Sony Ericsson XPERIA X1 arvostelu

Sony Ericssonin kauan odotettua Windows Mobile -käyttöjärjestelmään perustuvaa XPERIA X1 -älypuhelinta on toivottu markkinoille jo helmikuusta lähitien, jolloin yhtiö uutukaisen virallisesti medialle esitteli. Kyseessä on yhtiölle uusi aluevaltaus, koska XPERIA X1 on Sony Ericssonin ensimmäinen Windows Mobile -puhelin. Aiemmissa yhtiön älypuhelimissa on pyörinyt Symbian pohjainen UIQ-käyttöliittymä, jota ollaan kuitenkin ajamassa alas, joten Windows Mobile:lla varustettuja puhelimia tullaan varmasti näkemään vielä lisää.

Uutukaisen mielenkiintoisimpiin ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa kolmen tuuman näyttö, 3.2 megapikselin kamera, kuvausvalo, QWERTY-näppäimistö, A-GPS, WiFi ja microSD-muistikorttipaikka. XPERIA X1 on siis varustettu muista Sony Ericssoneista poikkeuksellisesti microSD-muistikorttipaikalla, eikä yhtiön omalla Memory Stick Micro -paikalla. Ilmeisesti ratkaisu liittyy jotenkin uuteen käyttöjärjestelmään. Toinen poikkeava piirre muihin yhtiön puhelimiin on latausliitin. Puhelimesta ei löydy ollenkaan perinteistä Sony Ericsson -liitintä, vaan XPERIA X1 on varustettu miniUSB-liittimellä, jonka kautta onnistuu myös puhelimen lataus.

Sony Ericsson XPERIA X1 -älypuhelimesta on vaikea löytää ominaisuuksien puolesta oikeastaan mitään pahaa sanottavaa. Siinä on lähes kaikki. Toki kamera ja salama voisivat olla parempia ja puuttuuhan puhelimesta kokonaan esimerkiksi mobiili-TV-tuki. Pientä parannettavaa löytyy siis aina, mutta esimerkiksi mobiili-TV-tuen puute ei Suomessa ole kovinkaan iso miinus, johtuen huonosta tarjonnasta. Oikeastaan ainut, mihin XPERIA X1 -mallin menestys voi kaatua, on huono käytettävyys ja hidas käyttöliittymä. Tällä hetkellä toki myös puhelimen hinta karsii paljon ostajia, mutta toivon mukaan se tulee tippumaan piakkoin.

Sony Ericsson XPERIA X1 -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • 3.2 megapikselin automaattitarkenteinen kamera
 • Toinen kamera videopuheluille
 • 3 tuuman kosketusnäyttö, 65 536 väriä, 800 x 480 pikseliä
 • HSDPA/HSUPA
 • A-GPS
 • WiFi
 • Bluetooth
 • Ula-radio
 • QWERTY-näppäimistö
 • Ohjelmisto: Internet Explorer Mobile, Opera, Windows Media Player Mobile, Windows Outlook Mobile, Windows Office Mobile, Windows Live, Google Maps

Muotoilu ja rakenne

Sony Ericsson XPERIA X1 yllätti minut pienuudellaan. Odotin, että puhelin olisi isompi, mutta pakkauksesta paljastuikin varsin näppärän kokoinen älypuhelin, jota kuljetaan kokonsa puolesta mielellään mukana. Itse asiassa XPERIA X1 on pituus- ja leveyssuunnassa vain hieman isompi kuin esimerkiksi Sony Ericsson W880i. Kyseessä on siis kohtuullisen kokoinen puhelin, johon on kuitenkin saatu mukaan paljon ominaisuuksia, kuten täydellinen QWERTY-näppäimistö ja iso kosketusnäyttö.

Kaikin puolin puhelin tuntui erittäin laadukkaalle, eikä siitä testin aikana löytynyt rakenteen osalta juurikaan huonoa sanottavaa. Uutukainen on erittäin tukeva metallirungon ansiosta ja sen kaareva muoto tuo XPERIA X1 -puhelimelle persoonallisen ja tyylikkään ilmeen.

