Nokia N97 arvostelu

Nokia N97

Nokian matkapuhelinmalliston tämän hetken ehdoton tähti on suurella kosketusnäytöllä varustettu N97, joka esiteltiin maailmalle jo viime vuoden joulukuussa. Kauppoihin Nokian lippulaivamalli saapui heinäkuussa ja tällä hetkellä sen hinta pyörii halvimmillaan hieman päälle 600 eurossa. Kyseessä on siis huomattavasti kalliimman hintaluokan puhelin, kuin esimerkiksi yhtiön ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu kosketusnäyttöpuhelin 5800 XpressMusic.

Nokia N97 pyrkii miellyttämään erityisesti bisneskäyttäjiä ja QWERTY-näppäimistön johdosta se voikin olla hyvä korvaaja vanhentuvalle E90-kommunikaattorille. Markkinoilta löytyy toki myös halvempiakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi E75, joka sekin on mainio valinta työpuhelimeksi. N97-mallin etuna on kuitenkin selvästi suurempi näyttö, jonka ansiosta se sopii nettisurffaukseen E75:tä huomattavasti paremmin.

Nokian lippulaivamalli ei ole luokkansa ainoa edustaja, vaan sille löytyy myös selviä kilpailijoita, jotka pyrkivät houkuttelemaan samaa kohderyhmää kuin N97. Haastajiksi voidaan luetella ainakin Windows Mobile -pohjaiset Sony Ericsson XPERIA X1– ja HTC Touch PRO2 -mallit, jotka kannattaa ehdottomasti katsastaa ennen kuin menee ostamaan Nokian uutukaisen.

N97 on toki myös tehty kilpailemaan Applen iPhone 3G:n ja uuden iPhone 3GS:n kanssa, vaikka puhelimet ovat hyvin erilaisia sekä rakenteeltaan että ominaisuuksiltaan. Nokian suurimmat valtit Applea vastaan ovat tarkempi näyttö, parempi kamera ja tuki 900 Mhz 3G-taajuudelle, joka on Suomen markkinoilla tärkeä tekijä. Tulevaisuudessa 3G-verkot laajentuvat meillä pitkälti 900 MHz -taajuutta käyttäen.

Uutuusmallin keskeisiä ominaisuuksia ovat HSDPA, A-GPS, Bluetooth, WLAN, viiden megapikselin kamera, 32 gigatavun sisäinen muisti, microSD-muistikorttipaikka ja 3,5 tuuman näyttö, jonka tarkkuus on 360 x 640 pikseliä. Puhelin on varustettu myös useilla sensoreilla, joita ovat muun muassa kiihtyvyysanturi, valoisuuden tunnistin, etäisyyden tunnistin ja kompassi.

Nokian uudesta lippulaivasta löytyykin hyvin pitkälti kaikki ominaisuudet, mitä tämän päivän puhelimelta voi odottaa. N97 on paperilla erittäin kova paketti, mutta katsotaan, miten sen pärjää käytännössä.

Nokia N97 -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian S60 5th Edition
 • 5 megapikselin kamera, automaattitarkennus, LED-kaksoissalama
 • VGA-kamera videopuheluille
 • HSDPA
 • WLAN
 • A-GPS
 • Bluetooth
 • 3,5 tuuman (360 x 640) näyttö, jonka kuvasuhde on 16:9
 • FM-radio
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 32 gigatavua sisäistä muistia
 • microSD-muistikorttipaikka
 • micro-USB-liitäntä

Nokia N97 kädessä

Rakenne ja muotoilu

Jämäkkyys on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen kun pitää kädessä uutta Nokia N97 -kosketusnäyttöpuhelinta. Nokia on onnistunut rakentamaan puhelimesta erittäin tukevan ja kestävän tuntuisen, vaikka uutuuden päällysmateriaalit ovat pitkälti muovista. Materiaalien osalta puhelin ei ole yhtä laadukkaan tuntuinen kuin esimerkiksi E71, jonka rakenteessa on käytetty terästä.

Nokia N97

Muovin käytölle teräksen sijasta löytynee selitys puhelimen painosta, joka on haluttu pitää kurissa. Nokia N97 painaa nimittäin 150 grammaa, joka on nykypuhelimelle aika paljon.

Puhelinta on erittäin miellyttävä pitää kädessä ja suuren kosketusnäytön käyttäminen onnistuu loistavasti yhdellä kädellä. Muovisen rakenteen positiiviseksi puoleksi voitaneen myös lukea se, että siihen ei keräänny sormenjälkiä. Puhelimessa sormenjälkiä kerää ainoastaan näyttö ja etupuolen metallinen (kromi?) reunus.

Kooltaan Nokia N97 on 117,2 x 55,3 x 15,9 millimetriä. Vertailuna mainittakoon, että iPhone 3G:n vastaavat mitat ovat 116 x 62 x 12 millimetriä ja Sony Ericsson XPERIA X1:n 110,5 x 52,6 x 17,0 millimetriä.

Nokia N97

Nokia N97:n etupuolella loistaa 3,5 tuuman kosketusnäyttö, jonka alta löytyy kosketusherkät näppäimet ja valikkonäppäin. Näytön yläpuolelta löytyy VGA-kamera, ja valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Nokia N97

Uutuuden takaosa on hyvin pelkistetty. Huomio kiinnittyy lähinnä kameraan ja sen linssinsuojukseen, jota liuttamalla esiin tulevat itse linssi ja LED-kaksoissalama.

Nokia N97

Takakuori on ohut muovinen läpyskä, jota irrottaessani ensimmäistä kertaa pelkäsin sen napsahtavan poikki. Niin ei kuitenkaan käynyt. Muistikorttipaikka löytyy kuoren takaa, joten se joutuu irrottamaan, jos haluaa lisämuistia puhelimeen.

