Matkapuhelin latautuu tulevaisuudessa radioaalloilla?

Nokia radioaallot

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia on kertonut mielenkiintoisesta projektista, jonka tarkoituksena on tutkia radioaaltojen hyödyntämistä matkapuhelimen akun lataamisessa. Yhtiö sanoo kehittelevänsä tekniikkaa, jonka avulla elektromagneettista säteilyä, jota tuottavat muun muassa WiFi-lähettimet, TV-mastot ja matkapuhelinantennit, voitaisiin muuttaa sähkövirraksi.

Nokian Markku Rouvalan mukaan tämän hetkiset prototyypit pystyvät keräämään 3-5 milliwattia tehoa. Yhtiön tavoitteena on saada aikaan prototyyppi, joka pystyy keräämään 50 milliwattia tehoa. Se riittäisi sammuksissa olevan matkapuhelimen lataamiseen täyteen hiljalleen.

Nokian kehittelemä laite toimii samalla periaatteella kuin RFID-tagit (radio frequency identification). Laite muuttaa elektromagneettiset aallot sähkösignaaleiksi.

Intelin Joshua Smith pitää Nokian tavoitetta 50 milliwatista erittäin kovana. Hänen mukaansa sellaisen tehon keräämiseen vaadittaisiin kutakuinkin 1000 vahvaa signaalia.

Nokia pysyy hiljaa projektin tarkoista yksityiskohdista. Markku Rouvala on kuitenkin vakuuttunut sen tulevaisuudesta ja uskoo, että tekniikka on mahdollista saada tuotantoon 3-4 vuoden sisällä. Viime kädessä yhtiön tavoitteena on hyödyntää tekniikkaa muun muassa aurinkopaneelien ohella ja saavuttaa näin molempien tekniikoiden edut.

Lähde: Technology Review