iPhone 3G VS HTC Touch HD

Mobileshop.com–sivuston matkapuhelinaiheisessa blogissa on varsin mielenkiintoinen kirjoitus kahden todella hyvän puhelimen vertailusta: Apple iPhone 3G VS HTC Touch HD.

Käydään läpi kohta kohdalta miten tässä vertailussa kävi. Huomautuksena sen verta, että vertailu on vapaasti suomennettu eikä sanasta sanaan.

Näyttö

iPhone 3G: 3.5”, 320×480 resoluutio, 16 miljoonaa väriä.

Touch HD: 3.8”, 480×800 resoluutio, 65000 väriä.

iPhone pistää näytössä lähinnä kampoihin näytön laadukkaan lasimateriaalin ja korkean värimääränsä takia, mutta Touch HD huikean kokoisella 3.8 tuuman näytöllä ja todella isolla resoluutiolla voittaa tämän erän suhteellisen helposti.

Huolimatta pienehköstä värimäärästään Touch HD:n värimaailma näyttää kuitenkin vertailun mukaan hyvältä. Erä siis HD:lle.

Käyttöliittymä

iPhone 3G: iPhone OS

Touch HD: Windows Mobile 6.1 + HTC:n oma Touch Flow -käyttöliittymä

iPhonen käyttöliittymän parhaimmat puolet ovat käytettävyydessä, nopeudessa ja yksinkertaisuudessa. Multitouch-ominaisuus tuo mukanaan helpottavia ja kivoja ominaisuuksia puhelimen käyttämiseen, kuten vaikkapa zoomaus ”nipistämällä” (liu’uttamalla sormia yhteen näytöllä), kineettinen scrollaus valikoissa valikon selausnopeuden perustuessa pyyhkäisyn voimakkuuteen.

Touch HD:n kosketusnäytöllisessä puhelimessa on myös samankaltaisia ominaisuuksia, puhelimen oman Touch Flow-käyttöliittymän perustuessa myös isoihin ja selkeisiin painikkeisiin ja ottaessaan vastaan myös pyyhkäisyjä. Ainoastaan Multitouch puuttuu. Vertailun mukaan Touch HD:n käyttöliittymän ulkoasu ja yleistunne on parempi, mutta iPhonen käyttöjärjestelmä on taas nopeampi ja selkeämpi. Erä menee iPhonelle.

Internetin käyttäminen

iPhonen Safari-selain on hyvä. Se on helppokäyttöinen, hauska ja intuitiivinen käyttää. iPhonen käyttäjät ovatkin aina kehuneet, kuinka Safari-selain onkin paras keksintö heti viipaloidun leivän jälkeen.

Safari-selaimen erinomaisuudesta huolimatta Touch HD ei joudu häpeämään tällä osa-alueella. Puhelimen Opera Mobile –selain pistää hyvin kampoihin, sisältäen myös samanlaisia ominaisuuksia kuin Safarikin. Testin mukaan Opera Mobile tuntui lataavan kuitenkin sivut aavistuksen verran nopeampaa kuin Safari, joten ominaisuuksien ollessa tasan ratkaisee nopeus: Erä HTC:n puhelimelle.

Kamera

iPhonen 2 megapikseliä vs HD:n 5 megapikseliä. Ero kuvanlaadussa on huikea jälkimmäisen hyväksi. Kuitenkaan kumpaakaan puhelinta ei voi kehua poikkeuksellisen hyväksi kamerapuhelimeksi, koska salamat puuttuvat. Erä HD:lle.

Kuvien katselu

Kuvien katselu on iPhonella miellyttävää. Nopeus on loistava ja navigointi kuvien välillä toimii hyvin. iPhonen MultiTouch –ominaisuuksien ansiosta zoomaukset toimivat hyvin, ja kuvien vierittäminen zoomaustason ollessa korkeakin onnistuu jouhevasti. Kuvan vaihto zoomauksen ollessa päälläkin onnistuu salamannopeasti.

HTC:n Touch HD:n yrittää tehdä kuvien selaamisesta vieläkin hiukan hauskempaa erilaisilla pyyhkäisymenetelmillä. Esimerkiksi kuvien selaaminen tapahtuu liuttumalla sormeanäytöllä vaakasuunnassa, jolloin ruudulla on viuhkamuodossa minikuvat, ns. thumbnailit. Kuvan kokoruututilaan saamiseksi pitää pyyhkäistä taas näyttöä pystysuunnassa. Tämä koettiin testissä hiukan epäselkeäksi ja sekaannuttavaksi menetelmäksi. Erä iPhonelle.