Nokia N97

Vasemmassa laidassa on näppäinlukkokytkin ja microUSB-liitin, jonka kautta hoituu myös puhelimen lataaminen. Se on hieman hankalassa paikassa, koska laturin johto tulee ikävästi eteen, jos näppäimistöä haluaa käyttää puhelimen ollessa latauksessa. Oikeasta laidasta löytyy kameranäppäin ja nuolinäppäimet.

Nokia N97 3,5 mm:n kuulokeliitäntä

Yläpuoli on varustettu 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä ja käynnistysnäppäimellä.

Näppäimistö ja näytön nostomekanismi

Nokia N97:n rakenteen mielenkiintoisimmat kohdat ovat ehdottomasti sen QWERTY-näppäimistö ja mekanismi, joka nostaa näytön näppäimistön tieltä. Mekanismi tuntuu erittäin jämäkälle ja kestävälle. Näyttö kirjaimellisesti paukahtaa ylös, jos sen työntämiseen käyttää hiukankin enemmän voimaa. Mekanismin todellinen kestävyys selviää vasta pidempiaikaisessa käytössä, mutta muutaman viikon testauksen aikana sen toiminnassa ei ole ollut valittamista.

Nokia N97

Nokian käyttämä mekanisti eroaa suurimmasta osasta tämän hetken puhelimia sillä, että se kallistaa näytön ja parantaa näin ollen sen katselukulmaa. Näytön kulmaa ei ole mahdollista säätää, mutta siihen ei oikeastaan ole edes tarvetta, koska kallistus on valmiiksi hyvä.

Nokia N97

Useissa testeissä N97:n näppäimistöä on moitittu lähinnä kahden syyn takia. Ensimmäinen syy on hieman oudosti sijoiteltu välilyöntinäppäin, joka ei yleisesti totutun tavan mukaan olekaan alimman rivin keskellä. Nokia on päättänyt sijoittaa sen lähelle oikeaan reunaa, joka kieltämättä aiheuttaa alussa hämmennystä, mutta onneksi siihen tottuu pian. Toinen moitteita kerännyt tekijä on näppäimistön kolmirivisyys. Tässäkin N97 poikkeaa valtavirrasta, sillä yleensä näppäinrivejä on neljä. Henkilökohtaisesti kyseiset tekijät eivät aiheuttaneet ongelmia. Kyseessä onkin pitkälti tottumus- ja mielipidekysymyksiä, joten jokaisen kannattaa kokeilla näppäimistöä itse.

Nokia N97

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna suurin miinus näppäimistölle tulee ä- ja ö-kirjaimien puutteesta. Lippulaivamallin myötä Nokia näyttää muuttaneen käytäntöään, sillä esimerkiksi E71- ja E75-mallit on varustettu suomalaisella näppäimistöllä. Kyseisistä puhelimista löytyy siis erilliset näppäimet ä- ja ö-kirjaimille. N97:ssä ne joutuu hakemaan pienen mutkan takaa.

Nokia N97

Näppäimistön vasemmassa reunassa on navigointinäppäin, jonka käyttö ainakin omalla kohdalla jäi melko vähälle. Sillä voi kuitenkin halutessaan liikkua esimerkiksi valikoissa tai vaikka rullata nettisivustoa, jos ei halua koskettaa näyttöä.

Widget-kotinäkymä

Nokia N97:n käyttöliittymä on sama S60 5th Edition, joka löytyy myös 5800 XpressMusic- mallista. Uutukainen eroaa kuitenkin 5800 XpressMusicistä kotinäkymältään, joka perustuu widgetteihin eli niin sanottuihin minisovelluksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että käyttäjä saa työpöydälle juuri sen informaation, joka on itselle tärkeää.

n97_screen_1

Puhelimen mukana tulee noin viitisentoista widgettiä, joilla työpöytää voi muokata mieleisekseen. Mukana on muun muassa Facebook-, sää-, sähköposti- ja kalenteri-widget. Lisää niitä löytyy Ovi Storesta, johon löytyy linkki päävalikosta.

n97_screen_2

Facebook-widget on monille luultavasti se yksi mieluisimmista, joka puhelimen mukana tulee vakiona. Sen avulla työpöytää vilkaisemalla näkee suoraan kavereiden kolme uusinta tilapäivitystä. Välillä widget väläyttää myös omia tietoja, joista näkee muun muassa uudet viestit ja saapuneet kaverikutsut.

Työpöytänäkymän lisäksi Facebook-widgettiä painamalla pääsee suoraan itse Facebook-sovellukseen. Sen kautta voi päivittää omaa tilaa, lisätä kuvia suoraan puhelimen kameralla ja toki myös kommentoida kavereiden päivityksiä. Sovellus on kohtuullisen vikkelä ja se tukee niin sanottua kineettistä rullausta, eli käyttäjän ei tarvitse tarttua sivupalkista, vaan voi vetäistä näyttö rullatakseen ylös tai alas.

n97_screen_3

Toinen erittäin kiinnostava minisovellus on AccuWeatherin sää-widget, joka tuo työpöydälle sen hetkisen säätilan. Widgettiä klikkaamalla pääsee AccuWeatherin sovellukseen, josta näkee muun muassa useamman päivän ennusteet ja säägrafiikkaa. Sovelluksen käyttö on äärimmäisen helppoa, koska se osaa määrittää käyttäjän sijainnin GPS:n avulla, joten mitään asetuksia ei tarvitse tehdä. Kannattaa kuitenkin muistaa olla ikkunan läheisyydessä paikanmäärityksen aikana.

Työpöydälle mahtuu kaikkiaan kuusi widgettiä, joita voi siirrellä haluamaansa järjestykseen. Tilaa toivoisi kuitenkin olevan enemmänkin. On todella harmillista, että Nokian lippulaivamallissa ei ole mahdollisuutta määrittää useita kotinäkymiä, joita voisi vaihdella ruutua vetäisemällä.

