iPhone 3G arvostelu [OSA 2/2]

iPhone 3G App Store

MobiiliBlogin ensimmäinen osa iPhone 3G arvostelusta julkaistiin tammikuun alussa. Siinä keskityimme enemmän puhelimen yleisiin ominaisuuksiin, kuten käyttöliittymän toimintaan ja kameraan. Käsittelimme myös puhelimen rakennetta arvostelun ensimmäisessä osassa.

Nyt on tullut aika julkaista arvostelun toinen osa, jossa perehdymme iPhone 3G:n mukana tuleviin ohjelmiin ja App Store -palvelun ohjelmistotarjontaan. Puhelimen mukana toimitetaan tukku perusohjelmia, kuten Safari-nettiselain, Mail-sähköpostiohjelma, kalenteri, laskin, muistio ja yhteystiedot. Mukana tulevat myös Google Mapsiin pohjautuva Kartat-ohjelma ja YouTube-sovellus, jonka kautta pääsee käsiksi YouTube-videoihin, vaikka puhelimesta Flash-tuki puuttuukin.

Kaikkien mukana tulevien ohjelmien käyttö on varsin sulavaa. Satunnaisia kaatuiluja aiheuttaa lähinnä Safari, joka sammuu joskus itsestään tai menee jumiin. Muiden sovellusten kanssa en ole juurikaan törmännyt ongelmiin.

Mukana tulevien sovellusten lisäksi iPhoneen on tarjolla tuhansia muita ohjelmia, joihin pääsee helposti käsiksi puhelimen kotinäkymästä löytyvän App Store -kuvakkeen kautta. App Store on palvelu, josta käyttäjät voivat ladata ilmaisia ja maksullisia sovelluksia puhelimeensa muutamalla ruudun näpäytyksellä. App Storeen päätyvät sovelluksen joutuvat käymään läpi Applen tarkastuksen, joten aivan turhat ohjelmat sinne eivät pääse. Applen lisenssiehtojen takia aivan kaikki hyödyllisetkään sovellukset eivät ole palveluun aina päässeet.

Sähköposti

iPhonen mukana tuleva Mail-sähköpostiohjelma tarjoaa hyvän käytettävyyden ja kaikki perusominaisuudet, joita sähköpostiohjelmalta nykypäivänä odotetaan. Sähköpostitilien luominen on helppoa, varsinkin jos käytöstä löytyy esimerkiksi GMail-, Mobile Me- tai Yahoo Mail -tunnus. Ohjelmasta löytyy myös Microsoft Exchange -tuki.

iPhone 3G Mail

Useimpien ei kuitenkaan tarvitse sähköpostitilejä lähteä naputtelemaan iPhoneen, koska tilit voi helposti synkronoida Macissä Mail-ohjelmasta tai PC:ssä voi tuoda Outlookissa olevat tunnukset suoraan puhelimeen. Tilien synkronointi onnistui omalla kohdalla ilman ongelmia, eikä tilien luomiseen tarvinnut näin ollen käyttää yhtään aikaa.

iPhonen sähköpostiohjelman ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa mahdollisuus hakea uudet viestit manuaalisesti tai automaattisesti tietyin väliajoin. Uutukainen tukee myös Push-ominaisuutta, jossa viestit lähetetään puhelimeen suoraan palvelimelta, jolloin uudet sähköpostit saapuvat ilman suurempia viiveitä.

Ohjelma miinuspuolena voitaneen mainita, että viestejä ei voi lukea vaakatasossa. Ohjelma ei tue siis ollenkaan kiihtyvyysanturia. Viestejä ei voi myöskään kirjoittaa vaakatasossa, jota osa käyttäjistä on moittinut kovasti.

Positiivisia puolia ovat sen sijaan mahdollisuus luoda helposti uusi yhteystieto saapuneen sähköpostin tietojen avulla tai lisätä viestissä oleva sähköpostiosoite muutamalla klikkauksella jo olemassa olevaan yhteystietoon. Ohjelmalla aukeaa myös ongelmitta PDF-liitetiedostot ja kuvat.

