Kosketusnäyttö – Hyvät ja huonot puolet

Nokia 5800 XpressMusic kosketusnäyttö

MobiiliBlogin lukijat kommentoivat viime viikolla innokkaasti Nokia N86 8MP uutisen yhteydessä sitä, onko kosketusnäyttö puhelimessa hyvä vain huono juttu. Kosketusnäyttöpuhelimissa nähdään muutamia selkeitä etuja, mutta myös huonoja puolia löytyy, kuten puhelimen tunnottomuus. On kuitenkin selvää, että kalliimman hintaluokan puhelimet tulevat enenevissä määrin olemaan varustettuja kosketusnäytöllä, koska sen avulla monien kehittyneempien toimintojen käyttö on helpompaa. Perusnäppäimistöllä varustetut mallit tulevat toki säilymään markkinoilla, mutta ainakin itse veikkaan, että esimerkiksi Nokia N96 -puhelimen tapaisia lippulaivamalleja, josta ei kosketusnäyttöä löydy, tullaan näkemään entistäkin vähemmän.

Kosketusnäyttöpuhelimen edut

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kosketusnäyttöpuhelinten yksi suurimmista eduista perinteisiin malleihin verrattuna on niiden suuri näyttö. Tämä on tietenkin saatu aikaan sillä, että näppäimistö on hävitetty alta pois kokonaan tai laitettu liukukannen taakse.

Kosketusnäyttöpuhelinten toinen suuri etu on niiden eri toimintoihin mukautuva käyttöliittymä. Perinteisissä puhelimissahan kaikissa sovelluksissa on käytössä samat näppäimet, jotka ovat aina samoissa paikoissa. Tämä ei monestikaan ole optimaalisin vaihtoehto. Kosketusnäyttöpuhelimessa tilanne onkin parempi ja esimerkiksi musiikkisoitinta tai nettiselainta käytettäessä voidaan näyttää ainoastaan siinä ohjelmassa tarvittavat toiminnot. Hyvin toteutettuna tämä nopeuttaa puhelimen käyttämistä ja tekee siitä helpompaa.

Oman kokemuksen perusteella sanoisin myös, että puhelimen yleinen käytettävyys on nopeampaa hyvin toimivan kosketusnäyttökäyttöliittymän kautta. Esimerkiksi valikoissa liikkuminen on nopeampaa, koska voi suoraan koskettaa kohtaa jonka haluaa aktivoida.

Nettiselaamisessa kosketusnäyttöpuhelin on luultavasti parhaimmillaan. Suuren näytön ansiosta sivut näkyvät hyvin ja linkkien klikkaaminen onnistuu huomattavasti helpommin, kuin perinteisellä puhelimella. Myös sivujen selaaminen ja zoomaaminen on nopeampaa ja helpompaa.

Kosketusnäyttöpuhelimen huonot puolet

Ehkäpä suurin kosketusnäyttöpuhelimia vaivaava ongelma tällä hetkellä on niiden tunnottomuus. Tänä päivänä muutamat mallit sisältävät niin sanotun värinätoiminnon, jolloin puhelin värähtää kun sen näyttöä kosketetaan. Siitä huolimatta puhelinta on oikeastaan mahdoton käyttää sitä katsomatta. Perinteisen näppäimistöpuhelimen käyttö onnistuu joiltain osin jopa silmät kiinni, koska sen näppäimet on mahdollista tuntea. Perinteisen puhelimen käyttö on siis ehdottomasti helpompaa tilanteissa, joissa ei pysty kokoajan tuijottamaan puhelinta, vaan joutuu samalla keskittymään johonkin muuhun.

Joidenkin kosketusnäyttöpuhelinten ongelma on myös huono vastaanottoherkkyys, jonka takia käsky ei mene välttämättä perille ensimmäisellä näpäytyksellä. Yleisesti tämä ongelma miellettään ainoastaan resistiivisellä kosketusnäytöllä varustettujen puhelinten ongelmaksi, koska niiden toiminta perustuu sormen painalluksen aiheuttamaan paineeseen. Muutamissa malleissa, kuten iPhonessa käytetään kapasitiivista kosketusnäyttöä, joka on herkkyydeltään huomattavasti aiemmin mainittua parempi.

