Samsung C6625 arvostelu

Samsung C6625

Samsungilta rantautui Suomen markkinoille alkukesästä mielenkiintoinen Windows Mobile -käyttöjärjestelmään pohjautuva C6625 -älypuhelin, jonka keskeisiä ominaisuuksia ovat suomalainen näppäimistö ja 2,6 tuuman näyttö. Uutuutta markkinoidaan erityisesti nuorisolle niin sanottuna mesepuhelimena, mutta siitä löytyy myös toimistokäytössä hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten Microsoft Officen mobiiliversio, jonka avulla voi avata ja muokata esimerkiksi Word- ja Excel-tiedostoja.

Ulkoisesti Samsungin mesepuhelin muistuttaa muun muassa Nokian E71– ja E63-malleja. Niiden voisi ajatella myös kilpailevan markkinoista C6625:n kanssa, vaikka Samsungin uutuutta markkinoidaankin hyvin erilaiselle käyttäjäkunnalle. Nokialaiset on suunnattu selvästi enemmän bisneskäyttäjille. C6625 sopii toki myös bisneskäyttöön Windows Mobile 6.1 -käyttöjärjestelmän ansiosta.

Samsungin uutuus on ominaisuuksiensa puolesta varsin hyvä paketti. Ainoa suurempi miinus tulee WiFi-yhteyden puutteesta. Puhelimesta löytyy kuitenkin HSDPA-tuki, joten esimerkiksi suurempien nettisivustojen selaus onnistuu sitä kautta kohtuullisen sutjakkaasti.

Samsung C6625:n muita ominaisuuksia ovat GPS, Bluetooth, microSD-muistikorttipaikka ja kahden megapikselin kamera.

Puhelimen hinta pyörii tällä hetkellä halvimmillaan 280 euron pinnassa. Nokia E63:n saa itselleen noin 250 eurolla ja E71 kustantaa tätä nykyä semmoiset 370 euroa.

Samsung C6625 -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

  • Windows Mobile 6.1 Standard
  • 2 megapikselin kamera
  • CIF-kamera (352 x 288) videopuheluita varten
  • HSDPA 3,6 Mbit
  • GPS
  • Bluetooth
  • 2,6 tuuman näyttö, jonka tarkkuus on 320 x 240 pikseliä
  • FM-radio
  • microSD-muistikorttipaikka

Samsung C6625 kädessä

Myyntipakkaus

Itse C6625:n lisäksi pakkauksesta löytyy laturi, akku, kuulokkeet, USB-johto, kaksi CD-levyä ja yhden gigatavun microSD-muistikortti. Mukana on myös erilaisia esitteitä ja pikaopas, jossa kerrotaan muutamista puhelimen keskeisistä toiminnoista.

Rakenne ja muotoilu

Puhelin on rakenteeltaan varsin muovinen, mutta siitä huolimatta yllättävän jämäkän tuntuinen. Yllätyksenä tuli myös puhelimen keveys. C6625 painaa nimittäin ainoastaan 107,7 grammaa ja se tuntuukin kädessä todella kevyeltä. Vertailuna mainittakoon, että esimerkiksi Nokia E63 painaa 126 grammaa.

Kokoa Samsung C6625:ltä löytyy 113,3 x 63 x 11,95 millimetriä. Nokia E63:n vastaavat mitata ovat 113 x 59 x 13 millimetriä.

Puhelin istuu käteen hyvin. Kaikkiin näppäimiin on helppo ylettyä yhden käden peukalolla ja esimerkiksi viestien kirjoittelu onnistuu ilman kahta kättä. Nopeampaa kirjoittelua varten molemman käden peukalot tulevat toki tarpeen.

Samsung C6625 näyttö

C6625:n etupuolta koristaa 2,6 tuuman TFT-näyttö, joka on tarkkuudeltaan 320 x 240 pikseliä ja toistaa 262 000 väriä. Sen alapuolelta löytyy QWERTY-näppäimistö, joka on varustettu erillisillä ä- ja ö-kirjaimilla. Näytön yläpuolella sijaitsee CIF-tason (352 x 288) kamera, jota käytetään videopuheluissa.