Nettiselain

Nettiselaimen tehtävää iPhonessa hoitaa Safari, joka on käytettävyydeltään varsin yksinkertainen, mutta on siitä huolimatta yksi tämän hetken parhaista mobiiliselaimista. Sen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa suosikit, Google-hakupalkki ja mahdollisuus jättää sivuja pyörimään taustalle auki. Safari tukee myös kiihtyvyysanturia, joten sivut pyörähtävät automaattisesti puhelinta käännettäessä.

iPhone 3G Safari

Selaimen huonoja puolia ovat Flash-tuen puute ja satunnaiset kaatumiset. Muilta osin selain hoitaa tehtävänsä hyvin ja Flash-tuen puutekaan ei ole niin suuri ongelma, koska iPhonesta löytyy erillinen YouTube-sovellus, jonka avulla pääsee käsiksi palvelussa oleviin videoihin. Sivut myös näkyvät hyvin ja renderöityvät oikein, joka ei ole suurikaan yllätys, koska selain perustuu paljon käytettyyn WebKit-selainalustaan.

iPhone 3G Safari

Safarin parhaita puolia ovat yksinkertainen käytettävyys ja helppo selaimen kohdentaminen sivustolla olevaan kiinnostavaan sisältöön. Sivustoa voi selata sormea vetäisemällä ja zoomata kahta sormea käyttäen. Kenties paras ominaisuus on automaattinen kohdentaminen tekstiin tai kuvaan, kun haluttua kohtaa ruudulla näpäytetään kaksi kertaa.

Kalenteri

iPhonen kalenteri ei tarjoa suurempia yllätyksiä. Sen hallinta tapahtuu suurimmaksi osaksi tietokoneella ja ensimmäisellä kerralla kun puhelin liitetään tietokoneeseen, kalenteritiedot tuodaan puhelimeen. Macillä tiedot tulevat iCal-ohjelmasta ja Windowsilla Outlookista.

iPhone 3G kalenteri

Kalenteri tarjoaa luettelo-, päivä- ja kuukausinäkymät. Joukosta puuttuu kokonaan viikkonäkymä, joka olisi ihan toivottava lisä.

Puhelimen kautta kalenteriin voidaan luoda uusia merkintöjä ja luonnollisesti poistaa niitä. Käyttäjä ei voi kuitenkaan tehdä esimerkiksi uusia kalenteriryhmiä, vaan ne tulee luoda esimerkiksi iCal-ohjelmalla ja synkronoida sitten iPhoneen.

Uuteen kalenterimerkintää voi lisätä otsikon, sijainnin, alkamisajan, päättymisajan, muistutuksen ja lisätietoa merkinnästä huomautuskohtaan. Merkinnän voi myös laittaa toistumaan esimerkiksi joka päivä tai joka viikko. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että toistolle voi valita päättymispäivän, joten tietyn tapahtuman loppumisesta ei tarvitse erikseen huolehtia, koska sen voi valmiiksi määritellä tietoihin.

Kalenteri ei ole ominaisuuksiltaan ehkä se kaikkein kattavin, mutta selkeydessä ja käytettävyydessä se hakkaa monien muiden älypuhelimien kalenterit.

YouTube-sovellus

Puhelimesta ei löydy flash-tukea, mutta se ei tarkoita etteikö iPhone 3G:llä pääsisi käsiksi YouTube-palvelun tarjoamiin videoihin. Apple on yhteistyössä YouTuben kanssa työstänyt sovelluksen, joka tarjoaa selkeän käyttöliittymän ja pääsyn palvelun videoihin. iPhonen YouTube-sovellus tarjoaakin huomattavasi paremman YouTube-kokemuksen kuin monet muut älypuhelimet, joista löytyy flash-tuki, mutta joissa joutuu palvelua käyttämään nettiselaimen kautta. Videoiden katseluun tarvitsee vähintään EDGE-yhteyden, mutta kuvanlaatu selvästi parempi, jos käytössä on WiFi-yhteys.

iPhone 3G YouTube

Sovelluksen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa hakutoiminto, suosikit ja mahdollisuus selata suositumpia videoita. Suosikit on erittäin hyvä toiminto, koska sen ansiosta omia suosikkeja ei tarvitse joka kerta etsiä haun kautta uudelleen, vaan ne löytyvät helposti suosikit-painikkeen takaa.