Käyttöliittymä

Yleisesti ottaen N97:n S60 5th Edition -käyttöliittymää on hyvä käyttää ja hidastelua on havaittavissa yllättävän harvoin. Sitä vaivaavat kuitenkin muutamat epäloogisuudet ja puuttuvat ominaisuudet, jotka tekevät sen käytöstä ajoittain hieman tahmeaa.

n97_screen_4

Ensimmäinen ja suurin epäloogisuus on yksöis- ja kaksoisklikkaus. Osa valikoista aukeaa vasta kahdella klikkauksella, kun taas toiset vaativat ainoastaan yhden näpäytyksen. Paljon loogisempaa olisi käyttää käyttöliittymän kaikissa osissa toista vaihtoehdoista, jolloin sen käyttö olisi alusta asti huomattavasti sujuvampaa.

Toinen silmään pistävä tekijä on kineettisen rullauksen puuttuminen. Valikoita selatessaan käyttäjän tulee lähes poikkeuksetta tarttua sivussa olevaan vierityspalkkiin, joka saattaa olla hankalaa suurilla sormilla. Paljon helpompaa olisi, jos vois ”tarttua” näytöstä kiinni ja vetää sitä rullatakseen valikkoa haluamaansa suuntaan.

Kineettinen rullaus löytyy kuitenkin muutamista yksittäisistä sovelluksista, kuten nettiselaimesta ja Facebook-sovelluksesta. Onkin hieman ihmeellistä, miksi sitä ei ole saatu osaksi muuta käyttöliittymää, koska se parantaisi yleistä käytettävyyttä huomattavasti. Tässäkin suhteessa käyttöliittymä on hieman epälooginen, koska perusominaisuudet vaihtelevat sovelluksesta toiseen.

n97_screen_5

Yllä mainituista miinuksista huolimatta käyttöliittymä jätti ainakin minulle kohtuullisen positiivisen kuvan, vaikka aivan iPhonen tasolle käyttöliittymän sujuvuuden osalta ei päästäkään. Kun epäloogisuudet oppii muistamaan, muuttuu käyttö huomattavasti sujuvammaksi. Tahmaamista ei juurikaan esiinny, mutta välillä puhelin sammutteli taustalla pyöriviä sovelluksia ilman ennakkovaroitusta. Kyseessä on ilmeisesti puhelimen tapa vapauttaa resursseja, jotta kyseisellä hetkellä aktiivisena olevan sovelluksen käyttö pysyy jouhevana.

Kamera

Nokia N97:ssä kuvausvälineenä toimii jo aiemmin mainittu Carl Zeiss -optiikalla varustettu viiden megapikselin kamera. Sillä otettujen kuvien maksimiresoluutio on 2592 x 1944 pikseliä. Videokuvauksen suurin mahdollinen tarkkuus on 640 x 480 pikseliä. Kameran varustukseen kuuluvat automaattitarkennus, LED-kaksoissalama ja 4x digitaalinen zoomi.

e75_ja_n97_kamerat

Kameran käynnistäminen tapahtuu nopeinten napsauttamalla linssinsuojus auki, jonka jälkeen puhelin on kuvausvalmis noin kahdessa sekunnissa. Valikoissa ei ole suuremmin mitään erikoisuuksia. Käyttäjä voi säätää niiden kautta esimerkiksi terävyyttä, kontrastia, valkotasapainoa ja ISO-herkkyyttä. Tarjolla on myös itselaukaisin ja sarjakuvaustila, jossa kamera näpsii kuvia kunnes käyttäjä irrottaa sormensa kamerapainikkeelta. Kamera tukee myös geotag-ominaisuutta, joten kuviin saa halutessaan myös paikkatiedot.

Kamerasovellus tuntui ajoittain epävakaalle ja muutamaan otteeseen testin aikana se jumiutuikin täysin. Jumiutumisen jälkeen sovellus ei suostunut enää käynnistymään, vaan jätti näkyviin pelkän sinisen ruudun. Edes sovelluksen lopettaminen tehtävienhallinnasta ei auttanut tilanteeseen. Kamera suostui yhteistyöhön vasta puhelimen uudelleenkäynnistämisen jälkeen.

Ohessa muutama esimerkkikuva: kuva1, kuva2 ja kuva3. Lisäksi otin yhden vertailukuvan, jossa vasemmanpuoleinen kuva on otettu E75:llä ja oikeanpuoleinen N97:llä. Kuva osoittaa selvästi, että N97:n kamera toistaa värit huomattavasti selkeämmin.

Sähköposti

Sähköposti kuuluu nykyaikaisen älypuhelimen tärkeimpien ominaisuuksien joukkoon, siksi onkin ihmeellistä, miksi Nokia ei ole varustanut lippulaivamalliaan E75:stä tutulla Nokia Messaging -sovelluksella. Yhtiö on laittanut N97 -malliin sähköpostisovelluksen, joka on ominaisuuksiltaan heikko, eikä kuulu tämän hintatason laitteeseen. Onneksi Nokia Messaging on saatavilla myös uutukaiseen osoitteesta http://email.nokia.com tai helpommin puhelimen päivitystyökalun kautta, joka löytyy sovelluskansion takaa.

n97_screen_6

Nokia N97:n oma sähköpostisovellus tarjoaa yksinkertaisen tilinmääritysominaisuuden, jolla sähköpostilaatikon saa helpoimmillaan luotua kirjoittamalla oman sähköpostiosoitteen ja salasanan. Määritys toimi ongelmitta GMail-tilin kanssa ja sähköpostilaatikko oli ylhäällä hetkessä. Tältä osin sovellus saa siis kehuja.

