arvostelukappaleesta löytyi kaikkiaan kolme. Teemojen erikoisuutena on, että ne muutavat paitsi puhelimen ilmeen, niin myös työpöydän kellon visuaalinen esitystapa on jokaisen teeman osalta erilainen.

Soulb ei tarjoa kameran osalta mitään ihmeellisyyksiä, eikä se pärjää kuvanlaadussa isoveljelleen, Soulille. Kamerassa on toki vähemmän megapikseleitä, mutta suurimman ero Soulbin ja Soulin välillä tekee automaattitarkennus, jota Soulbista ei löydy. Puhelimesta löytyy kuitenkin kuvausvalo, joka on tosin aika turha. Sitä kannattaa käyttää ainoastaan pimeässä ja kauempana olevien kohteiden kuvaukseen. Salama valottaa liikaa, jos kohde on liian lähellä.

Parhaiten kuvanlaadusta kertovat esimerkkikuvat, joita on alla muutaman:

  

Puhelimen mukana tulevien sovellusten joukkoon kuuluvat muun muassa RSS-lukija, muistio, tehtävät, maailmankello, laskin, muunnin, ajastin ja sekuntikello. Mitään ihmeellisyyksiä sovellukset eivät tarjoa, mutta ne hoitavat niille tarkoitetut tehtävät hyvin.

Soulbin kalenteri tarjoaa perusominaisuudet, mutta mitään suurempia säätömahdollisuuksia siltä ei kannata odottaa. Esimerkiksi kalenterin asetuksista voi vaikuttaa ainoastaan, mikä on viikon ensimmäinen päivä ja minkä näkymän käyttäjä haluaa näkyville kun kalenteri avataan.

Kalenteriin voi lisätä viiden laisia merkintöjä: tapaaminen, vuosipäivä, lomapäivä, tärkeä ja yksityinen. Tapaamisen tietoihin voidaan muun muassa laittaa aloitus-/lopetuspäivä, aloitus-/lopetusaika, otsikko, lisätietoja, paikka ja hälytys. Merkinnän voi laittaa toistumaan päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. 

Viihdepuolen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa musiikkisoitin, FM-radio, kuvankäsittelyohjelma ja videoeditori. Kuvankäsittelyohjelman avulla voi muokata esimerkiksi kameralla otettuja kuvia. Ohjelman avulla kuviin voidaan lisätä muun muassa tekstiä, hymiöitä ja kehyksiä. Myös kuvien kirkkautta, kontrastia ja värejä voidaan säätää ohjelmalla.

Yhteenveto

Soulb on erittäin jämäkkä, tyylikäs ja mukavan ohut peruspuhelin, jonka saa kaupasta tällä hetkellä noin 210 eurolla. Uutukainen on siis varsin edullinen, vaikka ominaisuuksiakin löytyy ihan kivasti. Toki puhelimesta puuttuvat esimerkiksi WiFi, GPS ja automaattitarkennus, mutta sitä löytyy kuitenkin kohtuullisen kokoinen näyttö, muistikorttipaikka ja kolmen megapikselin kamera. Hintaansa nähden puhelimessa on siis ihan mukava määrä ominaisuuksia ja mikä parasta, Soulb on rakenteeltaan todella laadukasta ja tuntuu kädessä pykälää kalliimmalta puhelimelta.