Samsung SGH-I8510 Innov8 arvostelu

Samsung Innov8

Yksi tämän hetken kovimpiin kamerapuhelimiin kuuluva Samsung SGH-I8510 Innov8 on päässyt ensimmäisenä kahdeksan megapikselin kamerapuhelimena MobiiliBlogin testiin. Innov8 oli korealaisvalmistajan ensimmäinen kahdeksan megapikselin kamerapuhelin. Se esiteltiin maailmalle jo viime vuoden heinäkuussa, mutta Suomessa uutukainen tuli myyntiin vasta loppuvuodesta. Tällä hetkellä puhelimen hinnat pyörivät lähellä 600 euroa ja jopa sen yli.

Kameran lisäksi puhelimesta mielenkiintoisen tekee sen Symbian S60 –käyttöjärjestelmä, jollainen ollaan yleensä totuttu näkemään lähinnä Nokian älypuhelimissa. Samsung on viime aikoina lisännyt hiljalleen Symbian puhelinten määrää, josta kertoo muun muassa hiljattain julkaistu Omnia HD –multimediapuhelin, joka on varustettu uudella kosketusnäyttöpuhelimiin suunnitellulla Symbian S60 –käyttöjärjestelmällä.

Ulkoisesti Innov8 on varsin perinteisen Samsungin näköinen. Se ei säväytä muotoilullaan tai väreillään, mutta se on hillityn tyylikäs. Yhtiön mukaan puhelin on valmistettu osaksi avaruusteollisuudessa käytettävästä duralium-metallista, joka tekee Samsungin liukukansipuhelimesta ominaisuuksiinsa nähden kohtalaisen kevyen.

Huomionarvoisiin ominaisuuksiin kuuluu myös puhelimen suuri sisäisen muistin määrä. Innov8 on nimittäin varustettu 16 gigatavun sisäisellä muistilla. Siitä löytyy kuitenkin myös microSD-muistikorttipaikka, joten tallennustilaa saa tarvittaessa myös lisää.

Ominaisuuksien osalta puhelin kuulostaa varsin täydelliseltä. Yllä mainittujen toimintojen lisäksi Samsung Innov8:sta löytyy WiFi, GPS, 2.8 tuuman näyttö, HSDPA, FM-radio ja 3.5 mm:n kuulokeliitäntä. Puhelin osaa myös toistaa DivX-tiedostot ja siitä löytyy DNSe 2.0 –äänenparannuspiiri. Kyseessä on siis lähes täydellinen puhelin, mutta jotain kuitenkin puuttuu. Uutukaisesta ei nimittäin löydy kunnollista Xenon-salamaa, vaan kuvausvalona toimii LED-salama. Kunnon kuvausvalo olisi ehdoton tämän luokan kamerapuhelimessa, joten siitä pieni miinus Innov8:lle.

Samsung Innov8 kädessä

Samsung Innov8 -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2
 • 8 megapikselin automaattitarkenteinen kamera, LED-salama
 • Toinen kamera videopuheluille
 • 2.8 tuuman näyttö, jonka tarkkuus on 240 x 320 pikseliä
 • Kiihtyvyysanturi
 • HSDPA
 • A-GPS
 • WiFi
 • DNLA
 • Bluetooth
 • FM-radio
 • DNSe 2.0 –äänenparannuspiiri
 • DivX-tuki

Muotoilu ja rakenne

Samsung Innov8 aukiAlussa jo totesin, että kyseessä ei ulkoisesti ole mikään erityisen säväyttävä puhelin, mutta se ei tarkoita etteikö Innov8 olisi kuitenkin kohtalaisen tyylikäs. Innov8:n lähes kokomusta väritys antaa sille hillityn ilmeen, joka miellyyttää varmastikin suurinta osaa asiakkaista, mutta toisaalta, uutukaista mainostetaan viihdepuhelimena, joten siltä toivoisi ehkä hieman enemmän räväkkyyttä.