Sovellus lajittelee uudet viestit selkeästi päivämäärien mukaan ja käyttäjä voi halutessaan pienentää valitun päivän viestit pois näkyvistä. Saapuneet viestit ovatkin hyvin näkyvillä ja siltä osin vakiona oleva sähköpostisovellus hoitaa tehtävänsä hyvin.

n97_screen_7

Ongelmat kuitenkin tulevat esiin kun sähköpostiviestien lukeminen alkaa. Mukana ei nimittäin ole tukea HTML-muotoisille viesteille, joten esimerkiksi kuvat eivät näy viesteissä. Näkyvillä on ainoastaan tekstit. Viesteissä näkyvät URL-osoitteet on sentään generoitu automaattisesti linkeiksi, joten niitä ei tarvitse kopioida erikseen ja liittää nettiselaimeen. Sovellus tukee myös liitetiedostoja, jotka aukeavat ongelmitta.

Sähköpostisovelluksen ominaisuuksiin kuuluu myös uusi viestien automaattinen haku, mutta niin sanottua push-toimintoa siitä ei löydy. Nokia Messaging sellaisen kuitenkin tarjoaa. Viestit voi laittaa hakemaan esimerkiksi viiden minuutin tai tunnin välein. Sovellus antaa myös mahdollisuuden valitat halutut päivät ja kelloajat, jolloin automaattihaku on päällä.

Nettiselain

Nokia N97:n oma nettiselain pohjautuu avoimeen WebKit-selainmoottoriin, johon tukeutuu monien muiden tavoin myös iPhonen Safari. N97:n selaimen perusominaisuuksiin kuuluvat kirjanmerkit, RSS-lukija ja mahdollisuus pitää avoinna useita sivuja samanaikaisesti. Pohjalla olevan WebKitin ansiosta sivut latautuvat hyvin ja oikeastaan kaikki testatut sivut näkyivät ilman renderöinti virheitä.

n97_screen_8

Nettiselaimen kehittyneempien ominaisuuksien joukkoon kuuluu ehdottomasti mukana oleva Adoben mobiililaitteisiin suunnattu Flash Lite 3.0, joka tuo selaimeen tuen Flash-elementeille. N97:n pyörittääkin ongelmitta esimerkiksi YouTuben työpöytäversiota. Flash-elementtejä käyttävät sivustot hidastavat selaimen toimintaa kuitenkin huomattavasti, joten sen sulkeminen selaimen asetuksista pois on melkeinpä suositeltavaa. Sen voi aina tarvittaessa kytkeä takaisin päälle, jos tietty sivu sitä toiminnan kannalta vaatii.

Itse selaimen käyttö on yksinkertaista. Sivuja voi tarkastella pysty- ja vaakatasossa sekä selain osaa automaattisesti piilottaa turhat valikot ja painikkeet näkyvistä kun sivuja selataan. Näin säästyy tilaa ja puhelimen näytöstä saa täyden hyödyn irti.

n97_screen_9

N97:n nettiselain on yksi niistä sovelluksista, joka tukee jo aiemmin mainittua kineettistä rullaamista. Sivuja voi rullata helposti vetämällä sormea näytöllä ylös tai alas, ilman että tarvitsee tarttua erilliseen vierityspalkkiin. Vaihtoehtoisesti sivustojen rullaus onnistuu myös navigointinäppäimen avulla, jonka käyttäminen on monissa tapauksissa jopa näytön koskettamista kätevämpää.

Sivujen rullaus tökki selaimessa välillä kovasti, erityisesti jos yritti rullata sivua kun sitä vielä ladattiin. Selain ei yksinkertaisesti reagoinut näytön vetäisyyn millään tavalla. Tässä suhteessa selain tuntui hieman kömpelöltä, koska esimerkiksi Phonen Safarilla raskaidenkin sivujen selaaminen onnistuu niiden latautuessa.

Sivujen zoomaus onnistuu tuplaklikkaamalla haluttua kohtaa ruudulla. Tarjolla on myöskin erillinen zoomauspalkki, jos klikkaus ei tuota haluttua tulosta tai haluaa zoomata sivua kauemmas. On kuitenkin hieman erikoista, että sivujen loitontaminen ja lähentäminen ei onnistu puhelimen laidalla olevilla nuolinäppäimillä, joilla homma hoituisi kätevästi pystyasennossa surffatessa. Zoomaus ei onnistu myöskään näytöllä sormia ”nipistämällä”, koska N97:n ei tue monikosketusta.

Kaikin puolin Nokia N97:n vakioselain on varsin onnistunut. Selain renderöi sivut täydellisesti ja sen käyttö on sujuvaa, kunhan jaksaa odotella, että sivut latautuvat loppuun. Hidastelua tapahtuu lähinnä suuria Flash-elementtejä käyttävillä sivuilla, mutta asiaa helpottaa Flashin kytkeminen pois päältä. Näytön suuren resoluution ansiosta sivuja ei tarvitse useinkaan zoomata olenkaan, joten sivujen tarkastelu on erittäin miellyttävää.

Ovi Store -ohjelmistokauppa

Nokia N97 on yhtiön ensimmäinen puhelinmalli, josta löytyy Ovi Store -ohjelmistokauppa esiasennettuna. Sovellus löytyy päävalikosta, joten uuden sisällön lataaminen puhelimeen on helppoa. Palvelu vaatii kuitenkin käyttäjätunnuksen, joten sen luomiseen joutuu käyttämään hetken, jos aiempaa tunnusta ei löydy.

n97_screen_11

Ovi Store on sovelluksena erittäin yksinkertainen. Käyttäjä voi selata sovelluksia kategorioiden mukaan, joita ovat muun muassa ohjelmat, pelit ja personointi. Jokaisesta kategoriasta on nähtävissä kaikkein suosituimmat sovellukset ja ainoastaan ilmainen tai maksullinen tarjonta. Mukana on myös hakutoiminto ja suositukset-kategoria, johon on kerätty suosittua ja muuten kiinnostavaa sisältöä ympäri Ovi Storea.