Laskin, muistio ja sää

iPhone 3G laskin

Puhelimesta löytyy valmiina muutamia perussovelluksia, jotka ovat tuttuja useimmista älypuhelimista. Mukana tuleva Laskin on varsin hauska ohjelma, koska sen käyttö tuntuu lähes samalta kuin käytössä olisi perinteinen taskulaskin. Näppäimet ovat isoja ja niihin osuu helposti. iPhonen ollessa pystyasennossa laskin tarjoaa kaikki perustoiminnot, kuten plus-, miinus- ja kertolaskut. Vaativampia toimintoja kaivattaessa puhelin tarvitsee vain kääntää vaaka-asentoon ja esillä onkin jo neliöjuuri, potenssi ja monta muuta laskutoimitusta.

iPhone 3G muistio ja sää

Muistio on ulkoisesti näyttävä sovellus, mutta ominaisuuksiltaan kyseessä on ihan tavallinen muistiinpanosovellus. Tekstin kirjoittamista kummempia ominaisuuksia se ei juurikaan tarjoa. Tallennettuja muistioita on mahdollista lähettää sähköpostilla eteenpäin, mutta siihen sovelluksen ominaisuudet sitten jäävätkin.

Sääsovellus on myöskin erittäin näyttävä paketti. Ohjelma tuo nimensä mukaisesti ruudulle säätiedot halutusta paikkakunnasta.

App Store

Apple App Store -ohjelmistokauppa on saavuttanut suuren suosion ja muutaman käyttökerran jälkeen myös ymmärtää miksi se on niin suosittu. Ensimmäinen syy on tietenkin valikoima. Ilma suurta valikoimaan palvelua ei käyttäisi juuri kukaan, vaikka sen käytettävyys olisi kuinka huipussaan. Apple on onnistunut houkuttelemaan kehittäjiä iPhonen kimppuun ja yhtiö voikin kiittää suureksi osaksi heitä palvelun saamasta suosiosta.

App Store

App Storen paras puoli on, että se kerää kaikki puhelimelle saatavilla olevat ohjelmat ja pelit yhteen paikkaan, josta ne voi helposti ladata muutamalla ruudun näpäytyksellä. Kaukana ovat ne ajat, jolloin ohjelmat piti erikseen ladata nettiselaimella ja sitten asentaa vielä erikseen. Yksinkertaisuus on valttia!

App Store

App Storen perusominaisuuksiin kuuluvat hakutoiminto ja Top-lista, josta löytyy kaikki suosituimmat ohjelmat, niin maksulliset kuin ilmaisetkin. Sovelluksia on mahdollista selata myös lajityyppien mukaan, joita ovat esimerkiksi pelit, musiikki, navigointi, opetus ja uutiset. App Storesta löytyy toki myös Esittelyosio, jonka kautta löytyy App Storen uusimmat tulokkaat ja ohjelmat, jotka ovat juuri sillä hetkellä suosiossa.

Ohjelmistokaupan mielenkiintoisiin ominaisuuksiin kuuluu ehdottomasti ohjelmien päivitystoiminto. Sen ansiosta käyttäjän ei tarvitse erikseen miettiä onko suosikkiohjelmasta tullut mahdollisesti uusi versio, koska App Store osaa ilmoittaa, jos päivityksiä on saatavilla. Päivityksen tekeminen on helppoa ja ohjelmia voi päivittää useamman kerrallaan, jos päivityksiä sattuu olemaan saatavilla vaikkapa kolmelle eri ohjelmalle.

App Storen parhaimmistoa

Applen ohjelmistokaupan valikoima on niin laaja, että sitä on mahdoton käydä kattavasti läpi. Alle olen kuitenkin kerännyt listan muutamista mielenkiintoisista ohjelmista, jotka kannattaa ehdottomasti katsastaa. Listasta löytyy ainoastaan ilmaisia ohjelmia, joten ne voi käydä lataamassa heti App Storesta ilman maksuja.