Samsung Innov8 vs. iPhone 3G

Kooltaan puhelin on kohtalaisen näppärä. Se ei luonnollisestikaan ole markkinoiden pienimmästä päästä, mutta sijoittuu kokonsa puolesta samaan linjaan muiden samanlaisella rakenteella ja ominaisuuksilla varustettujen puhelinten kanssa. Samsung Innov8:n mitat ovat 106.5 x 53.9 x 17.1 millimetriä ja se painaa 136 grammaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Sony Ericsson C905 on kooltaan 104.0 x 49.0 x 18.0 millimetriä ja painaa myös 136 grammaa.

Samsung Innov8

Puhelimen etupuolta koristaa 2.8 tuuman kokoinen näyttö, jonka kirkkaus säätyy automaattisesti ympäristön valoisuuden mukaan. Sen alta löytyy tarvittavat näppäimet, joiden avulla puhelinta voi käyttää liukuläpän ollessa kiinni. Navigointinäppäimen erikoisuuksiin kuuluu kosketusherkkäalue, jota hipaisemalla voi muun muassa liikkua valikoissa. Nettiselauksessa sen avulla voi liikuttaa hiirtä samaan tapaan kuin kannettavien tietokoneiden kosketuslevyn avulla.

Samsung Innov8 kuulokeliitin

Oikeasta laidasta löytyy kameranäppäimet ja microSD-muistikorttipaikka. Vasemmalta puolelta löytyy sen sijaan nuolet ylös ja alas, microUSB-liitin ja 3.5 mm:n kuulokeliitäntä, jonka parempi paikka olisi puhelimen ylä- tai alapäässä. Sivulla ollessaan kuulokkeen pää lisää puhelimen leveyttä ja haittaa hieman taskussa puhelinta pidettäessä.

Samsung Innov8 kamera

Takaa löytyvät kamera, salama ja kaiuttimet. Kamera on varustettu automaattisella linssinsuojuksella, joka aukeaa kun kameratila kytketään päälle. Se suojaa linssiä samalla myös pölyltä ja lialta. Takapuolelta löytyvät myös pakolliset logot ja merkinnät WiFi-, DNLA-, DivX- ja GPS-tuista.

Samsung Innov8

Rakenteeltaan Samsung Innov8 on jämäkkä puhelin. Siitä ei kuulu turhia nitinöitä, natinoita eikä helinöitä puhelinta heilutettaessa. Takakuoren kiinnitys on myös tukeva ja pitävä. Sen ansiosta takakuori tuskin alkaa helisemään pidemmänkään käytön aikana. Lyhyesti sanoen, Samsung Innov8 on rakenteen osalta kelpo puhelin.

Käyttöliittymä

Samsungin uutukainen on varustettu Symbian 9.3 -käyttöjärjestelmällä ja S60 3rd Edition Feature Pack 2 -käyttöliittymällä. Samanlainen paketti löytyy muun muassa Nokia N79-, N85– ja N96-malleista. Käyttöliittymän yleinen nopeus on hyvää ja suurempia viiveitä esimerkiksi valikoista toiseen liikuttaessa ei ole. Toisaalta, puhelin lataa välillä hieman hitaasti kamerakuvia, kun niitä selataan puhelimen kautta. Siltä osin olisi siis vielä parannettavaa.

Innov8 kotinäkymä

Ulkoisesti käyttöliittymän ilme on varsin tylsä eikä mukana tulevat teematkaan tarjoa suuremmin mitään erikoisempia kikkailuja. Käyttöliittymä on kohtuullisen selkeä, mutta tylsyydestä johtuen ei välttämättä aina muista, että kädessä on todellinen multimediapuhelin DivX-tuella ja kahdeksan megapikselin automaattitarkenteisella kameralla.

Innov8 valikko

Käyttöliittymän kotinäkymää voi muokata kolmen eri vaihtoehdon avulla. Ensimmäisessä vaihtoehdossa pikakuvakkeet ovat vasemmassa laidassa. Toinen vaihtoehto tuo näkyviin Nokialaisista tutun kotinäkymän, jossa pikakuvakkeet ovat vaakatasossa ja niiden alla näkyy muun muassa musiikkisoittimessa soiva kappale ja tulevat kalenteritapahtumat. Kolmas vaihtoehto pyyhkii työpöydältä pois kaiken ylimääräisen jättäen näkyviin vain ylä- ja alarivit.