Sovellusten asentaminen ohjelmistokaupasta onnistuu nopeasti latausnappia painamalla. Latauksen ja asennuksen jälkeen ohjelman voi käynnistää suoraan Ovi Storesta, joten asennettua sovellusta ei tarvitse lähteä etsimään valikoista. Asennushistoriaa on mahdollista tarkastella My Stuff -osiosta.

Kalenteri

N97:n kalenteri muistuttaa sekä ulkoisesti että ominaisuuksiltaan E71:n, E75:n ja muiden S60 3rd Edition -alustaan pohjautuvien puhelinten kalenterisovelluksia. Mukaan on tietenkin lisätty kosketustuki ja suuren näytön ansiosta kalenterinäkymä on selkeämpi. Varsinaisia uusia ominaisuuksia siltä on kuitenkaan turha odottaa.

n97_screen_12

Perusnäkymä, eli kuukausinäkymä, on jaoteltu kahteen osaan. Näkyvillä on itse kuukausikalenteri ja valitun päivän merkinnät. Kookkaan näytön ansiosta mukaan on saatu myös kolme pikanäppäintä, joiden kautta voi vaihtaa kalenterinäkymää ja luoda uuden kokouksen tai tehtävän. Jokainen merkintä sisältää sille ominaisia tietoja, jotka käyttäjä voi täydentää.

Kalenteri tarjoaa neljä eri kalenterinäkymää, jotka ovat kuukausi-, viikko- päivä- ja tehtävänäkymät. Mukana on myöskin neljä erilaista merkintää: kokous, muistiinpano, merkkipäivä ja tehtävä.

Puutteisiin kuuluu edelleen hakutoiminnon puuttuminen itse kalenterisovelluksessa. Merkintöjä voi kyllä hakea puhelimesta löytyvällä hakutoiminnolla, mutta siitä huolimatta olisi selkeää, jos kalenterissa olisi oma haku merkintöjen etsimiseen.

Musiikkisoitin, radio ja FM-lähetin

Puhelimen musiikkisoitin hoitaa tehtävänsä hyvin, mutta ikävä kyllä käyttöliittymä alkoi paikoitellen hidastelemaan soittimen ollessa taustalla. Puhelin on kuitenkin täysin käytettävä, mutta musiikkia kuunnellessa voi varautua suurempaan viiveeseen käyttöliittymän osalta.

n97_screen_13

Musiikkisoitin tarjoaa kaikki perusominaisuudet, joita tämän päivän kännykkäsoittimelta voi odottaa. Musiikkia pääsee selaamaan esittäjän, albumin, lajityypin ja säveltäjän mukaan. Käyttäjä voi luonnollisesti luoda myös omia soittolistoja. Soittimen ominaisuuksiin kuuluu myös kappaleiden automaattinen haku puhelimen muistista. Lisäksi mukana on podcast-osio, josta podcastejä voi selata muun muassa julkaisupäivän ja nimen mukaan.

n97_screen_14

Radion käyttö vaatii N97:n mukana tulevien kuulokkeiden liittämistä puhelimeen. Ensimmäisellä käynnistyskerralla radio pyytää lupaa etsiä kanavia automaattisesti ja tallentaa ne kanavaluetteloon. Haku toimii hyvin ja muutamassa sekunnissa pääseekin jo aloittamaan kanavien kuuntelemisen.

Ominaisuuksiltaan N97:n radiosovellus on varsin vaatimaton. Mukana on aivan tärkeimmät perusominaisuudet, mutta esimerkiksi E75-mallista tuttua nettiradiotoimintoa ei löydy. Kanavia on mahdollista tallentaa muistiin kaikkiaan 20.

n97_screen_15

Hieman erikoisempien ominaisuuksien joukkoon kuuluu puhelimesta löytyvä FM-lähetin, joka mahdollistaa puhelimesta löytyvän musiikin lähettämisen suoraan laitteisiin, joista löytyy FM-vastaanotin. Ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi autossa tai kotistereoiden kanssa. Kyseessä on äärimmäisen kätevä ominaisuus, joka toimi testin aikana ilman ongelmia. Käyttäjä valitsee käytettävän taajuuden puhelimesta ja etsii saman taajuuden kohdelaitteesta, helppoa.

Kuvienhallinta

Kuvienhallintasovellus lajittelee kamerakuvat ja tietokoneelta tuodut kuvat automaattisesti omiin kansioihinsa. Ominaisuuden ansiosta kuvat eivät pääse sekaantumaan keskenään. Käyttäjä voi myös luoda omia albumeita ja lisätä kuviin tunnisteita, joten lajittelumahdollisuuksia on ihan mukavasti.

n97_screen_16

Kuvien selaaminen onnistuu perinteisessä ruutunäkymässä, jolloin näkyvissä on pienet esikatselukuvat. Kuvia voi tarkastella myös kokoruuduntilassa, jolloin niitä voi selata vetämällä sormea näytöllä oikealle tai vasemmalle. Kuvien selaaminen on kaikin puolin oikein jouhevaa, eikä kokoruudulla kuvia kelatessa ole havaittavissa hidastelua. Kiihtyvyysanturin ansiosta kuvat pyörähtävät itsestään puhelinta käännettäessä. Välillä kuvien pyörittelyssä oli ikävästi havaittavissa takkuamista ja niiden kääntäminen saattoi kestää huomattavasti normaalia kauemmin.

n97_screen_17

Kuvienhallinnan kautta voi lähettää kuvia suoraan sosiaalisiin palveluihin: Ovi by Nokia, Flickr ja Vox. Kuvia on myös mahdollistaa liittää yhteystietoihin ja asettaa taustakuvaksi.

