iPhone OS 3.0 tulee saataville 17. kesäkuuta

iPhone 3G S kopio-liitä-ominaisuus

Apple iPhone -älypuhelimelle suunnattu iPhone OS 3.0 -käyttöjärjestelmä tulee käyttäjien saataville 17. kesäkuuta, joka on kaksi päivää ennen iPhone 3G S -mallin saapumista myyntiin USA:ssa. Uusi versio tuo mukanaan kaikkiaan yli 100 uutta toimintoa ja se on täysin ilmainen kaikille iPhone-käyttäjille, mutta iPod Touchin omistajat joutuvat pulittamaan päivityksestä 9,99 dollaria.

Yhtiö kertoi iPhone OS 3.0:n uusista ominaisuuksista jo maaliskuussa. Tänään WWDC 2009 -tapahtumassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Apple kertasi uudistuksia ja kertoi niistä hieman tarkemmin. Päivityksen keskeisimpiä uusia toimintoja ovat push-ominaisuus, MMS-viestit, Bluetooth A2DP, äänimuistiot, hakutoiminto ja kopio-liitä-ominaisuus.

Yksi mielenkiintoisimmista iPhone OS 3.0:n ominaisuuksista on Find My iPhone, josta yhtiö kertoi virallisesti vasta tänään. Kyseessä on GPS-paikannukseen perustuva toiminto, jonka avulla voidaan jäljittää kadonnut iPhone. Ominaisuuden avulla puhelin on myös mahdollista etätyhjentää, jos iPhone on esimerkiksi varastettu. Find My iPhone vaatii toimiakseen maksullisen MobileMe-tunnuksen.

Uusien ominaisuuksien lisäksi yhtiö on myös keskittynyt nykyisten toimintojen optimointiin. Yhtiö kehuu iPhone OS 3.0:n Safari-selaimen käsittelevän JavaScript-koodia jopa kolme kertaa aiempaa nopeammin. Uudesta Safarista löytyy myös HTML5-tuki ja Autofill-ominaisuus, joka nopeuttaa muun muassa henkilötietojen kirjaamista nettisivuilla.

iPhone OS 3.0 tarjoaa myös kehittäjien kannalta paljon uutta, jonka ansiosta App Storessa nähdään tulevaisuudessa entistäkin mielenkiintoisempia sovelluksia. Uusi ohjelmisto antaa mahdollisuuden lisäsisällön ostamiseen suoraan sovelluksen sisällä ja käännös käännökseltä ohjaavat navigointisovellukset. TomTom aikoo tuoda oman navigointisovelluksen iPhonelle tämän kesän aikana.

6 kommenttia

 1. Applen politiikassa harmittaa, kun:

  – Muistikorttia ja akkua ei voi irrottaa
  – Flash -tuen puute
  – Mitään kilpailevia selaimia ei ole tullut, kaikkien pitää surffata Safarilla 🙁
  – Puhelimen tietojen siirto tietokoneelle vaatii iTunesin käyttämistä. Sitä ei saa Linuxille.

 2. No voi harmi! Vasta 17. Aattelin, että tulis jo 11. ku iTunes sano, että se ettii uusia päivityksiä sillon…

 3. Katsotaas: etätyhjennys, mms, A2DP, äänimuistiot, hakutoiminto, kopioi/liitä ja TomTom navigaattori.

  Kaikki tämä on ollut puhelimessani joko vakiona tai erikseen ladattavissa (TomTom, haku) jo 1,5v sitten tai aiemmin.
  Luurin etäpaikannuskin löytyisi, mutta kun luuri maksoi uutena vain hieman yli 200€, en ole jaksanut vaivautua…

  Nämäkö ”uudistuksia”?

 4. Teemu: 1,5 vuotta vanhassa puhelimessasi varmaan on myös iso kapasitiivinen multitouch-kosketusnäyttö ja markkinoiden suurin ohjelmistokauppa? Ja tässä mainitsemattomat iPhone 3GS:n digitaalikompassi Google Maps-integroinnilla sekä HSDPA 7.2mbps -tiedonsiirto?

 5. SOPIIKO TOM TOM NAVIGAATTORIN OHJELMANOKIA 62§0
  SAAKO VASTAUKSEN KIITOS JA VIELÄ SOPIIKONETS CAPE NOVI 6210 NAVIGAATTORI .KIITOS TER.TAISTO SAARESAHO

  1. Heippa Taisto!

   Ikävä kyllä iPhonelle suunniteltu TomTom-navigointisovellus ei toimi Nokia 6210 -mallissa.

Kommentointi on suljettu!