Nokian markkinaosuus laski älypuhelimissa

Heikko maailmantalouden tilanne on rokottanut useimpia matkapuhelinvalmistajia ja esimerkiksi Nokia arvio vuoden 2009 näkymänsä varsin huonoiksi. Yhtiön tilanne markkinoilla on kuitenkin vakaa hyvän markkinaosuuden johdosta, mutta Nokian tilanteessa on havaittavissa hieman muutoksia. Tutkimusyhtiö Strategy Analytics arvio nimittäin, että Nokian markkinaosuus on kokenut kovan kolauksen älypuhelimissa, joka on ollut perinteisesti yhtiölle hyvää aluetta.

Tutkimusyhtiö laskee Nokian osuuden loka-joulukuussa 2008 olevan älypuhelimissa enää 31 prosenttia. Suuresta pudotuksesta kertoo se, että vielä vuotta aiemmin yhtiön markkinaosuus älypuhelimissa oli peräti 47 prosenttia.

Yhtenä pudotuksen syynä voitaneen pitää yhtiön hidasta heräämistä kosketusnäytöllisten puhelinten markkinoille. Useat kilpailijat ovat tuoneet markkinoille jo pidemmän aikaa kosketusnäyttöpuhelimia, mutta Nokia sai omansa markkinoille vasta viime vuoden lopulla. Hyvä uutinen on, että Nokia 5800 XpressMusic -kosketusnäyttöpuhelin on otettu markkinoilla vastaan varsin hyvin. Sen toimitukset ylittivät juuri miljoonan kappaleen rajapyykin.

Mielenkiintoista nähdä, miten Nokian markkinaosuus älypuhelimissa tulee kehittymään tämän vuoden aikana. Toivoa paremmasta varmastikin on, koska yhtiöllä on luultavasti tulossa tänä vuonna markkinoille useita kosketusnäyttöpuhelimia. Varmaa on ainakin se, että Nokia N97 -lippulaiva malli tulee myyntiin tänä vuonna.

Lähde: Tietokone