Kuvia pääsee myös muokkaamaan suoraan puhelimesta käsin. Muokkaussovelluksessa voi säätää muun muassa kirkkautta, kontrastia, terävyyttä ja lisätä kuviin esimerkiksi tekstiä ja leikekuvia. Kyseessä on näppärä sovellus, mutta ainakin itse muokkaan kuvat mieluummin tietokoneella, joten sen käyttö jää vähäiseksi.

GPS-ominaisuudet

Puhelimen sisäänrakennettua GPS-ominaisuutta pääsee hyödyntämään Nokia Kartat 2.0 sovelluksella, jonka mukana toimitetaan yhden vuoden kävely- ja ajo-opastuslisenssi. Sovelluksesta pääseekin siis nauttimaan vuoden ajan ilman suurempia lisäkustannuksia, mutta esimerkiksi liikennetiedoista joutuu maksamaan erikseen. Onneksi se tärkein, eli navigointi ääniohjauksella sisältyy mukana tulevaan lisenssiin.

n97_screen_18

Nokia N97 -mallin sisäänrakennetun kompassin ansiosta puhelin soveltuu myös mainiosti navigointiin kävellen esimerkiksi kaupunkialueella. Tämän ominaisuuden ansiosta uutuus eroaakin navigointiominaisuuksiltaan yhtiön muista puhelinmalleista. Ovi Storesta on puhelimeen saatavilla myös erillinen kompassisovellus täysin ilmaiseksi.

Erikoinen yksityiskohta kompassin toimivuudessa on, että sen aktivointi vaatii yleensä puhelimen heiluttelua. Välillä puhelinta saa ravistella oikein kunnolla, että kompassi alkaa toimia.

Ääniohjaava navigointi on kuitenkin se tärkein ja mielenkiintoisin ominaisuus. Testiajelun aikana navigointi toimi erittäin hyvin ja ääniohjaus oli todella selkeä. Karttaan on merkitty useita kiinnostuksen kohteita (POI), mutta ikävä kyllä esimerkiksi useita eri kaistoja se ei osaa näyttää. Reitin uudelleenmääritys kävi sovellukselta ongelmitta. Testiajossa ei ollut myöskään havaittavissa minkäänlaisia ongelmia GPS-signaalin vahvuuden kanssa.

Pieni miinus itse sovellukselle annettakoon siitä, että osa näytöllä näkyvistä tiedoista, kuten ajonopeus, on merkitty erittäin pienellä tekstillä. Tietojen näkeminen on välillä hankalaa, koska navigaattorikäytössä laite on yleensä hieman kauempana. Onneksi kuitenkin seuraavaksi tulevan tien nimi ja kääntymisnuoli ovat selkeäsi näkyvillä.

Arvostelua kirjoittaessani puhelimen oma päivityssovellus antoi mahdollisuuden ladata navigointisovelluksen uusimman 3.1 -version. Uusi versio korjaa muun muassa yllä mainitun ongelman tekstin koon kanssa, jouhevoittaa zoomaamista ja tekee kartan liikuttelusta nopeampaa. Kyseessä on siis suositeltava päivitys, vaikka itse ääniohjaavaan navigointiin se ei suuremmin uudistuksia tuokaan. Kaiken kaikkiaan uudessa versiossa on selvästi panostettu parempaan käyttömukavuuteen kosketusnäyttöpuhelimella. Alla vielä muutama kuvakaappaus Nokia Kartat 3.1 -versiosta.

n97_screen_19

n97_screen_20

n97_screen_21

N-Gage-sovellus

Muiden uutuusälypuhelinten tavoin myös Nokia N97 tukee N-Gage-sovellusta, jota ei ole kuitenkaan esiasennettu puhelimen muistiin. Sovelluksen voi kuitenkin näppärästi hakea puhelimen päivityssovelluksen kautta, jonka jälkeen pääsee käsiksi pelien ihmeelliseen maailmaan.

n97_screen_22

Testipuhelimen mukana ei toimitettu N-Gage-peliä, mutta N-Gage-sovelluksen kautta on mahdollista ladata useista peleistä maksuttomia kokeiluversioita. Tarjolla on ihan mukava määrä pelejä, joiden joukosta löytyvät muun muassa SPORE, Price of Persian ja Brother in Arms. Kovin laajasta valikoimasta ei ole kuitenkaan kyse, jos sitä verrataan esimerkiksi Applen App Storen pelivalikoimaan.

Puhelimen peliominaisuuksia ja suorituskykyä testatakseni latasin puhelimeen kolme kokeiluversiota: Brother in Arms, Age of Empires III ja Boom Blox. Ikäväkseni jouduin toteamaan, että ainoastaan kaksi peleistä toimi, sillä Age of Empires III ei toistuvista yrityksistä huolimatta suostunut käynnistymään. Muut pelit toimivat sen sijaan mainiosti.

Pelien ruudunpäivitysnopeus ei ollut testipelien kohdalla ongelma. Grafiikan osalta peleissä ei päästä iPhonen tasolle ja harmittavasti testatut pelit eivät ainakaan osanneet hyödyntää N97:n koko näyttöä, vaan sivuille jäi paksut mustat palkit.

Muut sovellukset

Nettiselaimen, kalenterin, sähköpostin ja muiden yllä käytyjen sovellusten lisäksi puhelimen mukana tulee myös paljon muita ohjelmia, joiden joukkoon lukeutuvat World Traveller, Bloomberg, Drawing, Viestinlukija ja Adobe Reader LE. Sovelluskansiosta löytyy myös YouTube-kuvake, joka on kuitenkin pettymys, koska kyseessä ei ole kunnollinen sovellus, vaan pelkkä kirjanmerkki videopalvelun mobiiliversioon.

n97_screen_24

World Traveller on tyylikäs sovellus, joka tarjoaa useita eri toimintoja. Sillä onnistuu muun muassa valuuttojen muuntaminen ja aikaerojen vertaileminen useiden kaupunkien kesken. Mukana on myös oman kaupungin säätiedot viideksi päiväksi eteenpäin.

n97_screen_25

Bloombergillä pääse käsiksi pörssikursseihin ja Drawing on ohjelma piirtämistä varten. Bloombergin tiedot on mahdollista tuoda myös puhelimen kotinäkymään valmiin widgetin muodossa. Pörssikurssien lisäksi sovelluksella pääsee tarkastelemaan viimeisimpiä talousuutisia maailmalta.