Uutukaisen etupuolelta löytyy kolmen tuuman kosketusnäyttö, joka on kirkas ja erittäin tarkka suuren resoluutionsa ansiosta. Näyttö on puoli tuumaa pienempi kuin esimerkiksi iPhone 3G:ssä, mutta tarkkuuden osalta se hakkaa Applen älypuhelimen mennen tullen. Näytön alta löytyy muutamia painikkeita, joilla puhelinta voi hallita, jos ei aina halua koskettaa näyttöä. Näytön alta löytyy myös navigointinäppäin, joka toimii hipaisumenetelmällä. Esimerkiksi valikoissa voi liikkua liuttumalla sormea kevyesti näppäimen päällä.

Ylhäältä löytyy 3.5 mm:n kuulokeliitin, joka on ominaisuus, jota Sony Ericssonin puhelimiin on kaivattu. Vasemmalla laidalla on miniUSB-liitin ja oikealta löytyy kameranäppäin ja painike äänenvoimakkuuden säätämiseen.

Puhelimen takaa löytyvät pakolliset logot, salama ja itse kamera. Takakannen kiinnitys tuntui hyvältä ja itse kansi erittäin tukevalle ja yllättävän raskaalle, koska se on valmistettu metallista. Kannen alta löytyy varsin suurikokoinen BST-41 akku ja microSD-muistikorttipaikka. Muistikortin voi onneksi lisätä ja poistaa ilman, että akkua tarvitsee poistaa.

Uutukaisen liukukansi on myös tukeva. Se ei heilu sivuttaissuunnassa ja se toimii kuten pitääkin. Sen alta löytyvä QWERTY-näppäimistö on ainakin omasta mielestäni yksi puhelimen parhaista puolista. Näppäimistö on erittäin tyylikäs ja siitä löytyy hyvä taustavalaistus, joka tekee sen käyttämisestä helppoa myös pimeässä. Näppäimistön ainoa miinus on oikeastaan ä- ja ö-kirjaimien puute, mutta käsittääkseni puhelimesta olisi tulossa myyntiin myös ääkkösillä varustettu versio.

Käyttöliittymä

Sony Ericsson XPERIA X1:stä löytyy siis jo muutamaan otteeseen mainittu Windows Mobile 6.1 -käyttöjärjestelmä, joka on höystetty Sony Ericssonin omalla paneelikäyttöliittymällä. Paneelit ovat periaatteessa erilaisia työpöytiä, jotka nopeuttavat puhelimen mukauttamista erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten töihin ja vapaa-ajalle. Ideana paneelikäyttöliittymä on hyvä, mutta sen toimita jättää ainakin nopeuden osalta hieman toivomisen varaa.

Omasta arvostelukappaleesta löytyi kaikkiaan seitsemän erilaista paneelia. Paneeleista ensimmäinen tarjoaa perinteisen työpöytänäkymän ilman suurempia kikkailuja. Käyttäjälle on tarjolla myös kaksi muuta paneelia, jotka koristelevat työpöydän hieman hienommaksi, mutta eivät tarjoa juurikaan mitään ihmeellisyyksiä. Hieman erikoisempien paneelien ryhmään kuuluu niin sanottu kalapaneeli, jossa työpöydällä uiskentelee kaloja, jotka reagoivat käyttäjän kosketukseen. Näyttävä, mutta käytännön kannalta varsin hyödytön paneeli. Tarjolla on myös Google-paneeli ja radiopaneeli, joista ensimmäinen tuo työpöydälle Google-haun ja pikalinkit Googlen suosituimpiin palveluihin. Radiopaneeli tuo sen sijaan työpöydälle käyttöliittymän, jolla voi helposti hallita radiota. Viimeinen seitsemästä paneelista on mediapaneeli, joka tuo käyttäjän eteen perinteisistä Sony Ericssoneista tutun mediakäyttöliittymän, josta pääsee käsiksi muun muassa kuviin, videoihin, peleihin ja musiikkiin.

Käyttöliittymän nopeus on yleisesti varsin hyvää. Valikoissa liikkuminen tapahtuu yleensä sutjakkaasti ilma suurempia viiveitä ja useampia ohjelmia voi huoletta jättää taustalle pyörimään. Tietyissä tilanteissa puhelin tahtoo kuitenkin hidastella. Esimerkiksi, jos taustalle jättää nettiselaimen lataamaan jotain kohtuullisen raskasta sivustoa ja yrittää samalla tehdä jotain muuta, niin voi olla aika varma, että puhelin rupeaa hidastelemaan.