telkussa itranslate

Telkussa on erittäin käyttökelpoinen ohjelma, jos haluaa tarkastaa TV-ohjelmiston helposti puhelimen kautta ilman, että tarvitsee lähteä seikkailemaan kanavien nettisivuille. Ohjelmasta löytyy kaikkia yleisimmät kanavat, kuten YLE TV1, YLE TV 2, MTV 3, Nelonen ja Sub. Niiden lisäksi mukana on tukuittain muitakin kanavia, kuten MTV 3 MAX, Canal+, TV1000 ja CNN.

iTranslate on nimensä mukaisesta käännösohjelma. Mukana on useita kieliä, kuten suomi, englanti, saksa, italia, japani, norja ja venäjä. Kätevä ja helppokäyttöinen ohjelma.

taptap ihandy level

Tap Tap Revenge on viihdyttävä ja erittäin koukuttava näppäryyspeli. Pelin idea on koskettaa ylhäältä tippuvia palloja juuri ennen niiden osumista maahan. Pelistä tekee vielä paremman sen hyvät musiikit, jotka jäävät soimaan päähän erittäin helposti. Tap Tap Revengeä voi pelata myös kaksipelinä yhdellä iPhonella, joten siitä on hyötyä myös kaveriporukassa.

iHandy Level on jokaisen tee se itse miehen ja naisen ehdoton vakiovaruste iPhoneen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä on vatupassi, jota voi käyttää sekä pysty- että vaakatasossa.

done drinking

Done Drinking on hauska peli, jossa hyödynnetään iPhonen kiihtyvyysanturia. Siinä pelaajan tehtävä on pitää hieman vettä väkevämpää nauttinut mies pystyssä mahdollisimman pitkään kallistelemalla puhelinta.

smb lite

Super Monkey Ball Lite on SEGA:n suositun pelin demoversio, jossa ohjataan kuplan sisällä olevaa apinaa läpi ratojen kallistelemalla iPhonea. Demoversio sisältää kaikkiaan kolme rataa ja tutoriaalin, jossa pelaajaa opetetaan kädestä pitäen, kuinka peli toimii. Erittäin hauska ja hyvällä grafiikalla varustettu peli. Suosittelen! Kokoversio maksaa App Storessa 5.99 euroa.

multiconvert wikiamo

MultiConvert on ohjelma, jolla onnistuu yksiköiden muuntaminen. Ohjelmalla voi muuntaa muun muassa pituuksia, pinta-aloja, valuuttoja, massoja ja aikoja. Erittäin hyvä lisä iPhonen ohjelmistoon, koska puhelimesta ei valmiina löydy yksiköiden muuntamiseen tarvittavaa ohjelmaa.

Wikiamo on tarkoitettu Wikipedian lukemiseen. Se muuntaa sivut paremmin iPhonen näytölle sopivaan muotoon ja tarjoaa näin paremman vaihtoehdon lukea Wikipediaa, kuin itse nettisivun kautta. Ohjelman ominaisuuksiin kuuluvat suosikit, hakutoiminto ja sisällysluettelo, jonka avulla voi hyppiä tarkasteltavan jutun aiheesta toiseen helposti ja nopeasti.

facebook paldringo

Facebook on suositun sosiaalisen palvelun iPhone-versio, jonka avulla sen käyttäminen iPhonella onnistuu helposti ja mukavasti. Ohjelma tarjoaa hyvän käyttöliittymän ja sen avulla onnistuu muun muassa kuvien lisääminen suoraan itse puhelimen kameralla. Facebook-sovelluksella onnistuu myös oman tilan päivittäminen ja muiden profiileihin kommentointi. Mukana on myös paljon muitakin ominaisuuksia, joten kyseessä on ehdottomasti mainio sovellus, jos on palvelun vakiokäyttäjä.

