Apple kieltää iPhone-kehittäjiltä jailbreikkaamisen

Apple on tiukentanut iPhone-kehittäjäohjelman lisenssiehtoja, kertoo Ars Technica –verkkosivusto. Uudet lisenssiehdot kieltävät kehittäjiä jailbreikkaamasta eli purkamasta iPhonen suojauksia. Kielto koskee kaikkea jailbreikkaamiseen liittyvää, kuten siinä avustamista ja App Store –ohjelmistokaupan ohi jaettavia sovelluksia. Käytännössä uudet säädökset tarkoittavat, että kehittäjillä ei saa olla mitään tekemistä iPhonen suojausten purkamisen kanssa.

Yhtiö kieltää myös iPhone-kehittäjätyökalujen käyttämisen epävirallisten sovellusten kehittelemisessä. Tämä tarkoittaa siis sovelluksia, joita jaetaan käyttäjille esimerkiksi Cydian kautta.

Kiristyneet lisenssiehdot tuskin tulevat jailbreikkaamista poistamaan. Edistyneemmät käyttäjät tulevat murtamaan iPhonensa niin kauan kun se tarjoaa jotain sellaista, mitä virallisia teitä ei ole mahdollista saada. Jailbreikkaamisen innostuksesta kertoo myös se, että iPhone OS 3.0:n beta-versio on onnistuttu jo murtamaan.

Applen tiukentuneen kannan takana saattavat olla epäviralliset ohjelmistokaupat, joita on alkanut putkahdella iPhonelle. Niiden kautta on mahdollista jakaa sovelluksia ilmaiseksi tai myydä niitä, aivan kuten App Storessa. Yhtiössä saatetaankin pelätä, että helpottuneet jakelukanavat houkuttelevat entistä enemmän kehittäjiä harmaalle alueelle.