Matkapuhelinmyynti laski lähes 13 prosenttia viime vuoden lopulla

SE matkapuhelin nainen

Matkapuhelinvalmistajille vuoden viimeinen neljännes on joulun vetämänä myynnin kannalta yleensä sitä parasta aikaa. Näin ei kuitenkaan ollut viime vuonna. Matkapuhelinmyynti laski nimittäin vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä 12.6 prosenttia verrattaessa vuodentakaiseen. Huono taloustilanne on siis selvästi vaikuttanut jo myös matkapuhelinvalmistajiin.

IDC:n lukujen mukaan vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä toimitettiin kaikkiaan 289 miljoonaa puhelinta. Vuoden 2007 viimeisen neljänneksen aikana sen sijaan myytiin 330.8 miljoonaa laitetta, joten matkapuhelinten menekki on selvästi huonontunut.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2008 oli myynnin kannalta kuitenkin parempi kuin vuosi 2007, vaikka loppuvuosi sujuikin laskussa. Markkinat kasvoivat vuonna 2008 3.5 prosenttia vuodentakaiseen verrattaessa.

Nokia myi loppuvuonna 113.1 miljoonaa puhelinta, jolla yhtiölle lohkeaa 39.1 prosentin markkinaosuus. Toisena tulee Samsung 52.8 miljoonan myydyn puhelimen kanssa. Sen perässä tulevat järjestyksessä LG, Sony Ericsson ja Motorola, joiden myyntiluvut ovat 25.7, 24.2 ja 19.2 miljoonaa. Muut valmistajat, joihin kuuluvat muun muassa Apple, RIM ja HTC saivat myytyä vuoden 2008 viimeisen neljänneksen aikana 54 miljoonaa puhelinta.

Vuoden 2009 suhteen valmistajien odotukset eivät ole kovinkaan korkealla. Esimerkiksi Nokia arvio tulostiedotteessaan, että matkapuhelinten kappalemääräinen myynti tulee laskemaan vuonna 2009.