TeliaSonera avaa 4G-verkot ensi vuonna

TeliaSonera kertoo aikeistaan avata maailman ensimmäisenä mobiilioperaattorina seuraavan sukupolven matkapuhelinverkot ensi vuonna. Uusi tekniikka tunnetaan nimellä lte-verkko (long term evolution), mutta sitä kutsutaan myös tutummin 4G:ksi. Uusi verkko tarjoaa teoriassa jopa 100 megabitin tiedonsiirtonopeuden.

Suomessa uusista nopeuksista ei päästä nauttimaan ainakaan ensimmäisten joukossa, koska lupia ei täällä ole vielä jaettu. Suomessa 4G-lupia jaetaan aikaisintaan elokuussa, mutta mitään varmaa ei ole vielä lyöty lukkoon. TeliaSonera tuleekin Suomessa panostamaan ensin 3G-verkkonsa HSDPA- ja HSUPA-päivityksiin, joilla tiedonsiirtonopeutta voidaan nostaa kolmannen sukupolven verkoissa entisestään.

Uudet 4G-verkot tulevat aukeamaan ensin Norjassa ja Ruotsissa, joissa verkkoluvat on jo jaettu. Norjassa verkko aukeaa ensi Oslossa ja Ruotsissa Tukholmassa. TeliaSonera uskoo kuitenkin, että neljännen sukupolven matkapuhelinverkko tulee laajenemaan nopeasti Baltian maihin ja Suomeen.

TeliaSonera uskoo, että lte-verkkoja tullaan ensimmäisenä hyödyntämään kannettavissa tietokoneissa USB-mokkuloiden ja datamodeemien kautta.

Lähde: Tietokone