Puhelimen käyttöliittymää ei ole suunniteltu käytettäväksi sormilla. Puhelimen mukana toimitetaan stylus-kynä, joka löytyy puhelimen yläosan vasemmasta laidasta. Kaikesta huolimatta puhelimen käyttö onnistuu varsin hyvin ilman kynääkin, mutta tarkkana saa olla. Valikoiden tekstit ja erityisesti ylävalikon kuvakkeet ovat erittäin pieniä ja niihin on vaikea osua ilman kynää. Oman kokemuksen perusteella sanoisin, että peruskäyttö, kuten soittaminen ja ohjelmien avaaminen, onnistuu ilman kynää, mutta tarkemmissa tehtävissä, kuten kalenterin käytössä, kynä tulee tarpeeseen. Yhteenvetona sanottakoon, että ainakin omilla, varsin pienillä sormilla, puhelimen käyttäminen onnistuu ilman kynääkin, mutta tiukimmissa tilanteissa joutuu käyttämään kynnenpäitä.

Alla on hieman yli neljän minuutin videopätkä, josta saa hieman paremman käsityksen käyttöliittymän nopeudesta ja paneeleista:

Ohjelmisto

Sony Ericsson XPERIA X1 -puhelimen mukana toimitetaan läjä ohjelmia, jotka ovat monille PC-käyttäjille erittäin tuttuja. Puhelimesta löytyy muun muassa seuraavat ohjelmat: Internet Explorer Mobile, Windows Media Player Mobile, Windows Outlook Mobile, Windows Office Mobile, Windows Live ja Windows Live Messenger. Muita puhelimen mukana tulevia ohjelmia ovat ainakin Google Maps, Opera ja Adobe Reader LE. Voitaneen siis sanoa, että uutukaisen mukana tulee varsin kattava ohjelmisto, jolla pääsen erittäin hyvin vauhtiin.

Windows Office Mobile -sovelluspaketin tarjonta kiinnostaa varmasti monia, erityisesti niitä, joiden tarvitsee esimerkiksi töiden puolesta aukoa tai muokata muun muassa Word- ja Excel-tiedostoja. Silloin on tärkeää, että puhelin kykenee näyttämään yksinkertaisia dokumentteja oikein, jotta niissä olevasta informaatiosta saa irti kaiken mahdollisen.

Paketista löytyy kaikkiaan neljä ohjelmaa: Excel, OneNote, PowerPoint ja Word. Tässä arvostelussa keskityn käymään hieman tarkemmin läpi ainoastaan Word- ja Excel-ohjelmat, koska ne ovat luultavasti kaikkein tärkeimpiä useimmille, jotka toimistosovelluksia matkapuhelimissaan käyttävät.

Word Mobile -ohjelman avulla voi luoda ja avata Word-tiedostoja. Ohjelmaa ei voi luonnollisestikaan verrata työpöytäversioon, mutta se tarjoaa perusominaisuudet, kuten fontin koon ja värin muokkaamisen. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa tekstin tasaaminen (vasemmalla, keskelle, oikealle) ja listojen luominen.

Testasin myös Word Mobilen kykyä avata yksinkertainen Word-tiedosto, joka on luotu tietokoneella. Testin perusteella Word Mobile osaa näyttää hyvin tietokoneella luotuja yksinkertaisia Word-tiedostoja. Testitiedostossa olin käyttänyt erilaisia fontteja ja luonut yhden lista. Kaikki näkyivät oikein myös XPERIA X1 -puhelimen ruudulla.

Excel Mobile tarjoaa myös kaikki perusominaisuudet, joita tarvitaan yksinkertaisten Excel-tiedostojen luomiseen. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että ohjelmalla onnistuu vaivatta myös kaavioiden ja yhtälöiden tekeminen.

Excelin kohdalla tein saman testin kuin Wordin kanssa. Loin yksinkertaisen tiedoston koneella, joka sisälsi muutaman rivin tekstiä, numeroita, kaavion ja yhtälön. Tiedosto aukesi vaivatta puhelimella ja näkyi täysin oikein kaaviota myöten. Voitaneen siis sanoa, että toimistosovellukset ajavat tehtävänsä varsin hyvin.

Muita puhelimen ohjelmia, kuten internetselaimia käsitellään arvostelun myöhemmässä vaiheessa.

Kamera

Sony Ericsson XPERIA X1:stä löytyy 3.2 megapikselin kamera, joka on varustettu automaattitarkennuksella ja LED-salamalla. Kameratilaan pääsee kätevästi painalla muutaman sekunnin oikeassa laidassa olevaa kameranäppäintä, jonka jälkeen kamera käynnistyy varsin sutjakkaasti ilman suurempia viiveitä.