Samsung C6625 näppäimistö

Itse QWERTY-näppäimistön tuntuma on varsin hyvä. Näppäimet ovat ainakin omille sormille sopivan suuret ja ne koska ne ovat toisistaan hieman erillään, niin niiden tunnustelu onnistuu kohtuullisen hyvin. Näppäimistön huono puoli on hienoinen sekavuus, joka johtuu siitä, että itse kirjaimet ja samassa näppäimessä olevat lisämerkit ovat saman värisiä. Muutaman päivän käytön jälkeen siihen kuitenkin tottuu ja kirjaimet alkavat erottua helpommin muiden merkkien joukosta.

Samsung C6625

Takaa löytyy kahden megapikselin kamera ja peili, joka helpottaa itsensä kuvaamista. Takakuoren kiinnitys tuntui kohtuullisen jämäkältä, vaikka sen irrottaminen onnistuukin pelkästään painamalla peukalolla oikeaa kohtaa. Multakin osin kuoret ovat jämäkät, eikä mitään turhia natinoita ole kuultavissa.

Samsung C6625

Puhelimen oikeassa laidassa on laturiliitin, vasemmalta löytyy näppäin äänenvoimakkuuden säätämiseen ja microSD-muistikorttipaikka. Laturiliitin ja muistikorttipaikka on suojattu läpyskällä.

Käyttöliittymä

c6625_screenshot_1

Samsung C6625:n käyttöliittymä on suurelta osin varsin tuttu muista tavallisella näytöllä (ei kosketusnäytöllä) varustetuista Windows Mobile -puhelimista. Yhtiö on kuitenkin antanut oman silauksensa kotinäkymään, joka tekee puhelimesta hieman persoonallisemman. Kotinäkymän voi tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi Windows Mobilen omaan perusnäkymään, jos se tuntuu omassa käytössä mieleisemmältä.

c6625_screenshot_2

Samsungin kotinäkymässä, joka tunnetaan asetuksissa nimellä Samsung WizPro, on vasemmassa laidassa valikko, jonka kautta pääsee käsiksi muutamiin puhelimen toimintoihin. Ensimmäisestä kuvakkeesta pääsee niin sanottuun perusnäkymään, josta näkee muun muassa kelloajan ja saapuneiden viestien määrän. Seuraavan kuvakkeen takaa löytyy kahdeksan tärkeintä yhteystietoa, jotka voi valita mielensä mukaan. Musiikkikuvakkeesta löytyy sillä hetkellä soiva kappale ja neljännestä kuvakkeesta pääsee selaamaan valokuvia. Viimeisen kuvakkeen takaa löytyy pikakuvakkeet kahdeksaan ohjelmaan, jotka voi myöskin valita itse.

c6625_screenshot_3

Samsungin muokkaamaa kotinäkymää lukuun ottamatta valikot ovat hyvin pelkistettyjä. Valikoiden värejä pääsee vaihtamaan asetuksista, joten niihinkin saa tarpeen tullen hieman uudistusta. Valikoiden toimintalogiikka vaatii hieman totuttelua ja eri asetusten löytyminen saattaa olla hankalaa, jos Windows Mobile ei alustana ole ennestään tuttu.

c6625_screenshot_4

Valikoiden nopeus on yleisesti hyvää. Hidastelua saattoi kuitenkin havaita kotinäkymän valikoita selatessa, jos samaan aikaan taustalla päällä oli musiikkisoitin. Muiden valikoiden osalta hidastelua ei ollut suuremmin havaittavissa, vaikka samalla päällä olisi ollut musiikkisoitin.

Kamera

Kuvausvälineenä puhelimessa toimii kahden megapikselin kamera, jota ei ole varustettu kehittyneemmillä ominaisuuksilla, kuten automaattitarkennuksella tai kasvojentunnistustekniikalla. Puhelimesta ei myöskään löydy kuvausvaloa. Kyseessä on siis peruskamera, joka sopii satunnaiseen kuvaukseen.

