Mobile World Congress 2009 on ohi – Mitä jäi käteen?

Idou, Magic, E55, Beat DJ

Viime päivät ovat olleet MobiiliBlogissakin tavallista kiireisempiä johtuen Mobile World Congress -tapahtumasta. Uutisia ja tuotejulkistuksia on tullut niin paljon, että välillä on jouduttu valikoimaan, mitkä julkistuksista uutisoidaan ensin. Tarkoitus oli kuitenkin uutisoida kaikki mielenkiintoisimmat julkistukset ja käydä jutut läpi hieman tarkemmin kuin useat muut suomalaiset sivustot. Toivottavasti tämä on ollut oikea ratkaisu! Kävijöitä ainakin on ollut tavallista enemmän. Esimerkiksi maanantaina uniikkeja kävijöitä oli lähes tuplaten normaaliin määrään nähden, joten tapahtuman julkistukset ovat selvästikin kiinnostaneet kansaa.

Nyt nelipäiväinen tapahtuma on kuitenkin jo takanapäin ja päätinkin koota kaikki MobiiliBlogissa tapahtumaa käsittelevät uutiset yhteen listaan. Jos jotain jäi välistä, niin nyt on hyvä mahdollisuus vielä vilkaista, mitä esimerkiksi Nokia ja Sony Ericsson julkistivat Barcelonassa.

Sony Ericsson:

Nokia:

Samsung:

HTC:

Microsoft:

LG:

Muita uutisia:

Tapahtumassa julkaistiin siis läjäpäin uusia puhelimia, mutta mitään todellisia yllätyksiä tai mullistavia laitteita ei suurilta valmistajilta oikeastaan nähty. Mielenkiintoisin uutuus oli kenties Sony Ericsson Idou, mutta sen saapumista kauppoihin joudutaan odottamaan vielä pitkään, joten sitä ei voida pitää tässä vaiheessa vielä kovinkaan merkityksellisenä puhelimena. Luultavasti aikaisen esittelyn tarkoituksena oli hieman paikata Sony Ericssonin muuten varsin suppeaa julkistuslistaa.

Nokian kohdalla yllättävää oli, että yhtään uutta kosketusnäytöllä varustettua puhelinta ei julkaistu. Yhtiön tavoitteena on kuitenkin nousta kosketusnäyttöpuhelimissa paalupaikalle tänä vuonna, joten olisi voinut kuvitella uusia malleja olevan tulossa. Ilmeisesti niitä nähdään myöhemmin. Nokia E55 ja E75 tulevat varmasti menemään hyvin kaupaksi, joten siltä osin yhtiöllä on asiat hyvin.

Korealainen Samsung esitteli messuilla paljon mielenkiintoisia malleja, kuten S8300-puhelimen, joka yhdistää perinteisen liukukansipuhelimen ja suurella kosketusnäytöllä varustetun älypuhelimen. I7410-projektoripuhelin ja Omnia HD -multimediapuhelin olivat myös erittäin kiinnostavia julkistuksia. Yhtiö pyrkiikin selvästi vahvistamaan asemiaan kosketusnäyttöpuhelimissa.

HTC jatkoi tuttua linjaa. Yhtiöltä nähtiin yksi uusi Android-puhelin ja kaksi uutta Windows-puhelinta, jotka jatkavat muotoilun osalta HTC:n tuttua linjaa, mutta tarjoavat entistä enemmän ominaisuuksia.

Ohjelmistojätti Microsoft julkaisi MWC:ssä vihdoin uuden Windows Mobile 6.5 -käyttöjärjestelmän ja sen yhteydessä toimivan Marketplace-ohjelmistokaupan. Uusi käyttöjärjestelmä keskittyy parantamaan käyttöliittymän käytettävyyttä sormilla ja tarjoaa muun muassa uudistetun Internet Explorer -selaimen. Ikävä kyllä vanhoille malleille ei tulla tarjoamaan päivitysmahdollisuutta uuteen versioon.

Google Android oli MWC:ssä ihmeellisen pienessä osassa. Useat valmistajat, kuten Samsung, Sony Ericsson ja Motorola ovat kertoneet aikeistaan tuoda markkinoille Google-puhelimia, mutta siitä huolimatta ainoastaan HTC Magic näki päivänvalonsa tapahtumassa. Ilmeisesti muut vielä hiovat puhelimiaan ja tulevat tekemään julkistuksensa myöhemmässä vaiheessa.