Tekstin syöttäminen

Molemmista puhelimista puuttuu fyysinen näppäimistö, joten virtuaalinen näppäimistö on vertailun aiheena. Arvostelija koki tekstin kirjoittamisen iPhonella hiukan vaikeakäyttöiseksi, koska kosketuksentunnistus ei tuntunut toimivat ihan niin hyvin kuin pitäisi. Arvostelija toteaa myös, että ajan myötä kirjoitaminen varmastikin alkaa luonnistumaan paremmin.

Kirjoittaminen Touch HD:llä onnistui helpommin. Syynä olivat isommat näppäimet, jotka koettiin paljon helpoimmiksi käyttää ja vähemmän virhepainallusherkiksi. Käsikirjoituksen tunnistus toimi jopa yllättävän hyvin ja vielä kun kopio & liitä -toimintokin löytyi, on voittaja selviö. Erä HD:lle.

Musiikintoisto

HTC:n puhelimessa on varsin hyvä musiikintoisto-ohjelma. Näyttöä ”pyyhkäisemällä” pystyt vaihtamaan albumia ja valitsemaan kappaleen. Äänenlaatu on testaajan mukaan ihan ok.

iPhonen äänenlaatu ei vakuuttanut. Samaa ongelmaa on koettu olevan myös jokaisessa iPodissakin, jota testaaja on käyttänyt. Mutta kuitenkin, äänenlaadun ollessa välttävä, sisäänrakennettu iTunes-tuki pelastaa tilanteen antaen käyttäjälle mahdollisuuden ostaa ja ladata kappaleita suoraan puhelimeen. Myös muu käytettävyys on huipputasoa iPodeista tutun käyttöliittymän takia. Erä huonohkosta äänenlaadusta huolimatta iPhonelle.

Ladattavat ohjelmistot ja sovellukset

Applen App Store tarjoaa iPhonelle todella laajan valikoiman erilaisia ohjelmia. App Storesta löytyy kyllä todella hyviä sovelluksia, mutta varjopuolena ohjelmistojen valtavan määrän takia on hyvien sovellusten vaikeahko löytäminen.

Touch HD:ssä on Windows Mobile-käyttöjärjestelmä, johon voit myös asentaa ohjelmistoja. Saatavilla on todella laaja skaala huippusovelluksia esimerkiksi Pocket Officesta toimiviin pikaviestisovelluksiin.

iPhone vie kuteinkin App Storen avustuksella tämän erän.

Yleistuntuma ja hyödyllisyys

Arvostelun mukaan Touch HD:tä käyttäessä ei ole epäilystäkään etteikö kyseessä olisi todella tehokas high-end –puhelin. Puhelinta käyttäessä tulee sellainen tunne, että käsissä on voimaa tihkuva väline, joka tekee kaiken jonka haluat, ja tekee sen todella hyvin.

Vaikkakin iPhone 3G on kiva ja tyylikäs puhelin, se ei kuitenkaan tunnu ihan niin hyvältä välineeltä kuin Touch HD, kun ajatellaan sitä pelkästään puhelimena.

Lopputulos

Voitto HTC Touch HD:lle erin 5-4.

Arvostelija huomauttaa, että kyseessä on niukka erävoitto ja joka tapauksessa pitää muistaa, että puhelin valitaan aina käyttäjän mukaan, eli sellainen joka tuntuu itsellensä oikealta. Mikäli haluat puhelimen, joka on epäilemättä hauskempi käyttää, valintasi on iPhone.

Tällaiseen tulokseen siis Mobileshop.comin matkapuhelinaiheinen blogi päätyi. Kommentteja jutusta ja keskustelua aiheesta toivotaan. Ainakaan minä en arvostelijan kanssa ole ihan samaa mieltä, mutta pääosin kuitenkin samoilla linjoilla.

Ensi vuonna onkin varsin mielenkiintoista nähdä, mitä malleja HTC tuo markkinoille. Itse olettaisin Touch HD:n näppäimistöllisen mallin julkistettavan heti alkuvuodesta, koska onhan HTC valmistanut jo Sony Ericssonillekkin lähes vastaavan puhelimen.

Eikä unohtaa voi myöskään Applen seuraavaa iPhonea. Netissä onkin liikkunut joitakin spekulaatioita, että seuraava iPhone julkistetaan ensi vuonna ja näytössä olisi pikseleitä 800×480, eli saman verran mitä HTC:n valmistamissa Touch HD:ssä ja XPERIA X1:ssäkin.

1 kommentti

  1. Sen verran pitää HD:ta kehua, että Windows Mobilessa tulee Office Mobile 6.1 (ei Pocket Office) mukana esiasennettuna. Eli se sisältyy puhelimen hintaan. Office Mobilessa on Word ja Excel Mobile, joilla voi editoida tiedostoja. Lisäksi voi katsella PowerPointeja. Officeen kuuluu tietysti myös Outlook joka tukee HTML-emaileja ja OneNote muistiinpanojen tekoon ja siirtoon PC:lle.

    VESKU

Kommentointi on suljettu!