Nokian tulos heikkeni – Markkinaosuus laskussa

Nokia N97 auki

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia kertoi tänään julkisuuteen viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksensa, joka laski niin liikevaihdossa mitattaessa että kappalemääräistä myyntiä katsottaessa.

Nokian liikevaihto oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 12,7 miljardia euroa. Laskua tuli 19 % vuoden 2007 viimeiseen neljännekseen verrattuna. Yhtiö arvio myyneensä kaikkiaan 305 miljoonaa laitetta loppuvuonna, joka 9 % vähemmän kuin vuoden 2007 viimeisellä neljänneksellä ja 2 % vähemmän kuin vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä.

Nokian osakekohtainen tulos ennen kertaluontoisia eriä oli 0.26 euroa. Vuoden 2007 viimeisellä neljänneksellä osakekohtainen tulos oli 0.48, joten laskua tuli lähes 46 prosenttia.

Yhtiön markkinaosuus on parhaimmillaan pyörinyt 40 prosentissa, mutta vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä Nokia arvio osuudekseen maailman matkapuhelinmarkkinoista 37 prosenttia. Koko viime vuoden arvioitu markkinaosuus on 39 prosenttia.

Nokian matkapuhelinten keskihinta jatkoi edelleen laskua, vaikka ei enää niin kovasti kuin ennen. Puhelinten keskihinta oli 71 euroa. Vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä keskihinta oli euron suurempi.

”Makrotaloudellinen toimintaympäristö on heikentynyt viime viikkoina erittäin nopeasti, ja kuluttajien vielä entistäkin heikompi luottamus, ennätykselliset valuuttakurssivaihtelut ja luotonsaantimahdollisuuksien heikentyminen vaikuttavat edelleen toimialaamme”, kommentoi tulosta Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Yhtiössä arvioidaan, että matkapuhelinten kappalemääräinen myynti tulee laskemaan vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2008 viimeiseen neljännekseen verrattuna enemmän kuin ensimmäisen neljänneksen kausiluonteinen lasku edellisestä vuosineljänneksestä on ollut viime vuosina. Nokia arvio markkinaosuutensa pysyvän alkuvuonna viime vuoden lopun lukemissa, mutta yhtiö tavoittelee markkinaosuuden kasvattamista vuonna 2009.

Nokia tuloksen tarkat tiedot löytyvät yhtiön tulosjulkistuksesta.

1 kommentti

Kommentointi on suljettu!