Ensimmäinen SAR-arvon ylittävä kännykkä löytyi Hollannissa

Samsung puhelin logo

Hollannin viestintäviranomainen on havainnut ensimmäisen matkapuhelimen, joka ylittää EU:n säteilyarvorajan. Kyseisen ”kunnian” saa Samsungin SGH-C450 -malli, jonka SAR-arvo on 2,99 W/kg. EU:ssa SAR-arvon raja on 2 W/kg, joten SGH-C450 ylittää rajan lähes puolella sallitusta määrästä. Samsungin mukaan SAR-arvon ylitys koskee vain tiettyä erää, joka on tullut myyntiin syyskuun alussa. Vaikka arvon ylittymisestä ei pitäisi koitua tälläkään ylitysarvolla varaa, on Samsung päättänyt vetää tuotteen pois markkinoilta ja pyytää käyttäjiä palauttamaan vialliset tuotteet takaisin.

STUK:in (Säteilyturvakeskus) saamien tietojen perusteella kyseinen Samsungin malli ei ole ollut myynnissä Suomessa tai muissa Pohjoismaissa, joten suomalaisten ei todennäköisesti tarvitse huolestua tästä. Jos kuitenkin sinulla on kyseinen puhelinmalli, Samsungin sivuilta voi tarkastaa kuuluuko kyseinen kappale vialliseen erään.

Yhteensä SAR-arvoja on tutkittu kuusi vuotta ja tämä on ensimmäinen kerta, kun SAR-arvo tuona aikana ylitetään. STUK on mitannut yhteensä yli 80 matkapuhelinmallia, joista yksikään ei ole ylittänyt SAR-arvoja. STUK:in mittaamat puhelimet  ja niiden SAR-arvot löytyvät STUK:in nettisivuilta.

Lähde: Säteilyturvakeskus (STUK)