Nokia aloittaa taas mokkuloiden valmistuksen

Nokialla oli muutamia ”mokkuloita”, joista viimeisin oli vuoden 2002 keväällä julkaistu Nokia D211 joka tuki WLAN- ja GPRS-yhteyksiä. Nyt Nokia aikoo tehdä paluun kyseisille markkinoille. Suomessa ainakin ”mokkulat” ovat suhteellisen suuressa suosiossa, ulkomaiden tilanteesta en tiedä. Kuitenkin oletan, että ulkomailtakin löytyy kysyntää, sillä pelkästään Suomen markkinat eivät riitä kattaman esimerkiksi kehitys- ja valmistuskuluja. Tällä hetkellä markkinoita johtaa kiinalainen Huawei, jonka ”mokkuloita” näkyy myös Suomessa eri operaattoreille brändettyinä.

Nokian comebackistä USB-modeemimarkkinoille kertoi yhtiön laitekomponenttien yksikön johtaja Tapio Markki Reutersille. Markki ei paljastanut oikeastaan muuta kuin vain sen, että ensimmäiset HSPA-yhteyksiä tukevat mallit tulevat markkinoille vuoden 2009 alkupuoliskolla. Näin ollen siis laitteiden hinnat ja tekniset tiedot ovat pimennossa, mutta paljastuvat lähiaikoina.

Tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvioiden mukaan ”mokkuloiden” määrä tulee kasvamaan rajusti. Tutkimusyhtiön mukaan nyt olevasta 20 miljoonasta laitteesta kasvua saadaan ensi vuodeksi 6 miljoonaa laitetta, eli kasvua olisi luvassa 30 prosenttia. Erikoista tilanteessa on se, että matkapuhelinten myyntiennusteita on laskettu, mutta langattomat modeemit jatkavat silti rajussa nousussa.

Nokialla ja Intelillä oli tarkoitus tuoda sisäänrakennettu ”langaton modeemi” markkinoille vuonna 2008, mutta yhteistyö kaatui erimielisyyksiin Intelin tukiessa Wimax-teknologiaa, johon se panostaa jatkuvasti erittäin paljon.

Nokian suuruus matkapuhelinalalla luo vahvan luottamuksen tuleviin ”mokkuloihin”, joten Huawei on saamassa todella pahan kilpailijan. Itse uskon Nokian saavan jonkinlaisen markkinaosuuden mokkuloillaan, mutta markkinajohtajuus tälläkin alalla on hyvinkin mahdollista. Aika näyttää jälleen kerran, miten tilanne kehittyy. Ennen suurempia spekulaatioita katsotaan, millaisia ”mokkuloita” Nokia tuo markkinoille.

Lähde: Reuters

1 kommentti

  1. Ja taas seurataan trendejä niin kovaa vauhtia, että suhina vaan käy. Not!

Kommentointi on suljettu!