Uusi S60-haittaohjelma leviää tekstiviestin avulla

Nokia näyttö

Symbian S60 3rd Edition -alustan puhelimissa leviää uusi tekstiviestin avustuksella puhelimeen asentuva haittaohjelma. Asiasta varoittaa Viestintäviraston tietoturvayksikkö Cert-fi, jonka mukaan haittaohjelma kehottaa lataamaan ja asentamaan ”Play Boy”-yhtiön ”Sexy View”-sovelluksen. Ohjelmalla on Symbian-sertifikaatti, joten puhelin ei erikseen varoita sovelluksen asentamisesta. Haittaohjelmalle on annettu nimeksi Trojan:SymbOS/Yxe.A.

Cert-fi-sivuston mukaan tekstiviestissä on linkki, jota seuraamalla käyttäjälle tarjotaan asennettavaksi haittaohjelma. Asennuksen jälkeen ohjelma kerää tietoja puhelimesta ja pyrkii lähettämään ne internet-yhteyden kautta keräilypalvelimelle. Haittaohjelma voi aiheuttaa myös kustannuksia, koska se pitää internet-yhteyden auki jatkuvasti ja lähettää asennuslinkillä varustetun tekstiviestin osoitekirjasta löytyviin puhelinnumeroihin.

Haittaohjelman poistaminen onnistuu sovellusten hallinnasta kuten muidenkin S60-sovellusten.

Uusi haittaohjelma altistaa suuren osan Nokian S60-puhelimista uhan alle, mutta esimerkiksi uusi 5800 XpressMusic -malli ei ole vaaran alla, koska siitä löytyy Symbian S60 5th Edition -alusta. Trojan:SymbOS/Yxe.A -haittaohjelma asentuu ainoastaan S60 3rd Edition -puhelimiin.