Palringo on pikaviestin tai niin sanottu mese. Kyseessä on ehdottomasti yksi parhaista ilmaisista pikaviestinsovelluksista iPhonelle. Ohjelma tukee useita eri protokolia ja sen käyttö vaatii oman Palringo-tunnuksen luomisen. Ohjelmalla pystyy lähettämään kavereille perinteisten tekstin lisäksi myös kuvia ja ääntä. Kuvat ja äänet tallentuvat Paldringon omalle serverille, josta kaveri voi käydä ne katsomassa. Palringon parhaita puolia on mahdollisuus poistua ohjelmasta ilman, että kirjautuu ulos esimerkiksi MSN-palvelusta. Käyttäjä voi siis esimerkiksi välillä surffata netissä ja avatessaan Palringon uudelleen, niin kaikki sinä aikana vastaanotetut viestit ilmestyvät ruudulle. Asetuksista voi valita, että kun ohjelmasta poistuu, niin omaksi tilaksi päivittyy automaattisesti ”poissa.” Erittäin hyvä ohjelma!

wordpress bloomberg

WordPress on ohjelma, joka nimensä mukaisesti liittyy WordPress-julkaisujärjestelmään. Se tuo iPhonelle sopivan WordPress-hallintapaneelin, jonka avulla bloggaaminen iPhonella onnistuu varsin kivuttomasti. Se ei tarjoa mitään erikoisuuksia, mutta perusbloggaaminen tekstin ja kuvien kera sillä onnistuu.

BloomBerg on jokaisen pörssiä seuraavan todellinen ystävä. Se tuo pörssikurssit ja niihin liittyvät uutiset suoraan iPhoneen. Parhaisiin puoliin kuuluu mahdollisuus tallentaa ohjelmaan omat osaketiedot ostohintoja myöten, jolloin BloomBerg näyttää osakkeen nykyisen hinnan ja mihin suuntaan sen arvo on kehittynyt.

Yhteenveto

iPhone 3G on hyvä puhelin! Siitä ei pääse mihinkään. Se on myös erilainen puhelin kuin muut, joten kaikkien mieleen se ei välttämättä ole, mutta itselleni Applen älypuhelimesta on jäänyt lähinnä vain positiivinen kuva. 

Puhelimen käyttöliittymä on oikeasti sutjakka ja omalla kohdallani kyseessä on ensimmäinen älypuhelin, jota oikeasti tuntuu toimivan miellyttävällä nopeudella. Parasta antia on Safari, joka todella tuo Internetin puhelimeen tarjoten sellaisen käyttöliittymän, että puhelimella tekee mieli surffata enemmän kuin satunnaisesti. Osa kiitoksesta kuuluu toki myös suurelle näytölle, jota ilman Internetin selaamien ei olisi läheskään niin mukavaa.

iPhone 3G on myös rakenteensa puolesta erittäin laadukas puhelin. Netissä on liikkunut muutamia valituksia liittyen valkoisen mallin hiushalkeamiin, mutta omassa iPhonessa en ole huomannut minkäänlaisia rakenteellisia ongelmia noin kahden kuukauden käytön aikana. Tukevasta rakenteesta ja hyvin naarmulta suojatusta näytöstä iso plussa.

Mikään puhelin ei toki ole koskaan täydellinen ja iPhonessakin on omat puutteensa, jotka ovat jo arvostelun aikana tulleet varsin hyvin selväksi. Isoimmat miinukset tuulevat MMS-viestien ja videokuvauksen puuttumisesta. Kyseiset ominaisuudet ovat kuitenkin sellaisia, jotka tulisivat löytyä jokaisesta tämän päivän älypuhelimesta. Olisi myös toivottavaa, että kolmansien osapuolien ohjelmia voisi jättää taustalle pyörimään.

iPhone 3G on omiaan käyttäjälle, joka haluaa puhelimeltaan hyviä Internetominaisuuksia. Sitä ei kannata missään nimessä ostaa, jos aikomuksena ei ole käyttää puhelimen tarjoamia Internet- ja sähköpostiominaisuuksia, koska ne ovat juuri sen ”juttu” iPhonessa. Tästä johtuen puhelimen ostajan kannattaa valmistautua ottamaan itselleen datapaketti, jotta puhelimen ominaisuuksien hyödyntäminen onnistuu missä ja milloin vain.

16 kommenttia

 1. Mites iPöhnällä onnistuu käyntikortin (vcard) lähettäminen kaverin kännykkään? Entä liitetiedoston lähettäminen (muu kuin jpg tai pdf)? Miten siihen voi siirtää musiikkia ilman itunesia? Onko siinä hälytysprofiileja kuten äänetön, ulkoilma (kova ääni), vain värinä jne?

