IDC arvioi matkapuhelinmarkkinoiden laskevan 8.3 prosenttia tänä vuonna

SE C902

Tutkimusyhtiö IDC ennustaa vaikeaa vuotta matkapuhelinvalmistajille. Yhtiössä arvellaan, että markkinat tulevat laskemaan vuonna 2009 peräti 8.3 prosenttia viime vuoteen verrattuna. IDC muistuttaa, että lasku alkoi jo viime vuoden lopulla, kun myynti ei vetänyt viimeisellä neljänneksellä aiempien vuosien tapaan. Kaiken kaikkiaan vuosi 2008 oli kuitenkin kaikkien aikojen paras vuosi 4.3 prosentin nousulla vuoteen 2007 verrattuna.

Pahin tilanne on kehittyneillä markkinoilla, kuten USA:ssa, Japanissa ja Länsi-Euroopassa. IDC arvio matkapuhelintoimitusten laskevan näissä maissa 12 prosentista aina jopa lähes 25 prosenttiin asti.

Kehittyvillä markkinoilla (Kiina, Intia, Venäjä, Brasilia) on totuttu kovaan nousuun, mutta taloustilanteen vaikutus näkyy myös siellä. Matkapuhelinmarkkinoiden uskotaan päätyvän edellä mainituissa maissa yhteen laskettuna 0.3 prosentin nousuun. IDC:n mukaan nousu on kovinta Intiassa, mutta esimerkiksi Venäjällä kuluttajien odotetaan leikkaavan kulutustaan huomattavasti.

IDC ennustaa, että markkinat alkavat toipua laskusta vuoden 2010 ensimmäisen puoliskon aikana. Syynä tähän ovat maailmantalouden parantuva tilanne ja se, että matkapuhelinmarkkinoilla on vielä paljon kasvunvaraa. Tutkimusyhtiön mukaan matkapuhelinmarkkinat kasvavat vuonna 2010 peräti 9.5 prosenttia, joten lasku jäisi siis vain vuoden mittaiseksi.