Kamerakäyttöliittymästä voi löytää paljon yhtäläisyyksiä muiden Sony Ericsson -puhelinten kanssa, mutta erojakin on, koska käyttöliittymä on suunniteltu käytettäväksi kosketusnäytön kautta sormilla. Kamerakäyttöliittymän käyttäminen onnistuu siis ilman kynää, koska kaikki kuvakkeet ovat tarpeeksi isoja, joten niihin on helppo osua.

Kameran tarjoamiin mielenkiintoisiin ominaisuuksiin kuuluu ehdottomasti tarkennusominaisuus, jota voi hallita näyttöä koskettamalla. Näytöllä näkyy neliö, jonka paikkaa voi vaihtaa näpäyttämällä näyttöä. Käyttäjä voi siis valita, mihin kohtaa tarkennus kohdistuu. Valittava on toki myös automaattisesti tapahtuva tarkennus, jos ei itse halua huolehtia tarkennuskohdasta.

Kameran asetukset eivät tarjoa mitään erikoisuuksia. Asetuksista voi muun muassa säätää kuvakokoa (QVGA, VGA, 1 MP, 2 MP, 3 MP), kuvalaatua (Economy, Normal, Fine) ja lisätä kuviin erilaisia efektejä.

Kuten aina, esimerkkikuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa:

Internetominaisuudet

Puhelimen mukana tulee Internet Explorer Mobile- ja Opera-selaimet, joten käyttäjälle annetaan vapaus valita itselleen mieleinen nettiselain. Muutaman testauskerran jälkeen tulee kuitenkin selväksi, että Opera-selain tarjoaa paremman Internetkokemuksen, joten keskityn tarkastelemaan nettiselaamista lähinnä sen näkökulmasta.

Opera-selain tarjoaa paljon moderneista nettiselaimista tuttuja ominaisuuksia, joihin on totuttu työpöytäkäytössä. Siitä löytyy muun muassa välilehdet, suosikit, sivuhistoria ja lataustenhallinta. Ikävä kyllä välilehtien määrä on rajoitettu vain kolmeen yhtäaikaiseen välilehteen, joten kovin montaa sivua ei ole mahdollista pitää päällä samaan aikaan. Selain osaa myös kääntää näytön automaattisesti kun QWERTY-näppäimistö vedetään esiin. Hyviin puoliin kuuluu myös selaimen ominaisuus piilottaa osoiterivi ja muut tarpeettomat palkit automaattisesti.

Opera-selaimen käyttö onnistuu sormilla ja se on selkeästi suunniteltu sitä silmällä pitäen. Kaikki kuvakkeet ja valikkojen tekstit ovat tarpeeksi suuria, jotta niihin osuu ilman stylus-kynää. Internet Explorer Mobile -selaimen kohdalla tilanne on toinen ja sen käytössä kynä tulee ainakin valikoissa liikuttaessa tarpeeseen.

Opera-selaimen käytettävyys on yleisesti ottaen varsin hyvää. Sivuja voi selata alas ja ylös liikuttamalla sormea näytöllä tai käyttämällä navigointinäppäintä, joka toimii hipaisulla. Lisävalikon saa näkyviin painalla näyttöä muutama sekuntia ja zoomaus onnistuu näpäyttämällä näyttöä kaksi kertaa. Ajoittain havaittavissa on kuitenkin muutamia virheitä sivustojen ulkoasujen kanssa, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä. Toisinaan selaimen latausajat tuntuvat myös varsin pitkiltä, vaikka käytössä on WiFi-yhteys.

Puhelimesta ei löydy valmista flash-tukea, mutta asia korjaantuu Opera-selaimen osalta asentamalla Flash Lite -lisäosa, joka löytyy hakukoneita käyttämällä. Lisäosan asennuksen jälkeen YouTube-palvelu toimii, mutta kovinkaan nautinnollista kokemusta ei kannata odottaa.

Puhelimen yhteyksien hallinta on helppoa. Asetuksista löytyy valikko, jonka kautta voi kytkeä esimerkiksi WiFi:n tai datayhteyden päälle/pois yhdellä klikkauksella. Käyttäjä voi siis helposti esimerkiksi kytkeä datayhteyden pois päältä, jos haluaa käyttää nettisurffauksessa ainoastaan WiFi-yhteyttä. Uutukaiselle ehdottomasti iso plussa helposta yhteyksien hallinnasta.