  Kuuluuko vakio-ohjelmiin nettiradiosovellus? Jos ei, löytyykö ilmaiseksi? Onko puhelimessa tavallista fm-radiota?
  Entä turn-by-turn navigointisovellus? Joko musiikkia voi kuunnella bluetooth stereokuulokkeilla?

 2. Paljon kysymyksiä! iPhonen Bluetooth ei toimi tiedostojen lähettämisessä, joten käyntikorttien lähettäminen ei onnistu ainakaan sen välityksellä. En tiedä, miten tilanne muuttuu, jos iPhone jailbreikataan.

  Profiileja ei varsinaisesti löydy. Puhelimen saa kuitenkin äänettömälle vasemmassa laidassa olevalla napilla.

  Puhelimessa ei ole fm-radiota. Nettiradiosovelluksia löytyy, mutta niiden toiminnasta ei ole kokemusta. Ilmeisesti ainakin ulkomaalaisten kanavien kuuntelu onnistuu.

  Kunnollista turn-by-turn navigointisovellusta ei ole vielä saatavilla. Sellaisen saapumisesta on kuitenkin huhuttu.

 3. Vain ja ainoastaan Nokian puhelimia käyttänyt vuodesta -89 asti, viime syksynä sitten menin ja ostin lukitsemattoman iPhone 16Gb-version (Italian TIM unlocked, Saksan eBaystä, 619€). Lievä ahaa-ilmiö kun tämä iPhone iTunesiin kytkettyäni muuttui parissa minuutissa suomenkieliseksi, selainsuosikit ja sähköpostiasetukset asettuivat puhelimeen kuin itsestään. Käyttö-ohjekirjaakaan en ole vielä tarvinnut.
  Tää Applen AppStore on myös kätevä, tosi helppo hakee sieltä mitä milloinkin sattuu tarvitsemaan, musiikkimiehenä vaikkapa viritysmittari ollut kätevä. WLAN-yhteyden kautta toimiva muistitikkusovellus myös toimiva. Onhan näitä, useimmat jos ei ilmaisia, niin ei pahan hintaisia kuitenkaan.
  Ei oo Nokiaa mitään vastaan, teknisesti edistyneitä, paljon ominaisuuksia, hyvät kamerat ynnä muuta mutta ei oo kyllä valikkosalaatia ja PC Suitea ikäväkään.
  Ainoa mitä iPhoneen olen toistaiseksi kaivannut on copy/paste; käyntikortteja, megapikseleitä ja radioita ei oo ollut ikävä.
  Kunhan saadaan tuo Soneran kytky vielä pois niin kokeilemaan vaan, saatat piankin huomata olevasi iPhonemies tai -nainen:)

  Peace,
  A

 4. Itsekin varmaan olisin jo iphonen omistaja jos tuo Soneran kanssa pari vuotta naimisissa oleminen ei olisi tiedossa.

 5. @Teeme: Olisivat vain vastannut lyhyesti ja ytimekkäästi. Ei ole, ei pysty. 🙂

 6. Nuilla ominaisuuksilla en maksaisi iPöhnästä kuin 300€. Itsellä oli sellainen koekäytössä viikon, mutta koin sen rasittavan joustamattomaksi: kaikki asiat tehdään vain ja ainoastaan valmistajan tarkoittamalla tavalla. Itseni kaltaiselle tehokäyttäjälle en suosittelisi sitä missään nimessä.

  En myöskään pidä Apple-maailman ajattelutavasta jossa lähes jokaisesta monesti itsestään selvästäkin laajennuksesta, ohjelmasta tai ominaisuudesta pitää maksaa ekstraa (esim. seinälaturi jne).

 7. Hei Liikkuja, se seinälaturi tuli kyllä paketin mukana, siitä laturin päästä johdon kun irrotat niin on USB-johtokin käsillä.
  Nuo ekstra ohjelmat on kyllä monesti kovin halpoja, euron pari. Aiemmin kysymäsi musiikin siirto ilman iTunesia onnistuu kyllä, Memory Stick-sovellus (1,59 €, sis. ALV) tekee puhelimesta langattoman verkkolevyn. Voit siirtää videon lisäksi myös mitä hyvänsä tiedostoja. Siis musaa ja videota voi myös katsoa/kuunnella.
  Nettiradio löytyy ilmaiseksi, paremman saa jos on varaa sijoittaa vaikkapa 0,79 € (sis. ALV).

