Älypuhelimet käyvät kaupaksi – Apple, RIM ja Samsung nousussa

Samsung älypuhelin

Älypuhelimet kävivät huononevasta taloustilanteesta huolimatta hyvin kaupaksi vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä, selviää Gartnerin tutkimuksesta. Gartnerin mukaan älypuhelimia myytiin 38.1 miljoonaa kappaletta viime vuoden loka-joulukuussa. Nousua vuodentakaiseen verrattuna tuli 3.7 prosenttia. Kaiken kaikkiaan vuonna 2008 myytiin 139.3 miljoonaa älypuhelinta, joka on 13.9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2007.

Älypuhelinmarkkinoita hallitsee edelleen Nokia, vaikka se onkin menettänyt markkinaosuuttaan huomattavasti viime aikoina. Yhtiön myynti älypuhelimissa on tippunut vuoden aikana peräti 16.8 prosenttia. Nokian osuus älypuhelimissa oli vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä 40.8 prosenttia. Vuotta aiemmin markkinaosuus oli vielä 50.9 prosenttia.

Markkinoiden parhaimpiin nousijoihin kuuluvat Apple, RIM ja Samsung, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan osuuksiaan kovalla vauhdilla. Applen osuus maailman älypuhelinmarkkinoista on nyt jo 10.7 prosenttia, jota voitaneen pitää erittäin kovana lukuna yhtiön suppean malliston huomioon ottaen. Research In Motionin osuus sen sijaan on jo 19.5 prosenttia. Korealaisen Samsungin osuus älypuhelimissa on vielä vaatimattomat 4.2 prosenttia, mutta kasvutahti on hyvä. Yhtiön osuus vuoden 2007 viimeisellä neljänneksellä oli nimittäin ainoastaan 1.8 prosenttia, joten vuositasolla Samsungin myynti on kasvanut huimat 138 prosenttia.

Mobiilikäyttöjärjestelmissä ykkösenä olevan Symbian osuus on tippunut vuoden 2007 loka-joulukuun 62.3 prosentista vuoden 2008 loka-joulukuun 47.1 prosenttiin. Symbianin perässä tulevat RIM, Windows Mobile, Mac OS X ja Linux, joiden markkinaosuudet vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä olivat 19.5, 12.4, 10.7 ja 8.4 prosenttia.