Sähköposti

Mukana tuleva Outlook Mobile tarjoaa varsin mukavia ominaisuuksia ja hyvän käytettävyyden. Minulle puhelimen sähköpostiominaisuuksista jäi erittäin positiivinen kuva. Ohjelma on nopea ja selkeä käyttää. Se tarjoaa paljon ominaisuuksia ja monia asetuksia voi säätää mielensä mukaan. Sähköpostien kirjoittaminen on myös kohtalaisen mukavaa, kiitos hyvän QWERTY-näppäimistön.

Ohjelman käyttäminen alkaa luonnollisesti sähköpostitilin luomisella. Homma hoituu ongelmitta, jos tietää mitä tekee. Ohjelma osaa hakea asetukset myös netistä, jos käytössä on jokin yleisesti tunnettu sähköpostiosoite, joten tehtävästä voi päästä parhaimmillaan vain muutamalla klikkauksella.

Itse käytin testissä kahta sähköpostitiliä, joiden hallinta ja toisistaan erottaminen oli helppoa. Molempien tilien asetukset voi muokata mieleisekseen. Esimerkiksi toisen tilin sähköpostit voi laittaa automaattiseen tarkastukseen tunnin välein ja toisen tilin postit voi vaikka halutessaan tarkistaa manuaalisesti.

XPERIA X1 -puhelimen sähköposti tarjoaa kaikkia perusominaisuudet, jotka nykypäivän sähköpostiohjelmista tulee löytyä. Viesteihin voi esimerkiksi lisätä kuvia, nauhoittaa ääntä tai liittää muita tiedostoja. Mielenkiintoinen ominaisuus on valikko nimeltään ”My Text”, jonne käyttäjä voi tallentaa lyhyitä tekstinpätkiä, joita tarvitsee käyttää viesteissä usein. My Text -valikkoon voisi tallentaa esimeriksi lauseet ”Miten menee?” ja ”Milloin tavataan?”. Kyseessä on varsin kätevä ominaisuus, joka nopeuttaa viestien kirjoitusta entisestään.

Kalenteri

Kalenteri on älypuhelimissa tänä päivänä erittäin tärkeä sovellus varsinkin, jos sitä tarvitsee työssään pysyäkseen ajan tasalla ja muistuttamaan tulevista kokouksista ja tapaamisista. Sony Ericssonin uutukaisen kalenteri tarjoaa kaikki perinteiset ominaisuudet, jotka ollaan totuttu näkemään nykypäivän mobiililaitteissa. Kyseessä on kuitenkin sen luokan älypuhelin, että kalenteri tarjoaa hieman perusominaisuuksia enemmänkin.

Perusominaisuuksiin kuuluvat muun muassa päivä-, viikko ja kuukausinäkymät. Erikoisuutena löytyy myös vuosinäkymä, joka on ihan mukava lisä. Käyttäjä voi valita, mikä näkymä on käytössä kun kalenteri avataan. Käyttäjän määriteltävissä ovat myös viikon ensimmäinen päivä ja näytetäänkö viikkonäkymässä kaikki päivät vai ainoastaan päivät maanantaista perjantaihin tai maanantaista lauantaihin.

Kalenterimerkintään voi puhelimessa lisätä monenlaista tietoa. Perinteisesti merkintään voidaan luonnollisesti määrittää aloitus- ja lopetusaika, aihe ja muistutus. XPERIA X1:ssä kalenterimerkintöihin voi kuitenkin tehdä hieman tarkempiakin määritelmiä. Esimerkiksi merkintä voidaan laittaa toistettavaksi joka keskiviikko tai vaikka joka kuukauden 26 päivä. Käyttäjä voi myös lajitella merkintöjä kategorioihin.

Musiikkisoitin ja FM-radio

Musiikkisoittimeen pääsee käsiksi mediapaneelin ja Windows Media -ohjelman kautta. Molemmilla ohjelmilla voi luoda omia kirjastoja ja hallita musiikkia, joten käyttäjän mieltymyksen määräävät, kumpaa haluaa musiikinkuuntelussa käyttää. Itse koin mediapaneelin miellyttävämmäksi, koska se tarjoaa tyylikkään käyttöliittymä, jota voi hallita sormilla.

