Nokia luottaa ykköspaikkaan talouskriisistä selviämisessä

Nokia 5800 XpressMusic

Nokia kertoi jo aiemmin, että yhtiössä uskotaan talouskriisin vaikuttavan matkapuhelinmyyntiin, mutta näkymiä pidettiin siitä huolimatta parempana, kuin kilpailijoilla. Yhtiö jopa sanoi, että tavoitteena on nousta kosketusnäyttöpuhelinten markkinajohtajaksi vuoden 2009 aikana. Nokialla on siis selvät suunnitelmat tälle vuodelle.

Täysin ongelmitta maailman suurinkaan matkapuhelinvalmistaja ei vuoden 2008 lopusta selvinnyt. Yhtiö joutui nimittäin toteamaan, että markkinaosuus laskee vuoden 2008 kolmannen neljänneksen aikana verrattaessa saman vuoden toiseen neljännekseen. Syy markkinaosuuden laskuun oli yhtiön mukaan kilpailijoiden harrastama kova hintakilpailu.

Nokia arvio, että matkapuhelinmyynti laskee vuonna 2009 viisi prosenttia tai enemmän. Kyseessä olisi ensimmäinen lasku kahdeksaan vuoteen, joten markkinoiden tilanne on selvästi muuttumassa. Markkinat ovat nimittäin kasvaneet lähes 15 vuotta yhteen menoon. Ainut lasku nähtiin siis vuonna 2001.

Talouskriisistä huolimatta Nokian toimitusjohtaja, Olli-Pekka Kallasvuo, uskoo, että yhtiön asema on huomattavasti kilpailijoitaan parempi. Nokian etuna markkinoilla on se vahva myynti. Se myi vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä 118 miljoonaa puhelinta, joka on lähes yhtä paljon, kuin sen neljän pahimman kilpailijan myynti yhteensä: Samsung, Sony EricssonMotorola and LG.

Kallasvuon mukaan vaikeina aikoina kilpailijoita paremmin selviävät ne, jotka ovat hyvässä kunnossa. Hänen mukaansa Nokian kilpailijat tulevat kohtaamaan rajoituksia, eivätkä voi välttämättä tehdä kaikkea haluamaansa.

Yhtiössä on myös vahva usko markkinaosuuden nousuun. Tavoitteena on nostaa sekä kokonaismarkkinaosuutta että markkinaosuutta älypuhelimissa. Yhtiö menetti hieman asemiaan älypuhelimissa viime vuoden lopulla. Sen markkinoita söivät muun muassa Apple ja RIM.

Nokian vahvuutena markkinoilla on ollut Kallasvuon mukaan se, että yhtiöllä on puhelimia kaikissa hintaluokissa. Sen avulla Nokia pystyy mukautumaan markkinatilanteeseen paremmin, kuin esimerkiksi valmistaja, jolta puuttuu halvemman hintaluokan mallit kokonaan.

Lähde: Financial Times