DNA toi 3G:n Utsjoelle

3G:n mahdollisuuksia on hehkutettu jo vuosia, mutta ikävä fakta on, että kolmannen sukupolven matkapuhelinverkko ei edelleenkään pelaa joka puolella Suomea. Harvaan asutuilla alueilla joudutaan helposti tyytymään pelkkään GSM-yhteyteen, jolloin nettipalveluiden käyttö matkapuhelimella on todella hidasta. Verkot laajenevat kuitenkin hiljalleen ja siitä uusimpana esimerkkinä on teleoperaattori DNA, joka on ulottanut 3G-verkkonsa Utsjoelle.

DNA kertoo tiedotteessaan, että 3G-verkko on tuotu Utsjoelle käyttämällä 900 MHz -verkkotekniikkaa. Yhteys toimii tällä hetkellä ainakin kirkonkylässä ja Kenestuvan ja Petsikon ympäristössä. DNA aikoo jatkaa 3G-verkon laajentamista Utsjoella ja muualla Lapissa myös tulevaisuudessa.

”900 MHz:n taajuusalue soveltuu ominaisuuksiensa puolesta paremmin pienempien taajamien ja harvaan asuttujen alueiden kuuluvuuden rakentamiseen. Kaupungeissa ja suuremmissa taajamissa jatkamme 3G-verkkomme laajentamista myös 2100 MHz:n taajuusalueella, joka on edelleen puhelinten ja muiden päätelaitteiden yleisimmin tukema taajuus”, kertoo DNA:n 3G-verkon suunnittelusta vastaava kehityspäällikkö Jarkko Laari.

2 kommenttia

  1. vai on se 3g nyt pk-seudulla ja lapissa. jipii. kyllä nuo 3g:n peittoalueet on niin mitättömiä täällä puolivälissä suomeakin, että huhhui. keskustassa parin kilometrin säteellä jos toimii niin ei sillä paljon juhlita.

  2. DNA on luvannut lisää UMTS900/HSPA -tukiasemia Utsjoen kuntaan kesällä, mainittakoon mm. yli 600 metriä korkea Karigasniemen Ailigastunturi. ”Tulevaisuudessa” on kerrankin siis varsin pian.

    Utsjoen, Kenestuvan ja Petsikon UMTS900-tukiasemilla saavutetaan tällä hetkellä noin 70 kilometrin pituinen peittoalue pohjois-etelä-suunnassa (ulkoantennilla luonnollisesti), mobiilikäytössä ilman lisäantennia voi olla katveita välissä.

    Petsikon erämaamaston ottaminen mukaan heti ensimmäisenä oli melko erikoinen valinta. Enemmän käyttäjiä nopeille yhteyksille olisi Tenonlaakson kylissä, esim. Nuvvus-Ailiggaalla ei ole tällä hetkellä edes DNA:n GSM-verkkoa, joten toivottavasti puhtia riittää vielä laajennuksiin sielläkin. Toki asiaa selittää osaltaan olosuhteet. Petsikon masto on ihan valtatien vieressä ja tässä vaiheessa kevättä asentajien on helpompi päästä sinne kuin monille Tenonlaakson tunturimastoille. Eli Petsikon masto oli kätevästi ”matkan varrella”, niin heitettiinpä nyt sinnekin 3G. No, ainakin nyt Petsikolla kuuluu radiokanavat hyvin, kännykällä 3G-verkon kautta streamaamalla. Petsikon mastossahan ei ole tv/radio-lähettimiä, puhtaasti linkkimasto ja matkaviestinverkkojen masto kyseessä.

    DNA:n 3G-verkolla menee myös aika lujaa mm. Kolarin ja Inarin kunnissa tällä hetkellä. Odotellaan kuitenkin kesäkuuhun asti seuraavaa karttapäivitystä, niin voidaan tarkastella tilannetta laajemmin. DNA:n 01.04.2009 päivitetty karttahan on auttamattomasti vanhentunut jo nyt.

    DNA:han on ensimmäisenä 3G-operaattorina Suomessa uskaltanut julkisesti asettaa koko Suomen kattavalle 3G-verkolle tavoitteen, joka on vuoden 2010 loppuun mennessä. Mikäli laajennukset jatkuvat vähintään samaa vauhtia tai kovemmin seuraavan puolentoista vuoden ajan, voidaan tavoitetta pitää jopa realistisena.

Kommentointi on suljettu!