Windows Media -ohjelma jätti ulkoasultaan hieman kaksijakoisen tunnelman. Musiikkikirjastoja selatessa ohjelma on tylsän näköinen, mutta itse soitin on varsin tyylikäs ja muistuttaa ulkoisesti työpöytä Windowsin Media Playeriä. Ohjelma ei toiminnallisuudeltaan tarjoa mitään kummoista, mutta sillä onnistui ne tärkeimmät, eli musiikin toistaminen ja kirjastojen luominen.

Mediapaneeli on ehdottomasti näistä kahdesta se oma suosikki. Se tarjoaa monista Sony Ericssoneista tutun käyttöliittymä, jota on hieman viilattu, jotta sen käyttö onnistuu sormilla. Ominaisuuksiltaan soitin tarjoaa samat ominaisuudet, kuin Windows Media -ohjelma. Soittolistojen, jatkuvan toiston ja kappaleiden sekoittamisen lisäksi soitin tarjoaa mahdollisuuden selata musiikkia tietyltä artistilta.

Radioon käyttäjä pääsee käsiksi avaamalla paneelikäyttöliittymän ja valitsemalla sieltä radiopaneelin. Radiota käytettäessä mukana tulevat kuulokkeet pitää olla kiinnitettyinä puhelimeen. Radiopaneeli on erittäin yksinkertainen ja sen käyttö onnistuu helposti sormilla, kiitos suurien ikonien. Ominaisuuksiltaan paneeli on varsin köyhä. Käyttäjä voi tallentaa muistiin kaikkiaan kuusi kanavaa ja RDS-tuen ansiosta kellon alapuolella näkyy kanavatiedot.

Paikannusominaisuudet

Sony Ericsson XPERIA X1 on varustettu sisäänrakennetulla A-GPS-ominaisuudella, jota voi hyödyntää puhelimen mukana tulevalla ohjelmistolla. Uutukaisesta löytyy tuttu Google Maps ja maksullinen WayFinder-navigointiohjelmisto, josta puhelimen mukana toimitetaan kolmen kuukauden lisenssi.

Puhelimen GPS toimi erittäin hyvin ja sen herkkyys yllätti ainakin minut. Vertailuna sanottakoon, että sijainnin määrittäminen kävi XPERIA X1:llä huomattavasti nopeammin, kuin esimerkiksi Nokia E71:llä, jota testasin kesällä. Hyvästä GPS-herkkyydestä kertoo se, että uutukainen osasi määrittää sijainnin sisätiloissakin ongelmitta.

Google Maps -ohjelma on nykypäivänä vakiotavaraa Sony Ericssonin puhelimissa, oli sitten kyse älypuhelimesta tai ei. Ohjelmasta ei ole kunnon navigointiin, mutta sen avulla voi seikkailla ympäri maailmaa ja katso mielenkiintoisimpia kohteita satelliittinäkymällä. Sen avulla onnistuu myös sijainnin määrittäminen ilman GPS-ominaisuutta, mutta se osaa myös hyödyntää GPS:ää, jonka avulla oman sijainnin voi määrittää tarkemmin. Google Mapsin käyttö vaatii Internetyhteyttä ja sitä ei kannata käyttää ilman kuukausimaksullista datasopimusta tai WiFi-yhteyttä.

Wayfinder tuntui heti alkumetreiltä erittäin bugiselta ohjelmalta. Asennus onnistui vasta kolmannella kerralla, koska kahdella ensimmäisellä se kaatui kesken kaiken. Sama meno jatkui myös ohjelmaa käynnistäessä, joskus se aukesi ongelmitta, mutta välillä se taas kaatui kesken kaiken. Ohjelmaa ei siis voi vakautensa puolesta kehua.

Waynfinder-ohjelmaa ei löydy puhelimesta suoraan. Se tulee joko ladata ohjelman kotisivulta tai asentaa mukana tulevan CD:n kautta. Itse latasin netistä, koska mukana tuleva ohjelmisto vaatii Windowsin toimiakseen.

Kuten Google Mapsin tapauksessa, niin myös Wayfideriä käytettäessä Internetyhteyden tulee olla päällä. Ilman sitä se ei toimi. Huomion arvoista on, että puhelinverkkoyhteyden tulee myös olla päällä tai ohjelmaa ei voi käyttää.