Viestinlukijaohjelma yllätti ainakin allekirjoittaneen positiivisesti. Sovellus lukee tekstiä hyvin ja ääni on mukavan selkeä. Viestinlukijalla voi kuunnella sekä tekstiviestejä että sähköposteja.

n97_screen_26

Puhelimesta löytyvä PDF-tiedostojen lukemiseen soveltuva Adobe Reader LE on ainoastaan 15 päivän kokeiluversio. Oman testin perusteella sovellukseen en kyllä rahaa laittaisi. Testattu dokumentti (kooltaan 432 kt:tä) aukesi hitaasti ja sen liikuttelu oli tahmaista. Hyvää sovelluksessa oli, että dokumentti näkyi täysin oikein, mutta hitauden vuoksi sitä ei ollut miellyttävä tarkastella.

Yhteenveto

Nokia N97 ja E75

Nokia N97 on teknisiltä ominaisuuksiltaan ehdottomasti hyvä laite, mutta sen heikko kohta on käyttöliittymä, joka ei pysty tarjoamaan samanlaista sujuvuutta kuin esimerkiksi iPhone. Käyttöliittymästä puuttuvat myös suuret innovaatiot, jotka erottaisivat sen kilpailijoista. Widget-pohjainen kotinäkymä on mukava, mutta sen rajoittuminen ainoastaan yhteen näkymään on harmillista.

Parasta laitteessa on ehdottomasti sen QWERTY-näppäimistö ja suuri näyttö, joiden ansiosta sillä surffaa mielellään netissä ja kirjoittaa sähköposteja. Skandien puuttuminen häiritsee hieman, mutta joka tapauksessa näppäimistöä on miellyttävä käyttää ja alun totuttelun jälkeen sillä kirjoittaminen muuttuu sujuvaksi.

Antaisin N97:lle pisteitä myös akun kestosta. Puhelimen toiminta-ajat tuntuivat esimerkiksi iPhone 3G:tä paremmilta ja erityisesti valmiudessa ollessaan akkua tuntui kuluvan huomattavasti iPhonea vähemmän. Akun keston kommentoiminen on kuitenkin aina vaikeaa, koska siihen vaikuttavat muun muassa verkkoyhteydet, näytön kirkkaus ja käyttötapa.

Kenelle Nokia N97:ää voisi sitten suositella? Varmaankin käyttäjälle, joka haluaa tutuntuntuisen Nokian puhelimen kosketusnäytöllä, mutta kokee, että 5800 XpressMusicin ominaisuudet eivät ole riittäviä. Puhelin on luonnollisesti omiaan myös bisnesmiehelle ja -naiselle, joka tarvitsee työssään nettiä ja joutuu kirjoittamaan puhelimellaan paljon. Ylipäätään laite on tehty hyvin pitkälti Internetiä silmällä pitäen. On kuitenkin selvää, että suurimmalle osalle 5800 XpressMusic on ominaisuuksiltaan sopiva, mutta jollei se riitä, on N97 oikea valinta.

18 kommenttia

 1. Lopputuloksena voidaan todeta, että N97 on kohtuullisen hyvä perus älypuhelin, vanhaa vuosikertaa silti pääsääntöisesti toimiva. 3 Tähteä. Veli mokoma onnistui jumittamaan omastaan tuon erinomaisen kansimekanismin, ilmeisesti joku hiekanjyvä tms. kansi aukeaa vain hieman.

 2. Suurin expectation gap on tekstinsyötössä (tätäkin kirjoitan iPhonella, kun en jaksa N97:ni outouksia). Fyysisten näppäinten käyttötuntuma on niin huono, että pidän E90:n vielä työpuhelimena, koska kirjoitan päiväs kymmeniä vaativia emaileja. Näppäinten logiikkakin on huono: numerot, skandit, pilkku ja väliviiva ovat jatkuvasti tarpeen ja silti ne pitää yksitellen poimia erikoisnäppäinten avulla, ja vieläpä epäloogisesti pilkku vaatii shiftin! Virtuaaliqwertyn puute on käsittämätöntä, onhan se 5800 XM:ssäkin. Kalenterimerkintöjä ei edelleenkään voi copy-pastata, mikä on Nokialta lähes yhtä paha kestobugi kuin kyvyttömyys hallita kalenterinerkinnöissä eri aikavyöhykkeitä, kellonajathan menevät aina sekaisin, jos erehtyy pitämään ulkomaanmatkoilla automaattisen ajanpäivityksen.

 3. Omien kokemusten perusteella tuntuis vähän siltä, että N97 olisi hyvä ilman Symbiania. Kamera ja näyttö kun ovat ihan hyviä ja rauta muutenkin lukuunottamatta prosua. Symbianin muutos kosketuskäyttöön ei ole onnistunut kovinkaan hyvin. Esim. juuri sivujen rullauksen osalta. Sen lisäksi kun otetaan vielä huomioon muut Symbianin ikiaikaiset outoudet ja epäloogisuudet, on kyseessä itselleni aika totaalinen turn-off.

  Olen käyttänyt Android luuria nyt muutaman kuukauden ja kokeillessani taas pitkästä aikaa S60 5th puhelinta, alkoi lähdes yököttämään. Ihan vaan sen takia, kun koko hoito oli niin epäkäyttäjäystävällinen!