Kameravalikot luottavat useissa puhelimissa hyväksi havaittuihin välilehtiin. Niiden kautta voi säätää muun muassa kuvakokoa, valkotasapainoa ja lisätä kuviin tehosteita. Asetuksista pääsee myös valitsemaan suljinäänen, jonka saa myös kokonaan pois. Valikot toimivat erittäin jouhevasti, joten itse sovellusta on miellyttävä käyttää.

Esimerkkikuvia: kamerakuva 1 ja kamerakuva 2.

Musiikkisoitin

Samsung C6625 on varustettu Windows Media Player 10 Mobile -mediasoittimella. Se tukee muun muassa MP3-, AAC-, WMA- ja WAV-tiedostoja. Itse soitin on tyylikäs, mutta soittimen valikot ovat peruskauraa, eivätkä ne eroa ulkoisesti puhelimen muista valikoista.

c6625_screenshot_5

Soitin tukee luonnollisesti myös omia soittolistoja, joiden luominen oli omasta mielestä tehty kuitenkin turhan vaikeaksi. Käytännössä käyttäjän tulee valita kaikkien kappaleiden joukosta haluamansa kappaleet niin sanottuun ”Nyt Soi” –listaan, jonka voi sitten erikseen tallentaa soittolistaksi. Tämän huomaamiseen kului jonkin aikaa.

Soittimen ulkoasua pääsee muokkaamaan niin sanottujen olemuksien avulla. Testikappaleessa olemuksia oli kolme kappaletta, joista kaikki olivat erittäin näyttäviä ja piristävän näköisiä.

FM-radio

Musiikkisoittimen lisäksi puhelimesta löytyy FM-radio RDS-toiminnolla, jonka ansiosta radiosovellus osaa näyttää ruudulla kanavatiedot. Kuten lähes kaikissa puhelimissa, niin myös C6625:ssä mukana tulevien kuulokkeiden tulee olla liitettyinä radiota kuunneltaessa.

c6625_screenshot_7

Radiosovellus osaa etsiä kanavia automaattisesti ja tallentaa ne suoraan kanavalistaan. Kanavia voi tietenkin määrittää myös manuaalisesti ja kuunnella joko kuulokkeiden tai puhelimen kaiuttimen kautta.

Sisätiloissa useiden kanavien kuuluminen oli aika heikkoa. Kanavien määrittämisen aikana puhelinta kannattaakin pitää ikkunan läheisyydessä, jolloin automaattihaku löytää huomattavasti enemmän kanavia. Ulkona kaikki kanavat kuuluivat ongelmitta.

Messenger-ominaisuudet

Ennen mesettelyn aloittamista käyttäjän tulee kirjautua sisään Windows Live -tunnuksella, joka tapahtuu valikosta löytyvän Windows Live -kuvakkeen kautta. Kirjautuminen onnistuu nopeasti ja käyttäjälle annetaan lopussa myös mahdollisuus tuoda Windows Live -tunnuksen yhteystiedot suoraan puhelimeen. Määrittelyjen jälkeen voi avata itse Messenger-ohjelman ja kirjautua sisään.

c6625_screenshot_8

Messenger-ohjelma tarjoaa mukavan määrän ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja tietokoneella käytettävistä pikaviestinsovelluksista. Käyttäjä voi muun muassa muokata omaa tilaa, lisätä uusia yhteystietoja ja mukauttaa yhteystietolistaa niin, että ainoastaan Online-tilassa olevat käyttäjät näkyvät. Paras ominaisuus on luultavastikin se, että viestit tulevat läpi ohjelman pyöriessä taustalla eli ollessa niin sanotusti piilossa. Puhelin ilmoittaa saapuneesta viestistä esimerkiksi värinällä tai äänimerkillä, riippuen asetuksista.

c6625_screenshot_14

Perusominaisuuksien lisäksi puhelimen Messenger-sovellus osaa myös paljon muuta. Sillä onnistuu esimerkiksi tiedostojen lähettäminen ja vastaanottaminen. Testin aikana tiedostojen lähettäminen puhelimesta ei jostain syystä onnistunut, mutta niiden vastaanottaminen sujui ongelmitta. Pienikokoinen kuva siirtyi puhelimeen hetkessä 3G-yhteyttä käytettäessä. Ohjelmalla onnistuu myös ryhmächatit, joten kyseessä on varsin monipuolinen mesesovellus.