Wayfider-ohjelman ominaisuuksiin kuuluu paljon samoja toimintoja, joita löytyy perinteisistä GPS-laitteista. Sen avulla voi luonnollisesti määrittää oman sijainnin ja etsiä esimerkiksi ravintoloita, kauppoja ja huoltoasemia. Ohjelma tarjoaa myös navigoinnin paikasta A paikkaan B. Se osaa myös laskea matka-ajan ja milloin ollaan perillä määränpäässä. Kyseessä on siis ihan pätevä ohjelma, joka tuntuu kaatuilujen vuoksi kuitenkin hieman keskeneräiseltä.

Akun kesto

Akun kestosta puhuttaessa on aina erittäin vaikea määritellä, onko se hyvä vai huono, koska kaikki riippuu niin paljon käyttötavoista ja tarpeista. XPERIA X1 -mallin kohdalla uskaltaisin kuitenkin lähteä kehumaan akun kestoa erittäin hyväksi, koska uutukainen tuntui kestävän akun osalta useita päiviä, vaikka sitä käytettiin kohtalaisen paljon. Puhelin ei myöskään näyttänyt kuluttavan paljoa virtaa valmiustilassa, joka on myös erittäin hyvä asia.

Puhelimen hyvästä akun kestosta kuuluu luultavasti suurin kiitos sen BST-41 1500 mAh -akulle, joka on varsin kookas, mutta se tuskin haittaa, jos se auttaa puhelinta pysymään päällä pidempään, kuin älypuhelimet yleensä.

Yhteenveto

Pienten alkuongelmien jälkeen Sony Ericssonin uudesta älypuhelimesta jäi kokonaisuudessaan varsin positiivinen kuva. Kyseessä on ehdottomasti paljon parempi puhelin, kuin yhtiön UIQ-pohjaiset mallit, joita Sony Ericssonilta ollaan totuttu näkemään. Ensisijaisesti XPERIA X1:stä tekee paremman sen vakaampi ja nopeampi käyttöliittymä, joka toimii vain paremmin kuin UIQ. Toki vielä on parannettavaa, mutta suunta on Sony Ericssonin kohdalla ehdottomasti oikea ja odotan mielenkiinnolla yhtiön tulevia älypuhelimia.

Sony Ericsson XPERIA X1 -mallin parhaimpiin puoliin kuuluu ehdottomasti QWERTY-näppäimistö, sähköposti ja muutamalla varauksella paneelikäyttöliittymä, jonka animoineissa on vielä hiomista, mutta on idealtaan hyvä. On mielenkiintoista nähdä, mitä kolmannen osapuolen kehittäjät saavat aikaiseksi paneelikäyttöliittymän osalta.

Itse voisin kuvitella ostavani Sony Ericssonin uutukaisen työpuhelimeksi, koska siihen se sopii ominaisuuksiensa osalta. Puhelin on mainio, jos töissä tarvitsee näpytellä paljon sähköposteja, eikä tietokone ole kokoaikaa nenän edessä. XPERIA X1 tarjoaa myös hyvät sähköpostiominaisuudet ja yhteydet, ja kokonsa puolesta sitä kanniskelee mukana mielellään.

12 kommenttia

 1. Hyvä arvostelu!

  SBP:n Mobile Shell paneeli on aivan ehdoton lisä luuriin ja se kannattaa lataa Sony Ericssonin sivuilta.
  VESKU

 2. Osaatko sanoa mistä löytyy ”alt” näppäin, kun en itse sitä ole mistään löytänyt…lähinnä pocketputtya varten sitä tarvitsee.

 3. ”uutukainen tuntui kestävän akun osalta useita päiviä” Monesta päivästä nyt suunnilleen puhutaan?

 4. Kiitos paljon hyvästä artikkelista.

  Ostin XPERIAn itselleni joululahjaksi toissapäivänä ja olen aika pahasti hukassa laitteen kanssa. Vaikka Windows-kokemusta pöytä- ja palvelinversioista on sentään yli 18 vuotta vuodesta 1990, niin pahasti tökkii silti, kun en ole ennen nähnytkään Mobile-versiota. Tosin enpä ole tätä paljon ennättänyt ihmettelemään kuin lähinnä öisin, jolloin ainakaan minä en ole ihan terävillimmilläni.

  Tällä hetkellä suurin ongelmani on saada osoitekirja vanhasta Nokia E60:sta siirtymään tähän uuteen puhelimeen. Nokian PCSuitella osoitteet siirtyivät kätevästi XP:hen Outlook Expressin WAB-osoitekirjaan, josta sain ne konvertoitua VCF-formaattiin. Kuinka mä saan ne tuupattua XPERIAn kontakteihin ja Outlook Mobileen?

