Apple iPhone vs. Palm Pre vs. T-Mobile G1

iPhone, Pre, G1

Gizmodo on tehnyt pienehkön, mutta varsin kiinnostavan vertailun kolmen tämän hetken ehkäpä mielenkiintoisimman kosketusnäyttöpuhelimen välillä. Kuten kuvasta näkyy, niin kyseessä ovat siis Applen iPhone 3G, Palmin hiljattain julkaistu Pre-puhelin ja Google Androidiin perustuva T-Mobile G1.

Alle olen vapaasti suomentanut jokaisen kohdan keskeisimmät seikat.

1. Multi-Touch-näyttö / eletoiminnot: Kaikki kolme puhelinta pystyvät rautansa puolesta hyödyntämään monikosketusta, mutta siitä huolimatta tuki monikosketukselle löytyy ainoastaan iPhonesta ja Palm Prestä. Palmin uutukainen on lisäksi varustettu näytön alapuolella olevalla eletoimintoalueella, joka mahdollistaa puhelimen käytön helposti yhdellä sormella, ilman että näyttöön tarvitsee koskea. G1 jää selvästä taka-alalle, joten pisteet menevät iPhonelle ja Prelle.

2. Moniajo: iPhonen suurimpia miinuksia on ollut kunnollisen moniajon puute. Mukana tulevat ohjelmat voivat pyöriä taustalla, mutta App Storesta ladattavia ohjelmia voi käyttää vain yksi kerrallaan. Tässä suhteessa T-Mobile G1 on selvästi iPhonea edellä, mutta Gizmodo huomauttaa, että Palm Pre on ensimmäinen mobiililaite, jonka käyttöjärjestelmän kehityksessä on otettu moniajo huomioon heti alkumetreillä. Voiton vie tässä osa-alueessa Palm Pre.

3. Laitteisto: Vertailussa olevista puhelimista Gizmodo rankkaan näyttävimmäksi iPhonen. Sivuston mukaan yksikään QWERTY:llä varustettu kosketusnäyttöpuhelin ei ole vielä pystynyt voittamaan Applen älypuhelinta ulkonäössä. 

4. Kehitysympäristö: Palmin uudelle WebOS-käyttöjärjestelmälle ohjelmien kehittäminen kuulostaa helpolle, koska käytössä ovat HTML, CSS ja JavaScript. Käytännössä mobiiliohjelmien kehittäminen ei ole kuitenkaan koskaan aivan yksinkertaista. On kuitenkin vaikea arvioida vielä, miten Palm tulee pärjäämään avoimelle Androidille ja iPhonelle, jonka kehitysympäristö on tuttu Mac OS X -kehittäjille. Gizmodo nostaa kehitysympäristön osalta ykköseksi Palmin uutukaisen, koska monille HTML, CSS ja Javascript ovat jo entuudestaan tuttuja, joten potentiaalisia koodaajia on siis paljon. Gizmodo uskoo kuitenkin suurimman osan kehittäjistä keskittyvän iPhoneen.

5. Web-ominaisuudet: Palm Pre on kehitetty toimimaan useiden suosittujen nettipalveluiden kanssa ja näin ollen sillä on selvä etulyöntiasema kilpailijoihinsa nähden. Se toimii hyvin yhteen esimerkiksi FaceBookin ja GMailin kanssa. Uutukaisen viestisovellus osaa myös näyttää sähköpostit, pikaviestit ja tekstiviesti yhdessä ja samassa ikkunassa. Pisteet menevätkin siis Palmin Pre-puhelimelle.

6. Ohjelmistokauppa / Kehittäjäyhteisö: Älypuhelin on ainoastaan niin hyvä kuin ohjelmisto, joka siinä pyörii. Palmilta on tulossa oma ohjelmistokauppa, mutta esimerkiksi siellä myytävien ohjelmien hinnoittelusta ei tiedetä vielä mitään. Yhtiö kommentoi, että ohjelmien hyväksymisprosessissa ei aiota toistaa Applen tekemiä virheitä, mutta jonkinlaisen testin kaikki ohjelmat tulevat käymää turvallisuussyistä läpi. Androidilla on myös oma kauppa, joka ei ole kuitenkaan lähtenyt vielä samanlaiseen nousuun, kuin esimerkiksi Apple App Store. Voitto menee Applelle muutamista ongelmista huolimatta.

7. Langaton lataus: Pisteet vie Palm Pre, koska se  on näistä ainut, joka tukee langatonta lataamista.

8. Verkko: Tämä kohta ei oikeastaan koske meitä suomalaisia, koska vertailussa on huomioitu Yhdysvalloissa toimivat verkot. Pre tulee saataville yksinoikeudella Sprint-operaattorin kautta, iPhonen saa AT&T:n kautta ja T-Mobile G1 löytyy nimensä mukaisesti T-Mobilen valikoimista. 

9. Näppäimistö: Fyysinen QWERTY-näppäimistö on edelleen luultavasti se paras vaihtoehto ja sen valitsee suurin osa kuluttajista. Kosketusnäytön kautta käytettävä näppäimistö tulee tosin koko ajan paremmaksi ja Gizmodon pisteet menevätkin iPhonelle. Toimittaja huomauttaa kuitenkin, että tässä kohtaa kyse on makuasiasta

10. Kamera: Tällä osa-alueella pisteet vie Palm Pre, josta löytyy kolmen megapikselin kamera, joka on varustettu LED-salamalla.

11. Akku: iPhone saa moitteita, koska sen akkua ei voi vaihtaa itse. Pisteet vie siis Pre.

12. Kopio-liitä-ominaisuus: Prestä ja G1:stä löytyy kopioi-liitä-ominaisuus, joten iPhone on ainut, josta se puuttuu. Pisteet siis Palmille ja G1:lle.

13. Nettiselain: Kaikkien kolmen puhelimen nettiselaimet ovat Webkit-pohjaisia, josta on tullut viime aikoina mobiiliselaimien yleinen standardi. Näkemänsä perusteella Gizmodo nostaa iPhonen ja Pren ohi Android-pohjaisen T-Mobile G1 -puhelimen.

Alkuperäinen juttu löytyy täältä.

3 kommenttia

  1. ”Sivuston mukaan yksikään QWERTY:llä varustettu kosketusnäyttöpuhelin ei ole vielä pystynyt voittamaan Applen älypuhelinta ulkonäössä.”

    Se omppu on niiiiiin ihQ. lol

  2. 13. Nettiselain

    ”Gizmodo nostaa iPhonen ja Pren ohi Android-pohjaisen T-Mobile G1 -puhelimen”

    mikä siis oli paras?

Kommentointi on suljettu!