Nokian ylivalta Suomessa ällistyttävää – Hallinnassa 90 prosenttia markkinoista

Nokia N77 kädessä

Nokia on selvä ykkönen Suomen matkapuhelinmarkkinoilla. Se ei varmaankaan ole kovinkaan monelle yllätys, mutta se, kuinka ylivoimainen Nokia todella on Suomessa, voi tulla joillekin yllätyksenä. Teknillinen korkeakoulu on Momi-projektissaan selvittänyt, minkä valmistajan matkapuhelimilla Suomessa puhutaan. Sen perusteella voidaan sanoa Suomen todellakin olevan niin sanottu Nokialandia ja ei ole yhtään ihme, miksi uudet matkapuhelinvalmistajat eivät ole ensimmäisenä ryntäämässä uusien malliensa kanssa Suomeen.

Tutkimuksen mukaan 90 prosenttia Suomen matkapuhelinverkossa käytetyistä puhelimista on Nokian valmistamia. Muille valmistajille jää siis jaettavaksi vaatimattomat 10 prosenttia. Nokian perässä tulee Samsung 4.6 prosentin osuudella ja Sony Ericsson, joka on haalinut Suomen markkinoista 3.4 prosenttia. Molemmat ovat onnistuneet kasvattamaan markkinaosuuttaan vuodesta 2007, mutta lähinnä muiden kuin Nokian kustannuksella.

Suomen suosituin matkapuhelin vuonna 2008 oli Nokia 1100, joka on peruspuhelin, josta ei löydy esimerkiksi edes värinäyttöä. Toista sijaa pitää vanha klassikko Nokia 3310 ja ensimmäinen 3G-puhelin suosituimpien puhelinten listalla löytyy sijalta yhdeksän, jota hallitsee Nokia N73. Kärkipäätä hallitsevat yleisesti Nokian halpamallit ja ensimmäinen muun valmistajan puhelin löytyy vasta sijalta 67.

Tutkimus osoittaa myös, että vuonna 2008 kosketusnäyttöpuhelin oli Suomessa vielä erittäin harvinainen kapistus. Myydyistä puhelimista ainoastaan 0.2 prosenttia oli varustettu kosketusnäytöllä. Luku on tuplaantunut vuodesta 2007, mutta perinteinen numeronäppäimistö hallitsee edelleen 95 prosenttia Suomen markkinoista.

Tutkimuksesta puuttuu ikävä kyllä kokonaan Applen iPhone 3G, koska sen myyntilukuja ei ole saatu Soneralta, joka myy puhelinta Suomessa yksinoikeudella.

1 kommentti

Kommentointi on suljettu!