Nokia julkaisi QWERTY:llä ja kosketusnäytöllä varustetun N97-mallin

Nokian N-sarja sai tänään uuden lippulaivamallin, kun yhtiö esitteli Nokia World 08 -tapahtumassa Nokia N97 -älypuhelimen. Yhtiö kehuu uutukaista maailman edistyneimmäksi mobiilitietokoneeksi, joka muuttaa Internetin käyttötavat ja yhteydenpidon. N97 on Nokian toinen massamarkkinoille suunnattu kosketusnäyttöpuhelin. Ensimmäinen oli tänä syksynä esitelty Nokia 5800 XpressMusic, jota alkaa jo pikku hiljaa löytymään kaupoista. Molemmat Nokian kosketusnäyttöpuhelimista perustuvat uuteen Symbian S60 5th Edition -alustaan.

Nokia N97 on varustettu saman kokoisella näytöllä kuin Applen iPhone 3G. Kokoa kosketusnäytöltä löytyy siis 3.5 tuumaa, joka on varsin mukavasti puhelimelta, josta löytyy myös täysimittainen QWERTY-näppäimistö.

Nokia kehuu uutukaisen tuovan markkinoille monisensoritekniikkaan, muistiin, suorituskykyyn ja yhteysnopeuksiin liittyvää johtavaa teknologiaa, jonka avulla käyttäjät voivat yksilöidä Internetin ja jakaa ”sosiaalisen sijaintinsa” muiden kanssa.

”Pöytäkoneesta tuli ensin kannettava, ja nyt se mahtuu taskuun. Monisensoritekniikkaa hyödyntävä Nokia N97 on tähän mennessä tehokkain mobiilitietokone”, sanoo Nokian Nseries-tuotesarjasta vastaava johtaja Jonas Geust. ”Yhdessä tänään julkistettujen Ovi-palvelujen kanssa Nokia N97 -mobiilitietokone mukautuu meitä ympäröivään maailmaan ja auttaa pysymään yhteydessä juuri niihin ihmisiin ja asioihin, joilla on meille suurin merkitys. Nokia N97 vahvistaa Nokia Nseries -tuotesarjan asemaa edelläkävijänä, joka muuttaa Internetin henkilökohtaiseksi netiksi.”

Nokia on ottanut N97-mallissa hyvin huomioon sosiaalisten verkkopalveluiden käyttäjät. N97 osaa nimittäin hyödyntää puhelimen sisäänrakennettua A-GPS-ominaisuutta ja elektronista kompassia niin, että uutukainen pystyy päättelemään intuitiivisesti sijaintinsa. Tämän ominaisuuden ansiosta sosiaalisten verkkoyhteisöjen statustietojen päivittäminen käy vaivattomasti ja aina ajantasaisesti. Verkkoyhteisöissä ystäviksi hyväksytyt käyttäjät voivat myös helposti päivittää statuksensa sekä jakaa sosiaalisen sijaintinsa ja siihen liittyviä kuvia tai videoita.

Suuren näytön, QWERTY-näppäimistön ja sosiaalistenpalveluiden lisäksi puhelimesta löytyy tukuittain muitakin kiinnostavia ominaisuuksia. Nokia N97 on varustettu 32 gigatavun muistilla, jota voidaan laajentaa 16 gigatavun microSD-muistikortilla. Puhelimesta löytyy myös viiden megapikselin kamera, jossa on korkealaatuinen Carl Zeiss -optiikka ja DVD-tasoinen videotallennus (kuvasuhde 16:9), sekä tuki Share on Ovi -medianjakosivuston kaltaisille palveluille, joissa sisällön voi jakaa välittömästi HSDPA- ja WLAN-yhteyden välityksellä.

Nokia N97 -mallin muita ominaisuuksia ovat muun muassa FM-radio, LED-salama, 3.5 mm:n kuulokeliitin, kiihtyvyysanturi ja TV-ulostulo.

Uutukaisen toimitusten arvioidaan alkavan vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla, ja sen arvioitu verollinen suositushinta Suomessa on 990 euroa. Laitteessa on valmiina vuoden navigointilisenssi sekä yksi N-Gage-peli.

7 kommenttia

 1. Ihmettelen, että tuossa on vain kolmen rivin näppäimistö. Yleensä on sentään neljä riviä ja omasta mielestäni paras näppis on HTC:n touch Pro:ssa, jossa on viisirivinen. Erittäin nopea kirjoittaa.

  VESKU

  1. Nokia n97:ssa on huono kosketusnäyttö. Siinä ei aina käskyt mee perille. XD

 2. Oletan, että Nokian idea tuossa on, että QWERTY-näppis sisältää vain tärkeimmät toimintanäppäimet ja ne itse aakkoset. Muut toiminnot tehdäänkin sitten kosketusnäytön kautta.

  1. kuka sano että niiden pitäis olla oikealla?

 3. Olisko pelaamista varten suunniteltu tuohon vasemmalle nuo nuolet…

  Kiva ku on tuo resoluutio 5.0:ssa tuplaantunut, niin alkaa nettisivujen selaaminen oleen helppoa.

 4. Suuntaohjaimen vasemmalle sijoittamisessa on ilmeisesti se idea, että sitä käytetään vasemmalla kädellä ja kosketusnäyttöä oikealla.

Kommentointi on suljettu!