Samsung C6625:n pikaviestinsovelluksen heikoin lenkki on sen sekavahko ja vanhanaikainen ulkoasu. Sen ominaisuudet ja toimivuus ovat varsin kohdallaan, mutta heikko ulkoasu laskee hieman pisteitä.

Internet-selain ja RSS-lukija

c6625_screenshot_10

Windows Mobilen mukana tuleva Internet Explorer -selain on auttamatta vanhentunut ja se renderöi nykyaikaiset sivut huonosti. Tilanteen pitäisi korjautua Windows Mobile 6.5:n myötä, jossa selain on uusittu, mutta se ei luonnollisestikaan lohduta C6625:n käyttäjiä. Onneksi tarjolla on Opera Mini, joka kannattaa ehdottomasti käydä lataamassa puhelimeen.

c6625_screenshot_11

Hieman käyttökokemuksen tarjoaa puhelimesta löytyvä RSS-lukija. Sen avulla pääse nopeasti käsiksi suosikkisivujen uutisiin, kuten RSS-lukijoiden luonteeseen kuuluu. Ohjelman voi laittaa tarkastamaan syötteet automaattisesti esimerkiksi tunnin välein.

Office Mobile -toimistosovelluspaketti

Arvostelun alussa mainitsinkin, että viihdeominaisuuksien lisäksi Samsung C6625:n mukana tulee myös hyöty- ja toimistosovelluksia. Mukana tuleva Office Mobile -paketti tarjoaa neljä sovellusta: Excel Mobile, OneNote Mobile, PowerPoint Mobile ja Word Mobile. Puhelimella pitäisi siis onnistua yleisimpien dokumenttien avaaminen ja luominen, mutta asia ei ole kuitenkaan aivan niin.

OneNotea lukuun ottamatta suurta hämmennystä aiheuttaa se, että itse puhelimella ei ole mahdollista luoda uutta Word-, PowerPoint- tai Excel-tiedostoa. Hauskaksi tilanteen tekee se, että puhelimella voi kyllä avata ja myös muokata kyseisiä tiedostoja, mutta siitä huolimatta tyhjän dokumentin luominen ei puhelimella ole mahdollista. Ongelman voi kiertää luomalla tietokoneella tyhjä tiedosto ja lataamalla se puhelimeen.

c6625_screenshot_15

OneNote Mobile on muistiinpanosovellus ja se on siis nelikon ainut, jolla onnistuu tiedoston luominen ilman kikkailuja. Kyseessä on varsin näppärä sovellus, jolla muistiinpanojen laatiminen onnistuu kätevästi. Sen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa tekstin lihavointi, kursivointi, alleviivaus ja listojen laatiminen. Kyseessä ei ole siis aivan perussovellus, vaan mukana on esimerkiksi Wordistä tuttuja toimintoja.

c6625_screenshot_16

Word Mobilen toimivuutta kokeilin avaamalla tietokoneella tehdyn dokumentin, jossa olin käyttänyt peruselementtejä kuten lihavointia, eri tekstin värejä ja listoja. Tiedosto aukesi ongelmitta ja teksti oli hyvin luettavissa. Yksinkertaisten dokumenttien avaaminen ei ole siis ongelma Word Mobilelle.

Excel Mobilelle tein Wordiä vastaavan testin ja kaikkia sujui ongelmitta. Yksinkertainen tiedosto funktion kera aukesi mainiosti.