  Ei iPhone täydellinen ole, kuten ei ehkä Nokiakaan, mutta mulle se sopii. Jos vain vertailet teknisiä tietoja, kameran pikseleitä ym. niin Nokia voittaa varmaankin; ethän kai autoakaan valitse vain numerotietoja vertaillen? Vanha Mossehan on vahvoilla dieselmersun kanssa jos hevosvoimilla mitataan?
  Mulle vaihto Nokiasta oli kuin kuin hyppäisi tuunatusta japsiautosta Jaggen kyytiin:)
  Mukavaa työ- ja vapaa-aikaa Nokiasi kanssa,
  terveisin A

 8. Ok, laturia en tosiaan huomannut omassa setissäni.

  Silti hieman erikoista että perustoiminnot pitää vielä ostaa erikseen vaikka puhelimesta maksaa jo sen yli 500€.
  En muuten keksinyt tapaa miten olisin voinut ostaa ohjelmia suoraan puhelimesta, sillä en päässyt missään luomaan tunnuksia Appstorea varten. Kyllä, kokeilin googlettaa ja applen sivuja ja jopa Appstorea. Ei saisi olla näin vaikeaa helpoksi ja intuitiiviseksi kehutussa laitteessa…

 9. Oma iPhone kyllä rekisteröityi kun eka kerran kytkin sen läppäriin ja menin iTunesiin. Tämän jälkeen omilla tunnuksilla pääsee AppStoreen joko tietokoneen kautta tai puhelimella suoraan. Helppoa kuin heinän teko. Ei kai puhelimesi ollut jailbreikattu versio?

  Minusta näiden ohjelmien osto nyt ei ole kovinkaan paha ongelma, tietty ilmaisetkin kelpaisi. Saapahan puhelimeen juuri ne ominaisuudet joita tarvitsee ja valinnanvaraa riittää. Rahaa on itsellä tainnut palaa vajaassa puolessa vuodessa jo parikymmentä euroa joten turhempaankin on eeroja mennyt.
  Enemmän ärsyttää vaikkapa uudessa läppärissä esiasennetut virustorjunta- ym. ohjelmat joita en todellakaan halua Windowsia hidastamaan ja joita saa sitten rekistereistä asti puhdistella koneesta.

  Onko siinä sinun Nokiassa joku vika vai miksi kokeilit iPhonea kun siitä ei kukaan tykkää?

  :)A

 10. iPod Touch 8GB: 195e

  iPhone 3G 8GB: 407e

  Erot iPodiin: Puhelin ja tekstiviestit, epäkelpo kamera.

  Että mitä järkeä tällainen on ostaa? Ostan mieluummin iPod Touch ja Nokia 3110c 😀

 11. mitä toi jailbroken oikein tarkottaa???? kun olen ostamassa ton iphone 3g:n kun olen kasellut noita ja osa on jailbroken ja osa taas ei ni mitä se oikein meinaa ja lähteekö puhelimesta jotain toimintoja pois jos se on jailbroken???

  1. Jailbreak tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelimesta poistetaan tiettyjä Applen sille asettamia rajoituksia. Sen suurin etu on, että iPhonessa voi ajaa niin sanottuja epävirallisia sovelluksia, joita ei löydy App Storesta. Jailbreak mahdollistaa myös puhelimen paremman kustomoinnin esimerkiksi teemojen avulla.

   Periaatteessa operaatio ei poista puhelimessa jo olevia toimintoja. Se voi kuitenkin tuoda mukanaan ongelmia esimerkiksi akun kestoon.

   1. Mainittakoon vielä että jb:n läpiajamisella mahdollistetaan myös Soneran asettaman sim-lukituksen poiston, joka taas takaa monta uutta innokasta iLuurin ostajaa

 12. Kiitos tiedosta toi autto paljon. Olisko joku tietonen että mistä sais helposti tilattua ton iphone 3G 8GB mallin saksasta suht eduliseen hintaan. Tarkotus olisi ostaa puhelin uutena???

Kommentointi on suljettu!