Heikkoudeksi voitaisiin lukea myös perinteisiä puhelimia yleensä huonompi akun kesto, joka johtuu suuresta ja kirkkaasta näytöstä.

Kosketusnäyttöpuhelinten tulevaisuus

Samsungin vastikään julkaistu S8300-malli on hyvä esimerkki siitä, miten kosketusnäyttöä voidaan soveltaa erilaisiin puhelimiin. Korealaisvalmistaja on onnistunut yhdistämään samaan pakettiin perinteisen puhelimen ja kosketusnäyttöpuhelimen edut. Kyseinen toteutus poistaakin useita yllä mainituista ongelmista.

Luultavasti valmistajat tulevat myös koko ajan kehittelemään uusia toimintoja, joilla saataisiin poistettua kosketusnäyttöpuhelinten tunnottomuus. Mitä nämä keinot ovat, sitä on vaikea arvailla, mutta pelkkä värinä ei missään nimessä ole tarpeeksi.

12 kommenttia

 1. Nokian haptikos ratkaissee tunnottomuuspropleeman. Tai ainakin helpottaa. Taitaa tulla eitri-koodinimisessä puhelimessa ekaks.

 2. Parasta nykyisessä kehityksessä on omasta mielestäni se, että hyvässä puhelimessa voi käyttää useampia navigointivaihtoehtoja samaan aikaan. Esimerkiksi tällä hetkellä käytän eniten SE Xperiaa, jossa on kosketusnäyttö, qwerty, neliohjain ja optinen hiiri. Puhelinta voi käyttää yksikätisesti tai kaksikätisesti. Esimerkiksi näppäimistössä oleva OK tai neliohjain sopii johonkin tilanteeseen ja toisessa taas mieluusti sohin näyttöä sormella.

  Kun sain ensimmäisen kerran Xperian (proto) en käyttänyt yhtä paljon kosketusta, koska en ollut tottunut siihen. Välissä käytössäni oli Samsung Omnia, jonka kanssa totuin pelkkään kosketusnäytöön.

  Nykyinen käyttö on siis hyvinkin hybridiä käyttöä. Silti kirjoittaminen luonnistuu parhaiten qwerty:llä, koska tällöin ei tarvitse katsoa niin tarkkaan mitä sormilla tekee.

  Toisaalta, kaikkeen tottuu kun tarpeeksi opettelee. 🙂

  My two cents…

 3. Nokiahan on tehnyt videoa, jossa he esittelevät tulevaisuuden puhelinta (youtubesta saa kaivettua). Siinä koko puhelin on tavallaan pelkkää kosketusnäyttöä, joka tosin tekee paljon muutakin nanotekniikan avulla (lataa puhelinta, analysoi ilman hiukkasia ja muuta hassua). Videon tulevaisuuden härpäkkeessä näyttö pullistui aina nappien kohdalta, joten tuntoa sellaisessa luurissa olisi.

  Mutta se videon kännykkä onkin tällä hetkellä pelkkää insinöörien päiväunta. Aika paljon kehitystä on vielä tapahduttava.

 4. Tota toimiiks toi kosketusnäytt pakkasel? Ku oisin ostamas ton Nokia 5230, mut en tie mite se toimii pakkasel… Tietääks joku? 🙂

 5. Aaa no hyvä. Mites muuten? Ku haluun olla varma ennenko ostan…

  1. En ole ikävä kyllä kyseistä puhelinta testannut… Kannattaa käydä hypistelemässä puhelinta myymälässä ennen ostopäätöstä 🙂

 6. Mä tahtoisin kyllä kosketusnäyttö puhelimen mut pitääkö samalla ottaa uus liittymä jos ostaa vaikka dna:ta?

  1. Kyllä, jos ostat niin sanotun kytkypaketin (puhelin+liittymä). Tällöin puhelin toimii ainoastaan ostamasi operaattorin liittymillä.

Kommentointi on suljettu!