Apple esitteli uutta iPhone OS 3.0 -ohjelmistoa

iPhone OS 3.0

Apple piti tänään ennakkotietojen mukaisesti tilaisuuden, jossa se antoi hieman esimakua tulevasta iPhone OS 3.0 -käyttöjärjestelmästä. Uusi versio ei tuo mukanaan mahdollisuutta App Storesta ostettujen ohjelmien moniajoon, mutta yhtiö on kehittänyt varsin mielenkiintoisen Push-ominaisuuden, jonka ansiosta esimerkiksi pikaviestisovellus voi kertoa käyttäjälle uuden viestin saapumisesta, vaikka itse ohjelma onkin suljettuna. Applen mukaan heidän ratkaisunsa vie huomattavasti vähemmän virtaa, kuin todellinen moniajo ja siksi yhtiö on päätynyt Push-ominaisuuteen.

Uusi ohjelmisto tuo mukanaan myös tuen ohjelmien lisäsisällölle. Sen ansiosta esimerkiksi pelinkehittäjät voivat myydä lisäkenttiä tai muuta sisältöä maksusta käyttäjille. Ominaisuus on myös erittäin hyvä muun muassa e-kirjojen lukemiseen tarkoitettujen ohjelmien kehittäjille, jotka voivat tulevaisuudessa myydä e-kirjoja suoraan sovelluksen sisällä.

Kehittäjien kannalta hyvä tieto on, että käännös käännökseltä ohjaavat sovellukset ovat vihdoin mahdollisia. On hyvin todennäköistä, että suuret navigointiyhtiöt lähtevät vihdoin kehittämään iPhonelle kunnollista navigointisovellusta.

Apple on kehittänyt myös uuden Peer-to-peer-ominaisuuden, jonka avulla kaksi iPhonea voi keskustella keskenään WiFi:n avulla. Käytössä ei tarvitse olla WiFi-verkkoa. Puhelimet tunnistavat toisensa Bluetoothin avulla, mutta käyttävät WiFi:ä tiedonsiirtoon. Kyseinen ominaisuus mahdollistaa muun muassa moninpelit.

iPhone OS 3.0

Apple on vihdoin saanut myös kopio-liitä-ominaisuuden osaksi iPhonea. Uusi ominaisuus mahdollistaa tekstin viemisen sovelluksesta toiseen. Sen avulla voi myös kopioida HTML-sisältöä. Virheen sattuessa liitetyn tekstin voi poistaa heilauttamalla puhelinta.

iPhone OS 3.0:ssa on mahdollista käyttää näppäimistöä vaakatasossa kaikissa näppäimistön käyttöä vaativissa ohjelmissa mukaan luettuna Mail. Aiemmin vaakatasossa kirjoittaminen on ollut tuettuna ainoastaan Safarissa.

Muita uusia ominaisuuksia ovat tuki MMS-viesteille, Bluetooth A2DP, äänimuistiot, kalenterin CalDAV-tuki ja hakutoiminto, joka tulee kaikkiin näppäimistöä käyttäviin ohjelmiin. Mukana on myös uusi kotinäkymä, joka kulkee nimellä Spotlight. Se mahdollistaa tietojen hakemisen yhtä aikaa muun muassa yhteystiedoista, muistiosta ja Mail-ohjelmasta. iPhone saa siis vihdoin myös kunnollisen hakutoiminnon.

Kaiken kaikkiaan iPhone OS 3.0 tuo yhtiön mukaan yli sata uudistusta.

Uusi ohjelmisto tulee saataville ensi kesänä täysin ilmaiseksi. Ikävä kyllä alkuperäisen iPhonen omistajat eivät pääse nauttimaan MMS-tuesta eikä Stereo Bluetooth -ominaisuudesta.

Lähde: Gizmodo

4 kommenttia

  1. Ymmärtääkseni kyllä MMS ja stereo-bt tulevat kyllä iphone 3G:n mutta ei 2G:n

    1. Totta Jussi_! Tulkitsin asian virheellisesti.

  2. On kyllä aika hienoa, että Apple antaa näinkin ison päivityksen iPhone 3G:hen ihan ilmaiseksi. Monet muut firmat olisivat sanoneet vaan, että ostapa kuule uusi puhelin.

  3. Niin, aika monessa muussa puhelimessahan nuo ominaisuudet ovat olleet jo ihan vakiona jo vuosia…

Kommentointi on suljettu!