GPS-ominaisuudet

Samsung Innov8 -kamerapuhelimen tavoin C6625 on varustettu kunnollisella navigointisovelluksella, joka tarjoaa paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja perinteisistä navigointilaitteista. Samsung Mobile Navigator (Route66) -sovelluksen parhaimpien ominaisuuksien joukkoon kuuluu ehdottomasti suomenkielinen ääniohjaava navigointi, jonka ansiosta se sopii mainiosti auton kaveriksi. Hyviin puoliin kuuluu myös se, että sovellus ei tarvitse toimiakseen nettiyhteyttä.

c6625_screenshot_13

Sovelluksen valikot muistuttavat pitkälti perinteisten navigointilaitteiden valikoita. Eri toiminnot on merkitty suurilla ja havainnollisilla kuvakkeilla. Käyttöliittymän nopeus on yleisesti ottaen varsin hyvää.

Puhelin löysi testin aikana sijainnin pääsääntöisesti ongelmitta, myös sisällä ikkunan läheisyydessä. Tarkkuus oli samaa luokkaa iPhone 3G:n kanssa.

Samsung Mobile Navigatorin laskunopeutta kokeilin luomalla reitin Oulusta Helsinkiin. Sovellus määritti reitin reilussa puolessa minuutissa, joten nopeutta löytyy ihan mukavasti.

c6625_screenshot_12

Itse navigointi onnistui sovelluksella ongelmitta pienen testiajelun aikana. Reitin uudelleenmääritys käy nopeasti ja ainakin Oulun keskustan alueella myös kiinnostuksen kohteita (point of interest) näytti olevan merkittynä karttaan varsin mukavasti. Täydellinen Samsung Mobile Navigator ei kuitenkaan ole, koska kaikkein kehittyneimpiä ominaisuuksia, kuten kaistanvaihtoapuria siitä ei löydy. Siitä huolimatta kyseessä on kuitenkin erittäin näppärä kaveri tienpäälle.

Yhteenveto

Samsung C6625 on kooltaan ja myöskin ominaisuuksiltaan kohtuullisen mukava puhelin. Siitä löytyy lähes kaikki ominaisuudet, joita niin sanotulta mese- tai nuorisopuhelimelta voisi odottaakin, hinnan pysyessä kuitenkin kohtuullisella tasolla. Toisaalta puhelimen käyttöliittymä on ulkoisesti hieman vanhahtava, vaikka siellä tällää, kuten kotinäkymässä, puhelin tarjoaa ihan tyylikästäkin näkemistä.

Samsung C6625

Puhelimen parhaisiin puoliin kuuluvat ehdottomasti QWERTY-näppäimistö, navigointi- ja meseohjelmistot. Uutukaisen näppäimistö tekee viestittelystä peruspuhelin nopeampaa ja kiitos erillisten ä- ja ö-kirjaimien sitä on entistäkin miellyttävämpi käyttää. Mukana tuleva navigointisovellus on hyvä ja tarpeen tullen mukava apu, jos tarvitsee navigoida pisteestä a pisteeseen b. Mesen suhteen jäin oikeastaan kaipaamaan ainoastaan selkeämpää ja modernimpaa ulkoasua. Muilta osin se on mainio sovellus.

Takkiin C6625:lle tulee erityisesti vakiona olevasta nettiselaimesta, joka ei yksinkertaisesti sovellu tämän päivän nettisivustojen tarkasteluun. Asia on onneksi korjattavissa vaihtoehtoisella selaimella.

Selaimen lisäksi omalla kohdalla eniten puhelimessa jäi harmittamaan käyttöliittymän vanhanaikaisuus. Samsungin olisi tullut ulottaa käyttöliittymän muokkaus myös hieman kotinäkymää pidemmälle, jotta siitä olisi saatu paremmin tätä päivää vastaavan näköinen. Jos valikoiden yksinkertaisuus ei kuitenkaan ole ongelma ja tarvetta löytyy kohtuuhintaiselle älypuhelimelle, joka soveltuu hyvin mesettelyyn ja viestittelyyn, niin C6625 on ehdottomasti harkinnan arvoinen.

4 kommenttia

  1. Mistä löytyy tuo navigaattori? Olen yrittänyt etsiä sitä jo 5kk 😀

Kommentointi on suljettu!