Kiihtyvyysanturia hyödynnetään käyttöliittymässä lähes joka paikassa lukuun ottamatta kotinäkymää ja päävalikkoa. Jopa viestin kirjoittaminen onnistuu vaakatasossa, vaikka se liukukansipuhelimella vaikeaa saattaa ollakin. Kiihtyvyysanturi toimii valikoissa ynnä muualla ainoastaan vasemmalle puhelinta kallistettaessa, joka tuntuu hieman erikoiselta rajoitukselta.

Kamera

Samsung Innov8

Samsung Innov8 on varustettu kahdeksan megapikselin automaattitarkenteisella kameralla, jonka maksimiresoluutio on 3264 x 2448 pikseliä. Sen ominaisuuksiin kuuluvat myös hymyntunnistustekniikka ja LED-salama. Ikävä kyllä mukana ei ole Xenon-salamaa, kuten jo aiemmin on todettu.

Innov8 kameravalikko

Kameravalikot ovat yksinkertaiset, selkeät ja nopeat. Ne noudattelevat hyväksi havaittua välilehtiasetelmaan, jossa jokainen toiminto on selkeästi jaoteltuna oman välilehden alle. Välilehtien kautta pääsee muokkaamaan seuraavia asetuksia:

 • Kuvaustila: Yksi kuva, Usea kuva, Kehyskuva, Mosaiikkikuva, Panoraamakuva, Hymyile.
 • Kohtaustilat: Muotokuva, Maisema, Urheilu, Sisätila, Ranta, Auringonlasku, Aamunkoitto, Syysvärit, Aallot ja lumi, Yökuva, Vastavalo, Ilotulitus, Teksti.
 • Koko: 8M, 5M, 3M, 1M, 640 x 480, 320 x 240.
 • Valkotasapaino: Auto, Päivänvalo, Hehkulamppu, Loisteputki, Pilvinen.
 • Tehosteet: Ei tehosteita, MV, Seepia, Terävöitä, Negatiivi.

Erillisen asetukset-valikon kautta pääsee vielä säätämään muun muassa kontrastia, terävyyttä ja ISO-tasoa.

Kuvanlaadusta kertovat parhaiten seuraavat esimerkkikuvat: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Nettiselain

Samsung Innov8:n Symbian-nettiselaimesta jäi hieman kahtia jakoinen tunnelma. Selaimessa on ihan hyviä oivalluksia, kuten optinen hiiri, joka helpottaa linkkien valitsemista sivuilta. Toisaalta selain tuntui kuitenkin hieman takkuiselta ja hitaalta.

Innov8 nettiselain

Selaimen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa suosikit, RSS-lukija ja mahdollisuus selata sivuja vaakatasossa. RSS-lukija toimii moitteitta, mutta mitään kovin hienoja ominaisuuksia siltä on turha odottaa. Uuden syötteen lisääminen onnistuu surffaamalla halutulle nettisivulle ja valitsemalla valikosta seuraa syötettä. Lisääminen onnistuu toki myös manuaalisesti.

Innov8 nettiselain

Selaimessa on Flash-tuki, mutta ikävä kyllä en testin aikana saanut lukuisista yrityksistä huolimatta YouTube-videoita toimimaan. Flash-mainokset sen sijaan pyörivät ongelmitta, joten YouTuben toimimattomuus jäi hieman mysteeriksi.

Musiikkisoitin ja DivX-toisto

Puhelimen musiikkisoitin on peruskauraa eikä se tarjoa visuaalisesti tai ominaisuuksiltaan mitään erikoista. Se tukee yleisimpiä formaatteja ja tarjoaa mahdollisuuden selata musiikkia esittäjän, albumin, lajityypin ja säveltäjän perusteella. Omia soittolistoja voi luonnollisesti myös luoda. Soittimessa on valmiiksi kolme niin sanottua älykästä soittolistaa: soitetuimmat, viimeksi soitetut ja viimeksi lisätyt.