 4. Pakko-ostoshan tuo on. Alkaa ilmeisesti communicator-sarja olemaan tiensä päässä..

 5. Kysymys koskien kalenteri-sovellusta:

  Tuossa kuvankaappauksessa näkyy kaksi kohtaa ”Käy kaupassa” ja ”Pese auto”. Ovatko nämä muistiinpanoja vai tehtäviä? Entä näyttääkö kotinäkymän kalenteri-widget olleenkaan kuluvan päivän tehtäviä?

  Ainakaan Nokia N95 8gb:ssä tehtävät eivät harmillisesti näy ”eräpäivänään” päivä/viikko/kuukausinäkymässä kokouksien ja muistiinpanojen rinnalla.

  1. Ne ovat tehtäviä. Pitää vielä tutkia tuota widgetin toimintaa, mutta pikavilauksella se vaikuttaisi näyttävän sekä tehtäviä että merkintöjä.

 6. Itselläni ollut kommunikaattorien kaikki mallit, ihan ekasta halosta lähtien. Ensivaikutelmana parin viikon jälkeen en ehkä ihan käyttömukavuudessa nostaisi samalle tasolle. Lähinnä qwerty:n osalta. Pienempi koko edeelliseen puhelimeeni E90 nähden plussaa. Ainoa moite on quickofficen pelkkä katseluversio. Muokkauksen sallivaa versiota en ole onnistunut päivittämään. Odotankin parhaillaan nokia tuelta lisäinfoa. Quickoffice sivulla uudempi versio ei tue N97 puhelinta. Myös joitain muita ohjelmia joita olen tottunut käyttämään, ei löydy tälle puhelimella. Vielä tuosta yks tai kaksoisklikkauksesta….jos joku ohjelma tai muu valikon osa on aktiivisena riittää yksi klikkaus, muuten tarvii kaksi. Mielestäni taas toimiva ratkaisu…ei tule vahinkoklikkauksia.

 7. Nokia N97 ollut käytössä muutaman viikon. Taustavalo ei syttynyt puhelimeen alussa kuin silloin tällöin. Lukitusnäppäin ei avannut puhelinta, kun puhelimeen soitettiin, joten puheluun ei voinut vastata. Uusi ohjelmistopäivitys korjasi vian. Puhelin ei jaksa pyörittää nettiä / muita ohjelmia ja hyytyy. Hyytymisen seurauksena puhelin täytyy sammuttaa. Sammutus onnistuu tuolloin ainoastaan ottamalla akku irti. Ennen akun poisottoa takakansi täytyy irroittaa. Puhelimen takakansi on maailman ohuinta muovia. Kiinnikkeitä takakannessa ei ole Nokian tapaan riittävästi. Takakansi jääkin lerpsottamaan ja irvistää mukavasti muutaman poisoton jälkeen. N97stä huomaa kuinka materiaalien hinta koitettu saada mahdollisimman alas hyvän katteen vuoksi, joka tuntuu Nokialla olevankin tänäpäivänä pääasia.
  Menen huomenna kauppaan ostamaan HTC:n puhelimen.

  Nyt olisi myynnissä halpa Nokian N97. Hinta vain 300 euroa.

  1. Jos Lassi olis oikeasti ja tosissaan – Niin minulle tuo kelpaisi.

   Kuinka tämä nyt eroaisi muista aikaisemmista merkin puhelimista. Liki kaikista olen kuullut samanlaista mussutusta ja omista aikaisemmista sekä mykyisestä E65:sta takakansi on ollut sen verran tiuhaan auki että rusketusraitaa on turha etsiä siltäkään puolelta.

   Niiten kanssa pitää vain oppia elämään – samoin kuin partsilla tupakoivien naapureiden ja kadulla kaasuttavien motoristien melunkin kanssa. Vihne huuleen ja takametsään jos ei kestä kaupungin menoa.

   Ei se niin paljon muita kaltaisiaan pahempi voi olla – ja edistyksellä on hintansa!

  2. Jos tosissasi myyt niin täällä ostaja. Muista, Suomessa tarjous on sitova 😀

 8. Kosketusnäyttö on kyl huono täs luuris niin ku muiski Nokianpuhelimis

 9. Ominaisuudet ovat tässä puhelimessa markkinoiden ehdotonta kärkikastia, vaikkaikin käytettävyys jää taka-alalle. Mainittakoon, että jopa 249 euron hintainen Nokia 5800 XpressMusic päihittää iPhone 3G:n ominaisuuksissa paperilla, mutta laatu on huomattavasti heikompaa ja tyyppivikoja on paljon. N97 on jo huomattavasti kehittyneempi kapula kuin ”edeltäjänsä”, vaikka hinta on turhan kova siihen nähden, kuinka vähän uutta N97 tarjoaa 5800 XM:n nähden. Itse olen hankkimassa puhelinta, osasyynä on se, että kaikki uu on jo nähnyt. Olen omaistanut kaikenlaisia luureja HTC Herosta nokia E90 Communicatoriin ja toki myös iPhonen, mutta silti N97 on joissain asioissa parempi kuin aiemmat puhelimet. Kaikissa kapuloissa on huonot ja hyvät puolensa.

 10. Moro, ite ostin puhelimen joulunaikoihin. käytän puhelinta paljon tekstiviestien lähettämiseen ja puhumiseen, netissäkin tulee oltua ehkä yhteensä noin puoli tuntia per päivä. Akku ei kestä muutakuin hieman yli yhden vuorokauden, onko akussa vikaa vai viekö vain käyttötapa niin paljon poweria?
  Kiitos jo etukäteen

  1. on ollut mullakin onggelmia akun kans (siis ei oo tollaane kännykkä) loppuu nimittäin miltei yhessä päivässä…akkua ei tuu muuhun käytettyy kui pariin puheluun viestien lähettelelyyn ja musiikkia kuutelen about 2h :O (no en nyt sentään putkeen)

Kommentointi on suljettu!