TeliaSonera menetti iPhone-yksinoikeuden Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa

Mobiilioperaattori TeliaSonera on menettänyt yksinoikeutensa myydä Apple iPhone 3G -puhelinta Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhtiö toi Applen älypuhelimen myyntiin viime kesänä edellä mainittujen maiden lisäksi myös muun muassa Suomessa ja on ollut tähän asti ainut operaattori, joka on myynyt puhelinta Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, mutta ei Suomessa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sen sijaan iPhone 3G:tä saa tulevaisuudessa myös myydä norjalainen Telenor, joka on vaatinut päästä iPhone-jälleenmyyjäksi TeliaSoneran yksinoikeudesta alkaen.

Suomessa iPhone 3G on edelleen saatavissa ainoastaan Soneran kautta. Mielenkiintoista nähdä tuleeko TeliaSoneran yksinoikeuden loppuminen muissa Pohjoismaissa vaikuttamaan myös Suomen tilanteeseen. Itse epäilen, että yksinoikeus jatkuu vähintäänkin uuden mallin julkaisuun asti. Sen jälkeen toivottavasti myös muut operaattorit saavat iPhonen myyntiin Suomessa.

Lähde: Tietoviikko

7 kommenttia

 1. Toivon hartaasti, että Apple muuttaa politiikkaansa niin, että se ei tee yksinoikeussopimuksia enää. Tiedän monta ihmistä, itseni mukaan lukien, jotka olisivat ostaneet iPhonen, ellei olisi pakko käyttää särinää. Ja ehkäpä suunta onkin muuttumassa, koska euroopassa aika monessa maassa ei ole näitä sopimuksia enää tehty, kun vanhat sopimukset ovat päättyneet. Usassa homma jatkuu varmaan entiseen malliin, koska yksinoikeudet ja kytkykauppa ovat siellä enemmän sääntö kuin poikkeus.

 2. Toivon itsekin, että tuo kytkyttäminen loppuisi täälläkin. Mitä nyt on löytänyt kytkyvapaita iphoneja täältä, niin hinnat ovat olleet ihan jotain älytöntä. Siksi varmasti myynti kasvaisi kummasti, jos joku toisi lukitsemattomia ja kytkyttömiä iphoneja kohtuuhintaan.

 3. Joo, täälläkin menee heti 3G ostoslistoille kun kytkyttömyys tulis vaan mahdolliseksi. Oko kellään muuten tietoa siitä että lakihommelista jossa Apple yrittää saada esim puhelimen murron rikokseksi, siinä vaiheessa kyllä ollaan jo väärillä teillä kun ruvetaan määräämään mitä saat tehdä ja mitä et.

  Nokia kauppaan heti jos toi tulee voimaan.

 4. Gigantilta kysyttiin halutaanko alkaa myymään lukitsematonta iPhonea, muistaakseni 8gigaisen hinta olisi ollut about 700 euroa. Liikaa hintaa, joten päätettiin jättää tilaamatta.

 5. Saisivat tehdä sellaisen lain, että puhelin on saatava aina myös kytkyttömänä kohtuulliseen hintaan.

 6. Kyllä yrityksellä tulee olla oikeus valita jakeluketjunsa ellei kyseessä sitten ole jokin välttämättömyystuote tms. joihin kulutuselektroniikkaa ei voi hyvällä tahdollakaan laskea. Onhan sitä yksinoikeusmyyntiä paljon muuallakin kuin Applella. Autoilla on omat valtuutetut jälleenmyyjät ja huippumuotivaatteissa kilpailu on ymmärtääkseni olematonta, kun jakelu pelaa vain omien liikkeiden kautta.

 7. Ihan sillä vaan olen itse kytkyttömyyden kannalla, että ihmisillä olisi vapaus ostaa mitä haluaa ilman, että tarvitsee sitoutua johonkin palveluntarjoajaan moneksi vuodeksi.

  Nythän tilanne on se, että iPhonea saa helpoiten tilaamalla esim. Italiasta ja onko sekään nyt kenenkään etujen mukaista? Apple joutuu hankaluuksiin lain kanssa (kun Suomessakin pitäisi huoltaa italialaiset iPhonet, mitä Apple ei luonnollisestikaan halua), ja kuluttajat joutuvat taistelemaan oikeuksistaan.

Kommentointi on suljettu!