Innov8 musiikkisoitin

Musiikkisoitinta enemmän kiinnostus kohdistuu Samsung Innov8:n Real Player -soittimeen, joka osaa toistaa muun muassa DivX-tiedostot. Kyseessä on äärettömän kätevä ominaisuus, jos omalta koneelta löytyy DivX-videoita, koska ne pitäisi voida ladata suoraan puhelimeen ilman formaattimuutoksia. Ikävä kyllä todellisuus on kuitenkin hieman muuta. Puhelin osaa kyllä toistaa mainiosti virallisella DivX-työkalulla luodut DivX-tiedostot, mutta esimerkiksi AVI-tiedostot, jotka käyttävät hyväkseen DivX-kodekkeja eivät välttämättä puhelimessa pyöri. Syitä yhteensopimattomuuteen voi olla monia, kuten esimerkiksi se, että kyseessä onkin itse asiassa Xvid-tiedosto, jota puhelin ei tue. Ongelman kanssa painivien kannattaa lukaista tämä.

Formaattiongelmista huolimatta Innov8 on varsin mukava puhelin videoiden katseluun. Videot pyörivät hyvin ja kohtalaisen suuren ja tarkan näytön ansiosta niitä on ilo katsella.

Kalenteri

Kalenterin osalta ei ole suuremmin valittamista. Se tarjoaa lähes kaikki perustoiminnot, joita nykyajan älypuhelimen kalenterilta voi odottaa. Ainoa suurempi puutos on kunnollisen haun puuttuminen, jolla voisi etsiä kalenteriin tehtyjä merkintöjä.

Innov8 kalenteri

Innov8:n kalenterista löytyy päivä-, viikko-, kuukausi- ja tehtävänäkymät, joista viimeksi mainittu on periaatteessa to-do-lista. Sen kautta näkee kaikki avonaiset ja suoritetut tehtävät selkeässä listassa. Se on erittäin mukava lisä kalenterin ominaisuuksiin.

Kalenteriin on mahdollista tehdä neljänlaisia merkintöjä, jotka ovat kokous, muistiinpano, merkkipäivä ja tehtävä. Kokous on luultavasti se yleisin merkintä jota suurin osa käyttäjistä tulee käyttämään, koska se on ainut, johon voi valita alkamis- ja päättymiskelloajan.

GPS-ominaisuudet

GPS yllätti Samsungin uutukaisessa positiivisesti, koska Google Mapsin lisäksi mukana on Samsung Mobile Navigator -ohjelmisto, josta löytyy kunnollisia navigointiominaisuuksia. Oman sijainnin löytyminen onnistui sisällä ikkunan vieressä ja ulkona moitteitta. Sijainnin määrittäminen kesti tosin välillä varsin pitkään, mutta sen löydyttyä katkoksia ei ollut havaittavissa.

Innov8 Navigator

Samsung Mobile Navigator -ohjelmisto on tarkoitettu erityisesti autolla navigointia varten. Sillä voi navigoida paikasta a paikkaan b ohjeita seuraamalla ja mikä parasta, mukana on myös ääniohjaus suomeksi. Kaiken kaikkiaan kyseessä on erittäin mukava lisä puhelimen ohjelmistoon, koska yleensä kunnon navigointisovellus ei kuulu puhelinten vakiovarusteisiin.

Innov8 Google Maps

Uutukainen on myös varustettu tutulla ja turvallisella Google Mapsillä, joka tässä tapauksessa jää kovin vähäiselle käytölle, koska tarjolla on kunnon navigointisovellus. Google Maps on kuitenkin kohtalaisen kätevä sovellus esimerkiksi silloin kun GPS ei jostain syystä onnistus paikantamaan sijaintia. Googlen karttaohjelma kun osaa määrittää sijainnin myös matkapuhelinverkkoa hyödyntäen, vaikka tulos ei olekaan kovin tarkka, niin voi siitä joskus olla hyötyäkin.