  Nokian ehkä ainoa hyvä ominaisuus oli, kun sähköpostin automaattisen haun sai ajastettua niin, ettei hakua tehdä haluttuna aikavälinä, esim. yöllä. Voiko XPERIAlla tehdä saman? Haluaisin nimittäin, että postit haetaan vain klo 08:00-22:00 välillä, sillä turha niitä on yöllä hakea, jolloin useimmiten nukun (paitsi jos mulla sattuu olemaan uusi puhelin).

  Käytän tätä sinun artikkeliasi varmaan vielä pitkään oppikirjana 🙂

  Terv. Kimmo

 5. Hyvä, että arvostelusta on ollut apua! Käsittääkseni XPERIA X1:ssä ei ole mahdollista laittaa sähköpostihakua niin, että se haetaan automaattisesti ainoastaan tiettynä aikavälinä.

 6. Kimmo: käsittääkseni sähköpostin hakuajastuksen päiväkohtaisiksi pystyy Xperia X1:ssä asettamaan. Windows Mobile-puhelinta ei ole nyt käsillä, mutta muistaakseni tämä tapahtui puhelimen activesyncin asetusten kautta: Start > ActiveSync > Menu > Schedule. Jos ei sieltä löydy, niin Options-valikosta kannattaa myös vilkaista.
  Toivottavasti muistan oikein 🙂

  Kontaktien synkkays onnistuu, jos sinulla on kontaktit jo siirrettynä edellisestä puhelimesta Outlookkiin. Tarvitsee vain puhelimen activesyncistä määritellä (olikohan Options)-asetuksista synkattavaksi myös yhteystiedot.

 7. Jyri: ActiveSync synkkaa ymmärtääkseni vain ”oikeiden” Outlookien ja Exchange-serverin kanssa. Mulla on vain XP Pro SP3 ENU sekä sen mukana tuputettu Outlook Express. OE:n olen joskus ammoin poistanut ja asensin sen vasta nyt takaisin ihan vaan tätä kontaktien siirtoa varten, normaalisti käytän Thunderbirdiä.

  En tiedä, saako mistään _ilmaista_ ”isoa” Outlookia ilman Office-pakettia. Käytän tyytyväisenä OpenOfficea, joten kalliille MS Office-paketille ei ole muuta tarvetta enkä aio sitä hankkia.

  Sain kuitenkin kontaktit _osittain_ siirtymään kopioimalla aiemmin mainitut *.VCF -tiedostot puhelimeen ja klikkailemalla niitä yksi kerrallaan XPERIAn tiedostonhallinnassa. Valitettavasti muunnoksissa katoaa paljon dataa eikä esim. sähköpostiosoitteista siirry kuin työpaikan osoite. Käsitöitä siis riittää vielä, eikä Nokiaa kannata heti heittää roskiin, vaan siitä pitänee vertailla lopullisten tietojen eheys.

  Löysin muutamia keskustelu- ja ohjelmistosaitteja, joista kyllä löytää paljonkin erilaisia ehdotuksia ongelmien ratkaisuun, mutta niiden seulomiseen menee kyllä aikaa. Nyt kuitenkin puhelin ynnä posti toimivat ja kalenteriinkin olen jo jotain onnistunut käsin (nyyh!) laittelemaan, joten kai tästä vielä hyvä tulee, uskoisin.

  Muuten tämä XPERIA tuntuu tällä kokemuksella olevan melko kiva vehje, mutta tottumista se vaatii. Näkökin alkaa jo iän myötä rapistua, mutta enköhän tuon kanssa vielä pärjää ne 2-3 vuotta, minkä laite ehkä kestää.

  t. Kimmo

 8. Xperia ei yhdisty laajakaistamodeemin kautta nettiin,
  puhelin ilmoittaa ,että WI-FI yhteys on muodostettu singnaali neljä tolppaa. mutta sen päällä lukon kuva.
  Mitä teen.

  1. Lukko viittaisi, että WiFi-yhdessä on käytössä salasana… Se pitää tietää, jotta siihen voi yhdistää.

  1. On toki. Arvostelussa on vain käytetty WLAN-termin sijaan WiFi-nimitystä. 🙂

Kommentointi on suljettu!