Apple harkitsee moniajon sallimista iPhonessa?

Applen iPhonea on moitittu sen kykenemättömyydestä jättää ohjelmia pyörimään taustalle toiseen sovellukseen siirryttäessä. Applen puolustus kritisoijia vastaan on ollut, että erityisesti kolmansien osapuolien sovellukset saattaisivat käyttää liikaa puhelimen resursseja ja vaarantaa näin ollen puhelimen vakauden ja kuluttaa iPhonen akun loppuun hetkessä.

Apple esitteli maaliskuussa iPhone OS 3.0 -käyttöjärjestelmän, joka saapuu käyttäjien ladattavaksi kesän aikana. Uusi versio tuo mukanaan niin sanotun push-ominaisuuden, joka toimiessaan kunnolla korjaa tausta-ajon puutetta hieman. Yhtiö kehuu push-ratkaisun kuluttavan todellista moniajoa huomattavasti vähemmän virtaa ja siksi sitä sanotaan käyttäjän kannalta paremmaksi vaihtoehdoksi.

On selvää, että iPhonen push-ominaisuus tulee olemaan vain välivaihe ja kunnollinen moniajo tulee Applen älypuhelimeen ennemmin tai myöhemmin. Viime päivinä useat sivustot ovat kertoneet eri lähteisiin viitaten mahdollisen moniajon saapumisesta iPhoneen.

Tietojen mukaan Apple saattaisi sallia tiettyjen ohjelmien tausta-ajon. Kyseiset ohjelmat tulisivat käymään läpi yhtiön toimesta huomattavasti yksityiskohtaisemman tarkastuksen, jossa selvitettäisiin muun muassa akun ja muistin kulutus. Ajatus kuulostaa varsin järkevältä ja käyttäjänkin kannalta hyvältä. Yhtiön arvellaan myös asettavan jonkinlaisen rajoituksen, kuinka montaa ohjelmaa taustalla on mahdollista ajaa yhtä aikaa.

Mielenkiintoista nähdä, tullaanko moniajo lisäämään mahdollisesti jo iPhone OS 3.0:n ominaisuuksiin. Yksi skenaario voisi olla, että moniajoa tukee ainoastaan seuraavan sukupolven iPhone, josta huhutaan löytyvän enemmän prosessoritehoa ja käyttömuistia. Asia selvinnee kesäkuun alkupuolella pidettävässä WWDC09-tapahtumassa, jossa uuden iPhone-mallin julkistuksen uskotaan tapahtuvan.

Lähde: Gizmodo