Yhteenveto

Innov8 vs W880i

Samsung Innov8:n jätti hieman ristiriitaisen tunnelman. Paperilla katsottuna kyseessä on aivan huippuluokan puhelin, josta löytyy kameraa myöten lähes kaikki mitä puhelimelta voi toivoa. Toisaalta, puhelin on varsin yllätyksetön ja tylsä. Se ei ole huono, mutta sitä käyttäessään ja katsoessaan ei tule tunnetta, että nyt kädessä on jotain hienoa ja mahtavaa. Erityisesti käyttöliittymän ulkoinen olemus jättää toivomisen varaa. Hyvännäköistä käyttöliittymää kun nyt vaan on paljon mukavampi käyttää, vaikka se ei puhelimen toimivuuden kannalta se tärkein tekijä olekaan.

Uutukaiselle plussaa tulee ehdottomasti kamerasta, jonka toimivuudessa ei ole valittamista. GPS-ominaisuudet ovat myös useimpia kilpailijoita parempia ja on todella hienoa, että vakiona on mukana kunnon navigointiohjelma, joka kertoo ohjeet selvällä suomen kielellä. Siitä iso plussa!

Niille, jotka ovat tottuneet käyttämään Nokian S60-älypuhelimia siirtyminen Innov8:aan on helppoa. Aremmatkin saattavat siis uskaltaa kokeilla ensimmäisen kerran Samsungia, koska käyttöliittymä on ennestään tuttu. Ehkäpä tämä on juuri se syy, miksi korealaisvalmistaja on uutukaisen varustanut S60-käyttöliittymällä.

5 kommenttia

 1. Hienoa, että hiljalleen täällä alkaa näkemään muitakin arvosteluita kuin Nokialaisten tai S-E:n. Ensin iPhone ja nyt tämä. Suunta on oikea mielestäni 🙂
  Ihan hyvä pikatesti mielestäni.

 2. Innoveitti on ollut käytössäni muutaman kuukauden, ja allekirjoitan tuon arvostelun – lisäyksellä, että kameratoimintaa haittaa asetuksissa oleva puute: Nimittäin en ole onnistunut tallentamaan tärähdyksenestoasetusta, vaan se on aina haettava uudelleen, mikäli kameratilasta välillä poistutaan. Tosin ilmankin ko. asetusta olen saanut yhtä hyviä kuvia..

  YouTube-videot ovat kyllä toistuneet mulla ongelmitta. Ja videoeditori ja vastaavat työkalut ovat näppärät omien esitysten ja elokuvien tekemistä varten! Selaimen esiasetusten säätämisessä on hieman hommia, jos haluaa selaimen ensin kirjanmerkeistä. Muutenkin valikoiden säätäminen kannattaa tehdä mieleisekseen, ja siihen onkin runsaasti mahdollisuuksia muokkausasetuksissa. Tiedostonhallinnassa on opettelemista, esim. mediatiedostojen järjestelemisessä haluttuihin kansioihin – ja siinä pitääkin olla tarkkana, kun muistia on niin paljon.

  1. Kiitos kommenteista Veksi!

   Tuo YouTube-ongelma jäi kyllä itselle täysin mysteeriksi… Ilmeisesti asetuksissa oli jotain väärin.

 3. ömm… voisiko olla mahdollista että samsung s5230:stä tulisi arvostelu/ testi. Kun en löydä mistään.

 4. Samsung M8910 Pixon12 mallin kamera ei myöskään tallenna omia asetuksia,vaan ne on aina asetettava uudestaan!!.Itselläni 2. puhelin on tämä Innov8 malli ja täytyy myöntää,että kameran osalta on muutenkin tullut kehitystä kuin vain tuo suurempi mekapikselin kokomäärä.Itse puhelimen oma muistimäärä on…”SURKEA”!!.
  On ainakin toimintavarmempi ollut kuin tuo Innov8,joka on Symbian -mallia!!.

Kommentointi on suljettu!